$
ספורט עולמי

כך נשאר ספ בלאטר האיש החזק בכדורגל העולמי

לפרשת השחיתות של קטאר הוא טרם התייחס, ה"רפורמות" לא יצאו אל הפועל והארגון שבראשו הוא עומד כבר 16 שנה נהיה מסואב מיום ליום. נשיא פיפ"א יכול ללמד את הדמויות במשחקי הכס איך שומרים על כס המלכות

אוריאל דסקל 15:1807.06.14

השבוע יתקיים קונגרס פיפ"א בברזיל בצל פרשת השחיתות שנחשפה בסאנדיי טיימס. העיתון האנגלי חשף מיליוני מסמכים שמוכיחים שמוחמד בין חמאם, האובר העסקן הקטארי, קנה את קולותיהם של בכירים בפיפ"א ובכך הביא את המונדיאל לקטאר.

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א מאז 1998, עדיין לא התייחס לפרשות השחיתות החדשה - למרות שנשאל לגבי הנושא מספר פעמים. בלאטר אוהב לדבר על מה שהוא רוצה במסיבות עיתונאים ואם הוא חש שעיתונאי עשוי לעשות לו בעיות, הוא פשוט לא מגיע לראיונות או לפגישות שנקבעו מראש. נראה שבלאטר עדיין שוקל מה לעשות כדי להישאר חזק בפסגת הארגון.

 

בלאטר טען לא מזמן, כי הארגון הספוג בשחיתות נקי אחרי שנעשו "רפורמות". "פיפ"א פועלת על פי הסטנדרטים הגבוהים ביותר של ניהול ספורט בעולם", אמר בלאטר, אחרי שב-2011 טען ש"נעשה רפורמות, יהיו צעדיים משמעותיים". זה קרה אחרי שב-2010, חשפו ב-BBC שרוב גדול של 23 חברי הוועד הפועל של פיפ"א הם מושחתים - טענה שהוכחה לאחר מכן בבתי משפט, תחקירים וגם בבחירתה של קטאר לאירוח המונדיאל - למרות התנגדות כל הגורמים המקצועיים. ב-2011 החלו בפיפ"א ב"רפורמה" של בלאטר. וב-2012 ספ בלאטר מינה את מייקל גארסיה, לשעבר בפרקליטות ארה"ב, כחוקר "עצמאי" של הארגון.

 

משתמש בשיטות של וול סטריט  

 

אבל גארסיה לא הגיע לפיפ"א כדי לטפל בבעייית השחיתות. הוא בא לפיפ"א כדי לטפל בבעיה של בלאטר, שזה התדמית שלו ושל הארגון שלו. מגזין Private Eye מביא פרשנות לגבי מדוע בלאטר מינה דווקא את גארסיה לחוקר של פיפ"א.

 

המגזין בדק את התוצאות של כל החקירות שערך גארסיה בוול סטריט ומראה שהוא היה "יעיל" מאוד בלתת לחתולים השמנים מוול סטריט להמשיך בשלהם אחרי הקריסה הגדולה של 2008. סקוט הורטון, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק טוען: "לאחר שבוחנים את הקריירה של גארסיה אפשר להיות בטוחים בדבר אחד - הוא הולך להגן בקנאות על כל מי שמינה אותו ומשלם לו את השכר. הוא אולי ירדוף דמויות מושחתות אבל רק אם זה משרת את האינטרסים של מי שמינה אותו". ומי שמינה אותו, בלאטר, אכן מעולם לא נחקר על חשדות כי קיבל שוחד של יותר מ-400 אלף פרנק שוויצרים מ-ISL, חברת השיווק שפשטה רגל בגלל שחיתות. יותר מזה, רגע לפני שמינה את גארסיה - בלאטר גם מצא לנכון לשנות את "הקוד האתי" של פיפ"א כך שלא אפשר יהיה לחשוף ממצאי חקירה. קים ג'ונג און סטייל.

