$
כלכלה ומדיניות

היוונים חוששים מקריסת הבנקים וקונים מכוניות

אזרחים שאינם עשירים מספיק כדי להוציא את כספם מיוון מושכים אותו מהבנקים ורוכשים מכוניות, בעיקר גרמניות

שירות כלכליסט 20:2913.05.15

מכירות המכוניות ביוון זינקו באפריל ב־47.2%, החודש ה־20 ברציפות של עלייה ברישומי כלי רכב חדשים ומשומשים במדינה מוכת המשבר, לעומת החודשים המקבילים ב־2014 — על כך דיווח היום "הטלגרף" הבריטי.

 

ברקע הנתונים הללו, אתמול דיווחה יורוסטאט כי כלכלת יוון צנחה שוב למיתון ברבעון הראשון של 2015 לאחר שהתכווצה ב־0.2%. רבעון קודם לכן רשמה כלכלת יוון התכווצות של 0.4%.

 

שר האוצר של יוון ורופקיס שר האוצר של יוון ורופקיס צילום: איי פי

 

התעשייה הגרמנית, למרבה האירוניה, היא המרוויחה הגדולה של היסטריית רכישת המכוניות ביוון שכן היוונים, בדומה להרבה מעמיתיהם באיחוד האירופי, רוכשים בעיקר מותגי כלי רכב גרמניים. זאת ברקע מחלוקת קשה בין שתי המדינות — גרמניה ממאנת להגמיש את תנאי החילוץ של יוון, ואתונה מצדה לא מורידה מסדר היום את דרישתה לפיצויים מגרמניה על נזקי מלחמת העולם השנייה.

 

יוונים מהשורה שאינם עשירים מספיק כדי להחזיק בחשבונות מחוץ למדינה, מושכים עתה את כספם ומשקיעים בנכסים קשים ליתר ביטחון. התנהלות דומה נרשמה גם בקפריסין וברוסיה למודות המשברים.

 

 צילום: בלומברג

 

בדצמבר, כאשר הוכרזו בחירות הבזק ביוון, רישומים חודשיים של מכוניות זינקו בכמעט 70%. מאז הפיקדונות בבנקים התכווצו בכמעט 15% משוויים הכללי, ו־7 מיליארד יורו זלגו מהמדינה רק בחודש שעבר.

 

תופעה דומה נצפתה במהלך הקריסה הפיננסית ברוסיה בשלהי 2014. הרובל התרסק ורוסים רבים מיהרו לבצע רכישות של ריהוט, מכשירי חשמל ומכוניות. במהלך משבר הבנקאות שפקד את קפריסין ב־2013, רישומי המכוניות זינקו בכ־30% בעשרה חודשים. זאת משום שרבים מתושבי קפריסין חששו כי פיקדונותיהם הבלתי מבוטחים פשוט יימחקו. הרכישות הללו התבצעו בעיקר במזומן מכיוון שהקפריסאים לא רצו לכבול את עצמם לעסקאות מימון ארוכות טווח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x