$
ספורט ישראלי

מכבי תל אביב איבדה כל יתרון יחסי שהיה לה

ארז אדלשטיין בחיים לא היה יכול להצליח במכבי תל אביב בגלל שלא היתה לו התאמה ערכית למועדון. הוא לא אשם בכך, מי שמינה אותו אשם. אבל פיטורי אדלשטיין הם רק סימפטום לבעיה האמיתית: מכבי תל אביב כבר אינה מכבי תל אביב

אוריאל דסקל 10:0423.10.16

בספטמבר הציג המנכ"ל החדש של מכבי פוקס תל אביב, חגי בדש, את תוכנית האסטרטגית שלו למועדון. בגדול, הוא חילק את היעדים והמטרות לשלושה תחומים: ניהולי, מקצועי ואסטרטגי.

 

 

 

על פי המבנה הארגוני החדש של בדש, המועדון חולק לחמש חטיבות: חטיבת מכירות ותפעול (עליה אחראי המשנה למנכ"ל אלי דריקס), החטיבה המקצועית (ניקולה וויצ'יץ'), חטיבת כספים ורגולציה (דורון לב), חטיבת שיווק ואסטרטגיה (ירון טלפז) וחטיבת נוער ובית ספר לכדורסל (אלון בן זקן).

 

בדש הדגיש כי הוא רואה לנגד עיני מודל שעובד היטב במועדונים רבים בעולם והם יילמדו על ידי המועדון.

בדש. איפה החזון? בדש. איפה החזון? צילום: אוראל כהן

 

לא ברור באילו עוד מועדונים עם מודל ניהולי ברור מוציאים הודעת פיטורים של מאמן חדש, שבועות אחדים לתוך העונה, בשלוש לפנות בוקר - אבל מה שברור הוא שמועדון שמכבד את עצמו, שלא מפחד מההשלכות ושחי עם עצמו בשלום, לא עושה דבר כזה.

 

יש עוד כמה מסקנות מסאגת פיטורי ארז אדלשטיין.

 

1. ארז אדלשטיין מעולם לא התאים למכבי תל אביב. הוא אמנם מאמן כדורסל טוב - כפי שהוכח מספר פעמים לאורך הקריירה שלו, אבל גם האוהד הכי שרוף של הקבוצה לא מצא התאמה ערכית של אדלשטיין למערכת הזו.

 

2. ניקולה וויצ'יץ' הוא המנהל המקצועי, דה פקטו, של מכבי תל אביב בשנים האחרונות, והוא צריך לשלם את המחיר על שנים של חזון מקצועי מבולבל, בניית קבוצות מזעזעות ובזבוז כספים משווע. צריך לבנות מערכת סקאוטינג, להביא איש מקצועי מנוסה שמבין את הענף, את הענף בישראל והכי חשוב: את המועדון. אותו איש מקצוע רציני יצטרך לבנות מערך מקצועי רציני ועצמאי.

 

 

 

3. במשך שנים על גבי שנים למכבי תל אביב היה יתרון יחסי מול היריבות האירופאיות. מאמן צסק"א מוסקבה האגדי הטיב לתאר אותו עם המשפט: "מכבי היא קבוצה מאסיה, שמשחקת באירופה עם שחקנים אמריקאים". היתרון היחסי, החיבור לשוק הכדורסל המוביל - ארה"ב - והבאות שחקנים אמריקאים ויהודים אמריקאים, הפך את מכבי, הקבוצה הקטנה מאסיה, האנדרדוג המזרח תיכוני, לענקית הכדורסל האירופי שהיא היום. יתרון יחסי נוסף היה הניהול המשפחתי של שמלוק מחרובסקי לצד הניהול הפאנטי-מקצועי של שמעון מזרחי. עם השנים מכבי אמנם איבדה את היתרון האמריקאי אבל היה לה יתרון שאי אפשר להתעלם ממנו: מוני פאנן ניהל את הקבוצה ואת הכסף של השחקנים. ככה מכבי הצליחה להביא שחקנים "מחוץ לליגה" שלה - עם הבטחות לתשואות לא נורמליות. כולם יודעים איך זה נגמר. מאז שזה התפוצץ, מכבי היא קבוצה ללא יתרון יחסי באירופה (מלבד הקהל האדיר שהיא מביאה מדי משחק והכסף האדיר שהוא מכניס לקבוצה). היתרון הכספי שנובע מהגעתם של האלפים למגרש אולי מסייע בישראל - אבל גם לא תמיד - אבל אם מכבי רוצה להמציא את עצמה מחדש, היא צריכה למצוא יתרון יחסי חדש.

 

4. עם תקציב של יותר מ-115 מיליון שקל, מכבי תל אביב צריכה לזכות באליפות ישראל בלי בעיה - בלי קשר למאמן. עם תקציב שנוגע ב-30 מיליון יורו, היא גם צריכה להיות אחת מהקבוצות הטובות באירופה השנה. כל דבר אחר יהיה כישלון. במכבי תל אביב יודעים את זה. בגלל זה פיטרו את אדלשטיין, שפשוט לא היה מסוגל להצליח במצב הנוכחי במכבי. השאלה הגדולה היא - מי המאמן שיכול להצליח בפיאסקו הזה.

 

 

 צילום: איי אף פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x