$
כלכלה ומדיניות

סיימתם לנפנף? עכשיו תראו כמה אנחנו שווים לעומת שאר העולם

ארגון ה-OECD פרסם את "מדד החיים הטובים" ל-2014: אוסטרליה שוב מככבת במקום הראשון - ואיפה ישראל?

שירות כלכליסט 20:2506.05.14

אוסטרליה היא המדינה שאזרחיה הם המאושרים ביותר בעולם המתועש - זו השנה הרביעית ברציפות.כך עולה ממדד החיים הטובים שפרסם ארגון ה-OECD לשנת 2014.

 

המחקר של ה-OECD כולל את 34 המדינות החברות בארגון, ובנוסף את ברזיל ורוסיה; הוא מתייחס למגוון של נושאים, בהם איכות הסביבה, חינוך, בריאות, שוק העבודה ורמת הסיפוק בחיים. לפי החוקרים, רמת הסיפוק בחיים, הבריאות והחינוך הם התחומים האחראים במידה הרבה ביותר לאושר של האזרחים.

 

הנתונים הכלולים במחקר נאספו ממקורות רבים - בהם החשבונות הלאומיים, דו"חות של האו"ם ולשכות הסטטיסטיקה במדינות השונות; חלק מהקטגוריות מבוססות על נתונים שנאספו בסקרים שערכה גאלופ העולמית. ב-OECD מציינים כי כ-80% מהנתונים שלפיהם חושב מדד החיים הטובים - פורסמו בעבר על ידי הארגון.

 

 

בית האופרה בסידני, אוסטרליה. שוב במקום הראשון בית האופרה בסידני, אוסטרליה. שוב במקום הראשון צילום: shutterstock

 

במקום השני בדירוג האושר נמצאת נורבגיה, ואחריה שבדיה, דנמרק, קנדה, שוויץ, ארה"ב, פינלנד, הולנד - וניו זילנד שסוגרת את העשירייה הראשונה; פינלנד וניו זילנד נכנסו השנה לעשירייה הראשונה - על חשבון בריטניה ואיסלנד.

 

ישראל מדורגת במקום ה-24, ומקדימה מדינות כגון קוריאה (25), פולין (27), פורטוגל (29) והונגריה (30).

 

אתונה, יוון. מרום אחרון ברמת שביעות הרצון אתונה, יוון. מרום אחרון ברמת שביעות הרצון צילום: shutterstock

 

בתחתית הדירוג ניתן למצוא את יוון (מקום 34), מקסיקו (35) וטורקיה - שנמצאת במקום ה-36. למרות ההישג המפוקפק, הדו"ח מציין לטובה את ההתקדמות שעברה טורקיה בכל הנוגע לשיפור איכות החיים של אזרחיה.

 

ישראל: חזקה בבריאות, חלשה בדיור

 

בתחום הדיור מדורגת ישראל במקום ה-28 - ירידה של מקום אחד לעומת הדירוג בשנה שעברה. מספר החדרים הממוצע לאדם עומד על 1.1, לעומת ממוצע של 1.6 חדרים במדינות ה-OECD. עוד עולה כי 83% מאזרחי המדינה מרוצים מהדירה שבה הם חיים - לעומת ממוצע של 87% ב-OECD. במקום הראשון בקטגוריית הדיור נמצאת ארה"ב, ואחריה קנדה ונורבגיה, כאשר טורקיה מדורגת אחרונה.

 

ציריך, שווייץ. הכי הרבה סיפוק מהחיים ציריך, שווייץ. הכי הרבה סיפוק מהחיים צילום: בלומברג

 

ההכנסה הפנויה לנפש בישראל עומדת על כ-24 אלף דולר בשנה - נמוך מהממוצע ב-OECD המסתכם ב-42.9 אלף דולר. בקטגוריה זו הגיעה ישראל למקום ה-17, כמו ב-2013. במקום הראשון בתחום זה נמצאת ארה"ב, ואחריה שווייץ ולוקסמבורג, כאשר במקום האחרון נמצאת ברזיל.

  

בתחום החינוך הגיעה ישראל למקום ה-28, עלייה של מקום אחד לעומת 2013. ב-OECD מציינים כי הציון הממוצע של תלמיד ישראלי בקריאה, מתמטיקה ומדעים במבחן הפיז"ה עומד על 474 - נמוך מהממוצע במדינות הארגון שהוא 497. במקום הראשון בקטגוריה זו נמצאת פינלנד, ואחריה פולין ואסטוניה, כאשר מקסיקו מדורגת אחרונה.

 

מוסקבה, רוסיה. אחרונים בבריאות מוסקבה, רוסיה. אחרונים בבריאות צילום: בלומברג

 

בתחום הבריאות הגיעה ישראל למקום החמישי, כמו ב-2013. ב-OECD מציינים כי תוחלת החיים בארץ עומדת על 82 שנים - שנתיים מעל הממוצע במדינות הארגון. 96% מהמבוגרים המשתייכים לשני העשירונים הגבוהים הגדירו את מצב בריאותם כ"טובה" או "טובה מאוד" - לעומת 88% בשני העשירונים התחתונים. ניו זילנד מדורגת ראשונה בקטגוריית הבריאות, ואחריה אוסטרליה ושווייץ; במקום האחרון נמצאת רוסיה.

