$
חברה וסביבה

סין: המהומות באורומצ'י התחדשו הבוקר

בני המיעוט האסלאמי יצאו לרחובות לתבוע את שחרורם של מאות העצורים מהתקריות בתחילת השבוע

רחל בית אריה, בייג'ינג 09:2107.07.09

סוכנות רויטרס מדווחת היום כי המהומות בעיר הסינית אורומצ'י התחדשו הבוקר (ג') לאחר שדוכאו ביום ראשון בלילה. עד כה נמנו באורומצ'י 156 הרוגים בתקריות לפי הדיווח הרשמי של ממשלת סין, אך יתכן שמספר ההרוגים גבוה יותר.

 

מאות אויגרים, בני המיעוט המוסלמי המתגורר באזור,
יצאו הבוקר לרחובות כדי לתבוע את שחרורם של מאות העצורים מהתקריות של תחילת השבוע. כתבים זרים שנמצאים במקום ציטטו תושבים מקומיים שסיפרו כי המשטרה ביצעה מעצרים המוניים ללא אבחנה בריכוזי האויגרים בעיר. המשטרה דיווחה על יותר מ-1,400 עצורים. ברויטרס מדווחים על התנגשויות בין המפגינים לכוחות משטרה. כתב ה"טיים מגזין" שנמצא במקום טען כי נוכחות עיתונאים זרים הציתה מחדש את המהומות.

 

המימשל איפשר לכתבים להגיע למקום וכתבים דיווחו בין השאר מבתי החולים בעיר: מהדיווחים עולה כי בין מאות הפצועים ישנם אויגרים, אך גם אזרחים סינים-חאנים רבים שכנראה נפגעו מידי המפגינים, הוכו או נדקרו. תושבים מבוהלים סיפרו לכתבים על תקריות בהן עוברי אורח סינים הוכו למוות ברחוב בידי אויגרים ואחרים סיפרו על ירי אש חיה לעבר המפגינים בידי הכוחות הסיניים שהוזעקו לדכא את המהומות. לפי דיווח רשמי מאחד מבתי החולים, שבעה מהפצועים נפצעו מכדורים. רבים אחרים ספגו פגיעות ראש מאבנים.

 

תושב האיזור, ששוהה כרגע בבייג'ינג, סיפר על פחד גדול בקרב האכלוסיה הסינית במקום. "אמא שלי בת ה-80 פוחדת לצאת מהבית לאחר שמתפרעים שרפו והשמידו חנויות במתחם שבו היא גרה. אנשים נהרגו מאבנים גדולות שהושלכו עליהם, וגם הרבה מאד אויגרים נפגעו. אנחנו בהלם מהאירוע, כולנו. הייתי יכול להבין אם הם (המפגינים) היו תוקפים מתקנים ממשלתיים או את המשטרה, אבל הם התנפלו על אזרחים. אפילו על ילדים". סיפר האיש שביקש ששמו לא יוזכר.

 

אמש התפשטו המהומות לקשגאר, הבירה העתיקה של האויגרים, כשמאתיים מפגינים התאספו במסגד המרכזי בעיר, אך לפי הידיעות שמגיעות מהמקום ההפגנות שם דוכאו. הגישה לאינטרנט נחסמה לחלוטין באורומצ'י ובקשגאר וכן נחסמה הגישה לביצוע שיחות טלפון בינלאומיות.

 

בשאר אזורי סין, אתר טוויטר עדיין חסום, כמו גם אתר יוטיוב שהגישה אליו חסומה מזה כמה חודשים. אתרי תוכן מצנזרים כל תוכן לא רשמי הנוגע למהומות – כולל תוכן שהעלו לאומנים סינים העויינים את האויגרים. הממשלה הסינית, כך נראה, למדה את הלקח מההפגנות שהיו בטיבט בשנה שעברה. אז השלטון לא איפשר גישה של תקשורת בינלאומית ללהסה וחסם כל מידע על המהומות. הפעם השלטונות עצמם מזרימים כמה שיותר אינפורמציה כדי לקדם את גרסתם לאירועים, כשבאותו הזמן הצנזורים עמלים לחסום כל אינפורמציה ממקורות אחרים.

 

גולשים בסין עוקפים פה ושם את הצנזורה, למשל על ידי הוספת תגובות עדכניות לפוסטים וכתבות ישנות בנושא מחוז שינג'יאנג והאויגרים שלא נמחקו. התוכן הזה, עם זאת, מבטא בעיקר רגשות אישיים ולא מכיל מידע בזמן אמת מהמקום כיוון שהכותבים מגיעים מאזורים אחרים בסין. אורומצ'י מרוחקת יותר מ-3,000 קילומטר מבייג'ינג.

 

מדובר בהתפרצות של מתח בין גזעי שנבנה בעיר כבר שנים. איזור שינג'יאנג העשיר במשאבים טבעיים הוא אחד העניים והפחות מפותחים בסין, אך עבר פיתוח מואץ בשנים האחרונות, בעקבות התפתחות הסחר בין סין למדינות מרכז אסיה הגובלות במחוז. האויגרים מרגישים כי הם נדחקים הצידה במולדתם כשבני הלאום הסיני שהיגרו למקום מצליחים לתפוס משרות טובות יותר ומצליחים יותר כלכלית. הממשלה הסינית, מצידה, מיהרה לתלות את האשמה למהומות ב"גורמים בדלנים" שמבקשים לפגוע בסין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x