 

בלאטר. ממש רובין הוד בלאטר. ממש רובין הוד צילום: איי אף פי

 

מייקל גארסיה, באופן "מפתיע", לא הולך לבדוק את ממצאי החקירה של סאנדיי טיימס. "אחרי חודשים של ראיונות ואסיפת חומרים, אנחנו מתכננים לסיים את החקירה ב-9 ביוני 2014 ולהגיש דו"ח שישה שבועות לאחר מכן", אמר גארסיה אחרי שנשאל אם יחקור את הגילויים בסאנדיי טיימס .

 

גארסיה, שהוציא יותר מ-7.5 מיליון יורו על חקירת הליך הבחירה ברוסיה וקטאר, אולי ימצא שאנשים בפיפ"א היו מושחתים - אבל רובם כבר עזבו ובכל מקרה, אל דאגה, מי שעומד בראש המערכת הזאת, בלאטר, לא יימצא אשם בדבר.

 

רפורמות מוסמסו

 

אבל בלאטר כן אשם. הוא עומד בראש הארגון ספוג השחיתות הזה. וזה לא הולך להשתנות למרות זעם של התאחדויות הכדורגל האירופיות (שמתכננות מחאה צנועה משל עצמן במהלך הקונגרס). בלאטר קיבל את ההזדמנות לשנות את פיפ"א אבל כשל בכך או שרצה להיכשל בכך.

 

רוג'ר פייק מאוניברסיטת בולדר שבקולורדו, בדק וגילה כי פיפ"א מתאמצת כדי למסמס כל רפורמה וחקירה שעשויה לשנות את הארגון לטובה. בפיפ"א, למשל, ידעו ש-7 משחקי ידידות לפני המונדיאל ב-2010 היו מכורים אך לא עשו דבר בנידון - לא בקשר לשופטים החשודים ולא בקשר לשחקנים החשודים. וכך הם לא עשו דבר לגבי ממצאי חקירות ורפורמות. ואיך בכלל אפשר לסמוך על ארגון מושחת שיילחם בשחיתות?

 

לפי פייק, מאז 2011 נעשו בפיפ"א שלוש "רפורמות". ב-2011 פיפ"א אישרה ל-Transparency International לבדוק את הארגון. באותה שנה מארק פית', חוקר מגוף ניקיון הממשל מבאזל הגיש המלצות משלו לפיפ"א וב-2012 ועדה פנימית של פיפ"א הגישה המלצות.

 

הוועדות הגישו 59 המלצות. אבל רק 7 הוטמעו. 10 הוטמעו חלקית ומ-42 התעלמו לחלוטין. אז כן, פיפ"א הקימה "ועדת אתיקה" והביאה חוקר בכיר - אבל הארגון נמנע  מהרבה תיקונים שיביאו למינהל תקין. למשל, הארגון שמגלגל מיליארדים מדי שנה, לא חושף משכורות. למי וכמה ולמה.

 

זה מקור כוחו של בלאטר. המשכורות וחלוקת התפקידים. הוא עצמו אומר שהוא מרוויח "1 מיליון דולר בשנה אולי טיפה יותר" אבל לא חושף יותר מזה. ההערכות הן שהוא זוכה למשכורת שמנה במיוחד עם בונוסים ועוד. בלאטר ניפח את הארגון ותקציב המשכורות כדי להכניס אליו את אנשיו ואת מקורביו.

 

כשנכנס בלאטר לפיפ"א ב-1975 הוא הגיע לארגון שבו עובדים 12 אנשים במשרה מלאה. כיום הארגון משלם יותר מ-75 מיליון דולר בשנה ל-452 עובדים במשרה מלאה - לא כולל בונוסים.

 

בלאטר נמצא על הברז ושולט בכסף של ארגון שמייצר יותר מ-4.5 מיליארד דולר מהמונדיאל וגורם למדינות כמו ברזיל להוציא 11 מיליארד דולר כדי לארח את המונדיאל. "אולי אתם חושבים שאני טפיל מוצץ דם מהכדורגל ומהעולם", אמר בלאטר חסר הבושה בנאום לסטודנטים באוקספורד, "אתם אולי חושבים שאני מנהיג את פיפ"א כמו השריף מנוטינגהאם. אבל האמת היא שאני יותר דומה לרובין הוד". כן, רובין הוד עם "משכורת של 1 מיליון דולר בשנה - אולי טיפה יותר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x