$
ספורט ופוליטיקה

עוקפים את הפייר פליי הפיננסי עם הלוואות סודיות

שוק ההעברות של הכדורגל מקבל דחיפה נוספת מצד הלוואות מגורמים מסתוריים, זאת על אף שבאופ"א מנסים להגביל את ההוצאות שטיפסו לשיא

שירות כלכליסט 11:3101.10.14

שוק ההעברות של הכדורגל מקבל דחיפה נוספת מצד הלוואות מגורמים מסתוריים, זאת על אף שבאופ"א מנסים להגביל את ההוצאות שטיפסו לשיא.

 

 

 

 

פלקאו במנצ'סטר יונייטד. מנצ'סטר יונייטד, שההכנסה שלו מחוזי שידור עבור השנה הפיסקאלית 2014 צמחה ב-34%, הכפילה את ההוצאות שלה על החתמות שחקנים חדשים ל-150 מיליון ליש"ט. פלקאו במנצ'סטר יונייטד. מנצ'סטר יונייטד, שההכנסה שלו מחוזי שידור עבור השנה הפיסקאלית 2014 צמחה ב-34%, הכפילה את ההוצאות שלה על החתמות שחקנים חדשים ל-150 מיליון ליש"ט. צילום: רויטרס

 

 

ויבראק (Vibrac), חברת הלוואות פרטית שבסיסה באיי הבתולה הבריטים, העניקה בשנה שעברה הלוואות בשווי כולל של 150 מיליון ליש"ט (245 מיליון דולר) באנגליה, ספרד וגרמניה, כך לפי אדם המקורב לעסקאות. במקביל, נליו לוקאס, המנכ"ל של דויאן ספורטס מודה כי היאסיפקה מימון של 130 מיליון דולר בשנתיים האחרונות.

 

רפאלה פולי, חוקר ב- CIES Football Observatory , בשוויץ שעוקב אחר השוק, טוען כי בעוד באופ"א פועלים להגבלת ההוצאות באמצעות חוקי הפייר פליי הפיננסי, חלק מהקבוצות ממשיכות לנקוט בסיכונים כלכליים בעת החתמת שחקנים. נתונים של CIES מצביעים על כך שההוצאות על העברות בחמש הליגות הגדולות ביותר באירופה עלו בפגרה האחרונה ב-9% לשיא של 2.4 מיליארד יורו (3.1 מיליארד דולר).

 

"לחוקים של אופ"א אין מספיק השפעה כפי שהיו רוצים", אומר פולי. לדבריו, קבוצות בדירוג בינוני עד נמוך "לוקחות סיכונים כדי לצמצם פערים מהגדולות".

 

לטענתו, הגורם המשמעותי ביותר שתורם לעלייה בהוצאות על ההעברות הוא הצמיחה בהכנסות מחוזי שידור בפרמיירליג. בפגרה האחרונה, הליגה האנגלית ייצגה 45% מכלל ההוצאות בחמש הליגות הגדולות של אירופה, כך לפי הנתונים של CIES.

 

מנצ'סטר יונייטד, שההכנסה שלו מחוזי שידור עבור השנה הפיסקאלית 2014 צמחה ב-34%, הכפילה את ההוצאות שלה על החתמות שחקנים חדשים ל-150 מיליון ליש"ט. היא החתימה את אנחל די מריה עבור סכום שיא למועדון של 59.7 מיליון ליש"ט. עם זאת, יונייטד הנסחרת בבורסה, לא עדכנה את המשקיעים על עסקאות עם מלווים זרים.

 

קבוצות קטנות יותר מיונייטד פונות למלווים מסוג זה מאז שהבנקים נסוגו מתחום הכדורגל בעקבות המשבר הפיננסי של 2007, מסביר מרטין בלייק, ממשרד עורכי הדין פארר בלונדון, שעבד על עסקאות מימון בין בנקים ומועדוני כדורגל. "למרבית המועדונים פשוט אין את הכסף לשלם הכל מראש", הוא אומר.

 

מאז 2011 ויבראק הלוותה כסף לקבוצות כמו ווסטהאם, סאות'המפטון, אברטון, פולהאם ורדינג למול הכנסות עתידיות בפרמיירליג, כולל הכנסות מחוזי שידור. בדומה, חברת מאוסהול (Mousehole), שרשומה גם כן באיי הבתולה הבריטיים, מימנה ב-2011 את אתלטיקו מדריד, חטאפה ודפורטיבו לה קורונה בספרד והרטה ברלין בגרמניה.

