$
כלכלה ומדיניות

ייאוש בסיטי של לונדון: "זה הפך לנורמה להיות מובטל"

בצלו של גל מהומות ששוטף את בריטניה והחזיר את ראש הממשלה מחופשתו בטוסקנה, גם הכלכלנים בסיטי מספרים על תחושה קשה בשוק התעסוקה. 62% מהבריטים מאשימים את המהגרים במצב אך מודים: "בלעדיהם, הכלכלה תתמוטט"

יואב בורנשטיין, לונדון 23:1609.08.11

לא ייאמן באיזו מהירות יכולה לונדון, מרכז פיננסי, פוליטי ותרבותי מהחשובים בעולם, להפוך לזירת קרב. הרחוב הראשי של טוטנהאם בצפון לונדון נחסם אתמול לחלוטין על ידי המשטרה, וחלק מהתושבים המקומיים פוחדים לצאת מהבית.

 

חנויות ברחבי העיר הושמדו ונבזזו, זכוכיות נופצו

ומתפרעים ניסו להצית אש. המהומות שפרצו בסוף השבוע בצפון לונדון הלכו והתפשטו לכיוון מרכז העיר ואזור הסיטי, הרובע הפיננסי, ולרחבי בריטניה. מאות מתפרעים נעצרו ואת הסירנות של המשטרה אפשר לשמוע כל הלילה. ראש הממשלה דיוויד קמרון, שהקדים לחזור מחופשתו באיטליה לנוכח האירועים הקשים, דיווח על נוכחות של 16 אלף שוטרים ברחובות.

 

בוזזים סחורה

 

הירי של כוחות המשטרה בצעיר מרק דאגן בטוטנהאם היה רק התירוץ להמוני צעירים לצאת לרחובות, להצית בתי עסק, לבזוז סחורה ולהתעמת עם השוטרים.

 

לונדון, מרכז כוחה של הכלכלה, היא עדיין עיר שבה מתקיימים שני עולמות במקביל. במרכז העיר נוסעות מכוניות פורשה, פרארי וב.מ.וו שנפוצות כמעט כמו המאזדה בתל אביב. הבנקאים הבכירים בסיטי, אלו שצלחו את המשבר, מוציאים מאות ליש"ט לארוחה במסעדות יוקרה.

 

ממש באותם הרחובות מסתובבים אנשים שחיים בתחושה של אי־ודאות מתמדת, כזו שמאפיינת מדינה שעדיין נמצאת עמוק בתוך משבר כלכלי קשה. "הבעיה שקיימת בחברה שאנחנו חיים בה בלונדון ובאנגליה, היא שיש אנשים שמרגישים מנותקים מהעושר שנוצר כאן", אומר סולומון, תושב צפון לונדון שהמהומות התרחשו סמוך לביתו. "יש צעירים שגדלים כאן והוריהם לא עבדו מעולם. זרם של בני המעמד הבינוני מגיע לאזור ונראה שהם מפיקים ממנו יותר. עבור מישהו שנולד וגדל כאן, קשה לקבל את זה. קשה לראות את האזור שגדלת בו ולא לזהות אותו יותר".

 

בריטניה, שבעקבות משבר החוב בארה"ב הגיעו התשואות על האג"ח שלה לשיא שלילי של 50 שנה, מתמודדת עם שורה של בעיות כלכליות. מצד אחד, התחרות בשוק העבודה קשה מאוד. ומצד שני, הקיצוצים של הממשלה השמרנית עתידים להפוך את חייהם של אלה שלא יצליחו לשמור על משרתם, למורכבים עוד יותר.

 

הבריטים מוכנים היום לעבוד יותר שעות תמורת שכר נמוך כדי לשמור על מקום העבודה. שכרם של כמעט שני שלישים קוצץ או נשאר באותה רמה מאז תחילת השנה (לפי סקר של Chartered Institute of Personnel and Development). "המצב בשוק העבודה קשה", אומר ג'יימס, כלכלן בסיטי, בדרינק של אחרי עבודה באחד הפאבים. "מבחינת הגיוס, זה הפך להיות נורמה להיות מובטל כמה זמן לפני שמשיגים עבודה, כאשר לפני כן אנשים היו עוברים מעבודה אחת היישר לאחרת. יש כל כך הרבה תחרות בשוק עכשיו". ג'יימס וחבריו מעידים שהם צריכים בימים אלה לעבוד יותר שעות בגלל גרזן הקיצוצים ופיטורי העובדים.

