$
תעשייה ופיננסים

עלויות הייצור אינן בהכרח זולות יותר במדינות מתפתחות

מחקר השוואתי בין המדינות בעלות היקף היצוא הגבוה ביותר גילה כי בריטניה היא הזולה ביותר לייצור במערב אירופה. עלויות הייצור בסין נמוכות רק ב־4% לעומת ארה"ב

יואב בורנשטיין, לונדון 21:0019.08.14

דו"ח חדש של חברת הייעוץ בוסטון קונסלטינג גרופ (BCG) מטיל ספק בהנחה שעלויות הייצור זולות יותר במדינות מתפתחות.

 

בעשורים האחרונים, כאשר חברות החליטו היכן לייצר, הן בחרו על פי רוב להקים מפעלים או לרכוש מוצרים באמריקה הלטינית, במזרח אירופה או ברוב מדינות אסיה. אולם, על פי המסמך, הגישה הזו היא מיושנת. שינויים בשכר, בפרודוקטיביות, במחירי האנרגיה ובשערי המטבעות הגדילו את הפערים בין עלויות הייצור בין מדינות שונות באותו אזור.

 

 

מחברי הדו"ח ערכו השוואה בין 25 המדינות בעלות היקף הייצוא הגבוה ביותר. המדינות הללו מייצרות ביחד כמעט 90% מהמוצרים העולמיים. הם מצאו כי עלות הייצור בברזיל גבוהה כמעט כמו עלות הייצור בצרפת ובשוויץ. למרות שהשכר בברזיל נמוך יותר מאשר במדינות אלה, עובדיה פחות פרודוקטביים ולכן מייצרים פחות לשעת עבודה.

מנגד, בריטניה היא המדינה הזולה ביותר לייצור מבין מדינות מערב אירופה. כמו כן, עלויות היצור בסין נמוכות רק ב־4% לעומת עלויות הייצור בארצות הברית, בין השאר הודות לירידה של 35%-25% במחירי הגז הטבעי בארה"ב בעשור האחרון ועלייה חדה בשכר העובדים בסין באותה תקופה.

 

הדו"ח חילק את המדינות לארבע קבוצות. בראשונה, מדינות שנחשבו באופן מסורתי למדינות זולות לייצור אך מאבדות מיתרון התחרותיות שלהן, כמו ברזיל, סין, רוסיה וצ'כיה. בקבוצה השנייה, מדינות שנחשבו יקרות ונעשות תחרותיות עוד פחות, כמו שוויץ, איטליה, שבדיה ואוסטרליה. בקבוצה השלישית, מדינות שהצליחו לשמור על התחרותיות שלהן כמו הודו, אינדונזיה ובריטניה. בקבוצה הרביעית, מדינות שהצליחו להפוך לתחרותיות יותר בעקבות עלייה מתונה בשכר, עלייה בפרודוקטיביות, שערי מטבע יציבים ועלויות אנרגיה נמוכות יחסית, כמו מקסיקו וארה"ב.

 

 

מפעל בסין מפעל בסין צילום: רויטרס

 

העובדה כי בכל אחד מאזורי הצריכה העיקריים בעולם קיימת מדינה עם עלויות יצור נמוכות עשויה להפוך את הייצור מגלובלי לאזורי. הודות לעלויות הייצור הנמוכות בה, בריטניה נהנית, על פי מחברי הדו"ח, מהשקעה שיוצרת אלפי מקומות עבודה. הם מביאים כדוגמה את רכישת יגואר־לנד רובר הבריטית על ידי קבוצת טאטא ההודית. במקום להעביר יצור לאסיה כפי שחששו בהתחלה בבריטניה, הרוכשת החדשה השקיעה במפעלים חדשים באנגליה.

 

ממד חשוב נוסף, על פי BCG, הוא הגמישות של שוק העבודה בבריטניה. או במלים אחרות, היכולת של היצרנים לפטר ולגייס עובדים בהתאם לתנאי השוק ובקלות יחסית למדינות אחרות באזור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x