$
המזרח התיכון

תנועה סיבובית: מימון אירופי הביא את הטרור מתימן לפריז

ארגון הטרור שמימן את הפיגועים בפריז מתקיים בין היתר מכספי כופר ותרומות. אלו מגיעים גם מצרפת, ששילמה כ־60 מיליון דולר בחמש שנים עבור תושבים שנחטפו ושבשטחה עמותות המממנות טרור

דורון פסקין ומיכאל פרל 06:5311.01.15

מתקפת הטרור על המגזין הצרפתי "שארלי הבדו" והאירועים הקשים בעקבותיה העלו שוב את התהיות על המאמצים המוקדשים למלחמה בטרור באירופה. אחד המרכיבים החשובים במלחמה בטרור הוא המלחמה הבלתי פוסקת, שחייבת להתקיים, במקורות המימון.

 

 

אין ספק שישנו קושי אדיר לסכל פיגועים כשמדובר בזאבים בודדים, קרי מפגעים ג'יהאדיסטים בעלי אזרחות אירופית, אך גם המקרה האחרון מוכיח כי התשתיות הפיננסיות והלוגיסטיות קיימות בשפע עבור כל מי שרוצה לאחוז בנשק בצרפת ובמקומות אחרים.

 

האחים קואשי אומנו בתימן

לפי הדיווחים, האחים קואשי, שביצעו את הפיגוע במגזין הצרפתי, אומנו בתימן בידי ארגון אל־קאעידה. תימן וכן לוב וסומליה הן מדינות שקרסו והפכו לבסיס ענק של כל ארגוני ג'יהאד. ההתמודדות של המערב עם האיום הגובר הזה מתבטאת לרוב בהפצצות מהאוויר ובחיסולי בכירים, אך כפי שמתברר במקרה של אל־קאעידה בתימן, תקיפות אלה אינן משבשות את היכולות המבצעיות שלו וחמור מכך את יכולותיו לגייס כספים.

 

 

 צילום: איי אף פי

 

לפי הערכות מודיעיניות במערב, ארגון אל־קאעידה בתימן גורף לכיסו כ־10 מיליון דולר בשנה. רוב ההכנסות שלו הן מחטיפות ותשלומי כופר, ממעשי שוד ומתרומות, בעיקר של אנשי עסקים סעודים ותימנים המזדהים עמו. גם שמה של קטאר לא נפקד משמות התורמים לארגון בתימן. לפי מקורות בתימן, חלק מהסכומים האדירים שהזרימה המדינה למפלגת האחים המוסלמים בתימן בארבע השנים האחרונות הגיע גם לאל־קאעידה.

 

מדו"ח שפרסם משרד האוצר בארה"ב באחרונה עולה כי הארגון במדינה שלשל לכיסו בשנים 2012–2014 כ־20 מיליון דולר רק מכופר.

 

מעשי השוד של אנשי אל־קאעידה בתימן הפכו לעניין שבשגרה. רק בשבוע שעבר דווח על שלושה מקרים לפחות שבהם חמושי הארגון שדדו סניפי בנק מקומיים. באחד המקרים השתלטו החמושים על רכב שהוביל כ־200 אלף דולר לסניף הבנק המרכזי של המדינה. גם משרדי דואר בתימן הפכו יעד נחשק עבור אנשי ארגון הטרור המעוניינים בהשגת כסף מזומן למימון פעולותיהם.

 

מעשי השוד הלכו והתרבו במהלך החודשים האחרונים וכבר "זכו" בתימן לכינוי פשיטות הבנקים. מעשי שוד אלה קיבלו גושפנקה על ידי אחד מחכמי הדת המקורבים לארגון. בתימן בטוחים כי חלק ממנהלי הבנקים משתפים פעולה עם אנשי אל־קאעידה ומוסרים להם מידע שמקל עליהם לבצע את הפשיטות.

 

מדיניות נוחה לטרור

בשנים האחרונות ספגה צרפת ביקורת נוקבת מצד בעלות בריתה במערב, ובייחוד ארה"ב ובריטניה, על מה שנראה ככניעה לארגוני ג'יהאד.

 

לפי דו"ח משרד האוצר האמריקאי, בשנים 2008–2013 שילמה צרפת כ־60 מיליון דולר לארגוני טרור ג'יהאדיסטיים עבור שחרור בני ערובה צרפתים. התשלום, שמבצעות הממשלה (באמצעות ארגונים שונים) וחברות צרפתיות, מועבר בעיקר לאל־קאעידה בצפון אפריקה. כך הפכה צרפת לבעלת התואר המפוקפק "המדינה האירופית ששילמה הכי הרבה כופר לארגוני ג'יהאד בשנים האחרונות".

 

 

 צילום: אם סי טי

 

הקלות שבה מצליחים ארגוני ג'יהאד לסחוט את הכספים מממשלות המערב (לא רק צרפת, אלא גם שוויץ, שבדיה, ספרד ואוסטריה) הגבירה את המוטיבציה שלהם ליזום עוד מבצעי חטיפה. ב־2013 הסתכמו הכנסות ארגוני האסלאם הרדיקלי מכופר בכ־150 מיליון דולר.