 

בחודש יולי נרשמה העלייה הקטנה ביותר בביקוש לעובדים בשמונת החודשים האחרונים. לפי סקר של חברת IPSOS Mori שהתפרסם בשבוע שעבר, 62% מהבריטים סבורים כי נוכחותם של מהגרים במדינה מקשה על המקומיים למצוא עבודה (בריטניה הגיעה למקום השלישי מתוך 23 מדינות שנבדקו, אחרי רוסיה ודרא"פ). "הכלכלה תתמוטט ללא המהגרים. אין כאן שום בעיה כל עוד זה נעשה בצורה חוקית וזה מסייע לכלכלה. הרבה מאוד בריטים הם פשוט עצלנים, אז למה שמישהו לא יגיע לכאן ויעשה את העבודה טוב יותר?", אומר דייב, בעת בילוי בפאב מקומי.

 

מנכ"ל חברת קרפטרייט, לורד האריס, שאחת מחנויות הרהיטים שלה נשרפו בשכונת טוטנהאם, סבור כי המפגינים זקוקים לעבודה. "אדם שעובד גורם לפחות בעיות. כשיש לך הרבה ילדים שלא יכולים למצוא עבודה, הדרך היחידה שלהם היא גניבה וקבלת כסף מהממשלה", אמר לעיתון "דיילי טלגרף". לדבריו, הוא מקווה כי הממשלה תעשה עתה יותר למען הצעירים.

 

הממשלה השמרנית שנכנסה לתפקידה בשנה שעברה הנהיגה מדיניות "מעודדת צמיחה", שפירושה, במילים פשוטות, פחות מסים ופחות רווחה. האוניברסיטאות, מערכת הבריאות הציבורית והקצבאות לילדים ולנכים — בכולן בוצעו קיצוצים. הממשלה מטילה בהדרגה גם הגבלות קשות על הגירה, כדי לצמצם את מספר המהגרים מ"מאות אלפים" ל"עשרות אלפים". צעד נוסף שביצעה שרת הפנים של בריטניה, תרזה מיי, הוא ביטול של ויזות עבודה לבוגרי אוניברסיטאות זרים. היום יכולים בוגרי האוניברסיטאות, וביניהם גם ישראלים, להישאר לעבוד בבריטניה עד שנתיים אחרי סיום התואר. החל מחודש אפריל הקרוב, ההסדר הזה ייעלם.

 

האירועים האחרונים מתרחשים שנה לפני אולימפיאדת לונדון, אירוע שאמור להיות מפגן ראווה של עיר קוסמופוליטית. אבל לטענת מקומיים רבים, האולימפיאדה היא סימפטום של הבעיה המרכזית — השלטון, כך נראה, לא משתף את כולם בחגיגה. המהומות, הם סבורים, הן ביטוי לזה.

 

סיכוני אינפלציה

 

גם ההתרחשויות האחרונות בכלכלה העולמית מפנות את אור הזרקורים לעבר בריטניה. משבר האג"ח בארה"ב כרסם במעמדה בעולם וגם עתידו של גוש היורו איננו ברור. "בסערת החוב שמשתוללת באירופה, בריטניה היא מפלט בטוח. שכנענו את העולם שאנחנו יכולים להתמודד עם הבעיה הזו ולהקטין את הגירעון", אמר לאחרונה שר האוצר של בריטניה ג'ורג' אוסבורן ל־BBC.

 

אך התמונה האידילית שמציג אוסבורן לא מתיישבת עם הנתונים. הצמיחה ברבעון השני הסתכמה ב־0.2%, ומדד מגזר הייצור (PMI) התכווץ בחודש יולי. לפי תחזית קרן המטבע הבינלאומית, שהתפרסמה בשבוע שעבר, הכלכלה הבריטית תצמח השנה ב־1.5% בלבד, ועדיין מתמודדת עם סיכוני אינפלציה ואבטלה.

 

בבריטניה, כמו בישראל, בני המעמד הבינוני ומטה חוששים מההשפעה שתהיה לקיצוצים על עתידם. בדיקה שערכו מומחים למיסוי עבור ועדת הכספים של הפרלמנט מצאה באחרונה, כי התקנות התקציביות שנועדו למנוע העלמות מס פוגעות דווקא במעמד הביניים ובעסקים הקטנים.

 

בווסטמינסטר מנסים עתה להפסיק את המהומות ולעצור את האחראים להצתה ולביזה. אחת ההשלכות האפשריות היא כי הקיצוצים שמתכננת הממשלה בתקציב המשטרה יבוטלו. "אנחנו בשלב שבו כל מה שתעשה יהיה לא נכון". המילים האלה, שלקוחות משיחה מקרית שהתקיימה ביום שישי בפאב בלונדון, משקפות את תחושת הייאוש של בריטים רבים ממצב הכלכלה. בן השיחה הוא בוב, כלכלן בסיטי. "הדברים מתרחשים מעצמם", הוא אומר. "הממשלה יכולה רק להגיב".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x