 

בתחום איכות הסביבה נמצאת ישראל במקום ה-29; לפי ה-OECD,רק 66% מהאזרחים מרוצים מאיכות מי השתייה, לעומת 84% בממוצע בשאר מדינות הארגון. רמת זיהום האוויר גבוהה במעט מהממוצע. במקום הראשון בקטגוריה זו נמצאת שוודיה - ואחריה אוסטרליה ובריטניה. למקום האחרון הגיעה טורקיה.

 

פקקים באיסטנבול, טורקיה. אחרונים באיכות הסביבה פקקים באיסטנבול, טורקיה. אחרונים באיכות הסביבה

 

בתחום המעורבות החברתית מדורגת ישראל רק במקום ה-34, עלייה של שני מקומות לעומת 2013. ב-OECD מציינים כי שיעור ההצבעה בבחירות האחרונות, 68%, נמוך מהממוצע במדינות הארגון העומד על 72%. במקום הראשון בקטגוריה זו נמצאת אוסטרליה, ולאחריה קוריאה ושוודיה. רוסיה מדורגת אחרונה.

 

לפי המחקר, רמת שביעות הרצון של הישראלים נמוכה מהממוצע ב-OECD. לכ-65% מאזרחי המדינה יש יותר חוויות חיוביות בחיי היום-יום (גאווה, הנאה וכו') מאשר חוויות שליליות (דאגות, עצבות וכו') - לעומת ממוצע של 76% ב-OECD.

עם זאת, כאשר התבקשו הישראלים לתת ציון מ-0 עד 10 לשביעות הרצון מחייהם - הממוצע היה 7.1, גבוה מהממוצע ב-OECD שעומד על 6.6. ישראל מדורגת במקום ה-15 בקטגוריה זו, ירידה של שני מקומות לעומת 2013. שווייץ מובילה בקטגוריה זו, ואחריה נורבגיה ודנמרק, כאשר אחרונה מדורגת יוון.

 

תל אביב. חזקים בבריאות תל אביב. חזקים בבריאות צילום: שאטרסטוק

 

בתחום הביטחון האישי מדורגת ישראל במקום ה-31, ירידה של מקום אחד לעומת 2013. 6.3% מאזרחי המדינה העידו כי היו נתונים לאיום או פגיעה ב-12 החודשים האחרונים - לעומת 3.9% במדינות ה-OECD. עוד עולה כי 63% מהישראלים מרגישים בטוחים כשהם הולכים ברחוב בלילה, לעומת 69% ב-OECD. במקום הראשון בקטגוריית הביטחון האישי נמצאת יפן - ואחריה פולין ובריטניה. מקסיקו מדורגת אחרונה.

 

רייקאוויק, איסלנד. במקום השני בתחום הקהילתיות רייקאוויק, איסלנד. במקום השני בתחום הקהילתיות צילום : בלומברג

 

בתחום הקהילתיות מדורגת ישראל במקום ה-24, ירידה של מקום אחד לעומת 2013. 49% מאזרחי המדינה דיווחו כי סייעו לאדם אחר בחודש שחלף - בהתאם לממוצע ב-OECD. עוד עולה כי 89% מהאזרחים מכירים מישהו שעליו הם יכולים לסמוך בעת צרה. ניו זילנד מדורגת ראשונה בקטגוריה זו, ואחריה איסלנד ודנמרק. יוון הגיעה למקום האחרון.

 

קופנהגן, דנמרק. מקום ראשון בקטגוריה של איזון בין עבודה לפנאי קופנהגן, דנמרק. מקום ראשון בקטגוריה של איזון בין עבודה לפנאי צילום: בלומברג

 

בקטגוריה של איזון בין עבודה לפנאי הגיעה ישראל למקום ה-33, ירידה של שלושה מקומות לעומת 2013. לפי ה-OECD, הישראלים עובדים בממוצע 1,910 שעות בשנה,  הרבה מעבר לממוצע במדינות הארגון שעומד על 1,765 שעות. כ-28% מהגברים עובדים שעות ארוכות לעומת 9% מהנשים. דנמרק, ספרד ובלגיה הגיעו לשלושת המקומות הראשונים בקטגוריה זו, ואילו טורקיה - למקום האחרון.

 

בתחום שוק העבודה הגיעה ישראל למקום ה-20. ב-OECD מציינים כי שיעור ההשתתפות של בני 15-64 בכוח העבודה עומד על 67%, לעומת שיעור של 65% בממוצע ב-OECD. שווייץ, נורבגיה והולנד מובילות את הקטגוריה הזו - ואילו יוון מדורגת אחרונה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x