 

מוצאם של האחים הרוצחים קואשי הוא באלג'יריה, שם אל־קאעידה מתבסס בשנים האחרונות. קריסת לוב מסייעת לארגון הרצחני הזה להרחיב את פעילותו. הכסף שהעבירה צרפת לאנשי אל־קאעידה ישמש את הארגון בסופו של דבר להוציא לפועל עוד פעולות טרור בשנים הקרובות. ייתכן שחלק מפעולות אלה אף יבוצעו על אדמת צרפת, כך שתושביה בעצם ישלמו את מחיר המדיניות הרופסת והמתפשרת של הנהגתה מול דרישות ארגוני הטרור.

 

יש לזכור בהקשר זה כי מועצת הביטחון קיבלה במהלך 2014 את החלטה 2133, האוסרת תשלום כופר לארגוני הטרור, לאחר שחברותיה הבינו כי ערוץ זה הוא מקור מוביל למימון פעולות הטרור של ארגוני האסלאם הקיצוני בכל רחבי העולם.

 

תורמים לטרור, לא לצדקה

בצרפת פועלים עשרות ארגוני צדקה אסלאמיים, שחלקם הוקמו על תשתית האחים המוסלמים באירופה. חלק מהם נתמכים גם בידי קטאר, מה שגרר בשנים האחרונות ביקורת מצד הימין הצרפתי. קטאר, ידידה של צרפת, סייעה לבצע חלק מעסקאות הכופר.

 

מאז החלה מלחמת האזרחים בסוריה הגבירו ארגוני צדקה אסלאמיים את פעילותם על אדמת צרפת. חלק מהכספים שמגייסים הארגונים הללו אכן מופנים לסיוע לאוכלוסייה הסורית, אבל חלק מארגונים אלה הפכו בפועל כיסוי למשרדי גיוס של קבוצות ג'יהאדיסטיות.

 

 צילום: אורי תובל

 

לזכותן של הרשויות בצרפת נציין כי הן עוקבות אחר ארגונים מסוג זה. רק בחודש שעבר דווח כי בכירים בארגון צדקה צרפתי בשם "תקוות הפנינה" נעצרו בחשד שהכספים שהתרימו נועדו לממן שליחת צעירים מוסלמים צרפתים למלחמה בסוריה ובעיראק. ראשי אותו ארגון צדקה מכחישים את ההאשמות.

 

מדובר בדוגמה אחת מני רבות לנעשה בצרפת. לפי הערכות, ישנם כמה מאות אזרחים צרפתים מוסלמים הנלחמים בשורות דאעש בסוריה ובעיראק. הסכנה מבחינת צרפת היא שחלקם יחזרו.

 

האחים קואשי הם לא בהכרח הדוגמה המובהקת למי שנלחם בסוריה וחזר לפגע בצרפת, אולם מה שהם עשו חייב לעורר את צרפת לנקוט יד קשה יותר בכל האמור לחופש הפעולה של ארגוני צדקה אסלאמיים מפוקפקים.

 

המהגרים שלא השתלבו

צרפת מובילה מבין מדינות אירופה בקבלת מהגרים ובניסיונות לשלבם, אך בשלב זה היא כושלת בכך. מרביתם של המהגרים שהגיעו לצרפת היו מוסלמים מהמושבות לשעבר באפריקה. נכון להיום מספרם של המהגרים המוסלמים בצרפת מוערך בכ־6.5 מיליון, כ־10% מהאוכלוסייה.

 

ככל שגדל מספר המהגרים, צרפת, שהתגאתה במדיניות הרווחה הנדיבה שלה, החלה לקרוס תחת הנטל התקציבי. בשלהי כהונתו, במרץ 2012, הודה הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי שמדיניות ההגירה של צרפת נכשלה.

 

חלק גדול מהמהגרים לא השתלבו, וניתן למצוא גם בני דור רביעי שהצרפתית אינה שגורה בפיהם. בפרברי הערים התפתחו שכונות שבהן כמעט 100% מהאוכלוסייה היא מהגרים. במשך השנים הפכו שכונות אלה לאקס־טריטוריות, שאליהן המשטרה נמנעת מלהיכנס.

 

אף שרק חלק קטן מהמהגרים פנה לטרור, ההקצנה הדתית הלכה והתרחבה. לפי העיתון "אינבסטור'ס ביזנס דיילי", בשנתיים האחרונות כאלף צרפתים הצטרפו לשורות דאע"ש.

 

הנשיא המכהן פרנסואה הולנד נבחר בשעתו הודות לתמיכה של קהילת המהגרים. כעת הוא נתון במצב בלתי אפשרי לקראת הבחירות ב־2017. מצופה ממנו לקדם חקיקה למלחמה בטרור, אשר תפגע גם בזכויות המהגרים.

 

כל מדינות העולם הושפעו מאירועי הטרור, וארה”ב פרסמה אזהרת מסע חדשה בעקבות המתקפה, וזאת שעות ספורות לאחר חיסול המחבלים בשני האירועים בפריז.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה”ת)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x