 

מסמכים שהוגשו לרשם החברות בלונדון מראים כי ב-2013 ויבראק הלוותה כספים לפולהאם בתמורה ל-16 מיליון ליש"ט בהכנסות עתידיות מהפרמיירליג, ולרדינג היא העבירה מזומן תמורת 11.7 מיליון ליש"ט בתשלומי מצנח, שהן הכספים שהקבוצות מקבלות כשהן יורדות ליגה.

 

לפי המקורב, ויבראק ומאוסהול נשלטות על ידי משקיע אנונימי אחד. לדבריו, מאוסהול אינה פעילה כרגע, בעוד שוויבראק עשויה להלוות גם השנה 150 מיליון ליש"ט לקבוצות.

 

המשקיעים האנונימיים של דויאן ספורטס, שבסיסה במלטה קשורים לרשת מלונות היוקרה Rixos ביחד עם פאתח טאמינס מטורקיה וטבפיק אריף מקזחסטן. היא סיפקה מימון ל"שלושה או ארבעה מועדונים" בפרמיירליג ובליגת המשנה האנגלית, מודה לוקאס.

 

ברבות מעסקאות המימון של דויאן מחוץ לבריטניה היא רוכשת אחזקה בדמי ההעברה העתידיים של שחקנים. התנהלות זו אינה מורשית באנגליה מאז 2008, ובפיפ"א הודיעו בשבוע שעבר כי בכוונתם להטיל איסור דומה, שייכנס לתוקף בעוד שלוש עד ארבע שנים.

 

לדבריו של בלייק, אחת הסיבות האפשריות לסודיות של המשקיעים קשורה כנראה ל"טירוף" שמלווה קבוצה שנקלעת לבעיות פיננסיות. דובר מטעם הפרמיירליג מסר כי מלווים כמו ויבראק מחויבים להסביר את מבנה הבעלות שלהם לנציגי הליגה.

 

השנה הפכה ויבראק לחלק משיחות ההשתלטות על רדינג, זאת מכיוון שהייתה אחת הנושים של הקבוצה המשחקת בליגת המשנה, הצ'מפיונשיפ. ויבראק העבירה לרדינג כסף בתמורה ל-11.7 מיליו ליש"ט בתשלומי מצנח שהייתה אמורה לקבל לאחר שירדה מהפרמיירליג.

 

קבוצת השקעות תאילנדית השתלטה בשבוע שעבר על הקבוצה. נייג'ל האווי, מנכ"ל רדינג מסר כי אינו יכול להגיב על ההסדר עם ויבראק בשל הסכם סודיות.

 

אופ"א ניסתה לרסן את ההוצאות על ההעברות בכך שהגבילה את יכולת ההוצאות של מנצ'סטר סיטי ופריס סן ז'רמן, לאחר שנקבע כי הפרו את חוקי הפייר פליי הפיננסי, שאינם מרשים לצבור הפסד של יותר מ-45 מיליון יורו בשני העונות האחרונות. סיטי היא בבעלות שייח מוחמד בין זייד אל נחיאן מאבו דאבי ו-פריס סן ז'רמן היא בבעלות קרן ההשקעות של קטאר.

 

ההלוואות הזרות אינן בהכרח משמשות רק לכיסוי ההוצאות על העברות, טוען גרהאם שיר, עורך דין במשרד ברווין לייטון פייזנר בלונדון, שמפקח על עסקאות מטעם ויבראק. לדבריו, קבוצות לעיתים מנסות להשיג מימון לפני תחילת העונה כדי לעזור לנהל את חוסר הוודאות בתזרים המזומנים שלהן, שעשוי להשתנות בהתאם לביצועים של הקבוצה.

 

לפי המקורב, ויבראק בדרך כלל גובה ריבית שנתית בשיעור של בין 6.5-10%, וניתן לארגן את ההלוואה בתוך 24 שעות בלבד.

 

חוויאר פררו, שותף במשרד עורכי הדין סן פררו ושות' במדריד המייצג ארבעה מלווים שאינם בנקים הפועלים בלה ליגה, אומר כי ההסדר שהם מציעים אידיאלי למועדונים שרודפים אחר החתמות חדשות. "אם הם רואים הזדמנות כששחקן נכנס לשוק, הם מנסים לפעול בשיא המהירות".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x