$
עסקי ספורט

מחקר ישראלי: אם לא יחולקו נקודות על תיקו מאופס הכדורגל ישתפר

לפי מחקר של ד"ר חן כהן מהמכללה האקדמית באשקלון, שינוי שיטת הניקוד בכדורגל יביא לעלייה במספר השערים בעונה ולהגברת העניין של הצופים במשחק. ישראל במקום השני במספר התיקו המאופסים באירופה

אוריאל דסקל 10:2019.10.09

מודל מחקרי שפותח על ידי ד"ר חן כהן מהמכללה האקדמית באשקלון' קובע כי שינוי שיטת הניקוד בכדורגל יוביל לצמצום מספר המשחקים המסתיים בתיקו אפס ויביא להגדלת מספר השערים במשחק ולהעלאת העניין של הצופים בו.

 

לפי המודל שהכינו ד"ר חן כהן וערן הכהן, הלומד לתואר שני לכלכלה באוניברסיטת בן גוריון, הענקת 0 נקודות על תיקו מאופס תביא בהכרח לכך ששחקנים יתאמצו יותר להבקיע.

 

בעבודת המחקר שלהם בחנו השניים, בעזרת מודל מתמטי, יליד תורת המשחקים, האם שינוי שיטת הניקוד המדוברת אכן יביא לצמצום השכיחות של תוצאת התיקו 0, ובאיזה שיעור. כמו כן ביקשו החוקרים לראות כיצד צפויה שיטת הניקוד החדשה להשפיע על ממוצע השערים במשחק בהשוואה למצב הקיים.

 

המודל מניח שכל קבוצה משקיעה מאמצים בגובה מסוים – ועליהם היא משלמת בין אם היא מנצחת ובין אם לא. הקבוצה שתשקיע יותר מאמצים (שמתבטאים באימונים, בשחקנים יקרים, בצוות מקצועי וכ"ו) תנצח את המשחק ותזכה בפרס.

 

 

ת'יאו וולקוט מארסנל חוגג שער. אפס נקודות על אפס שערים יביא להעשרת האסטרטגיה בכדורגל ת'יאו וולקוט מארסנל חוגג שער. אפס נקודות על אפס שערים יביא להעשרת האסטרטגיה בכדורגל צילום: אי פי אי

 

"אנשים מתרגמים שערים להנאה ובתיקו 0-0 ההנאה מהמשחק פחותה"

 

"שיטת הניקוד המוצעת תמריץ את השחקנים להשקיע מאמצים גדולים יותר בהשגת ניצחון ולא להסתפק יותר ב"שכיבה על הדשא" תוך ציפייה לתיקו המיוחל", אומרת ד"ר כהן. "שיטת הניקוד החדשה תעשיר את האסטרטגיה שבמשחקי הכדורגל" היא מוסיפה.

 

המחקר מסתמך על עבודה מוקדמת יותר של ד"ר חן שקבעה כי שיטת הניקוד שהונחלה בשנות השמונים – לפיה מחולקות 3 נקודות על ניצחון במקום 2 נקודות – שינתה את הכדורגל לטובה, הפכה אותו לאיכותי יותר ומעניין יותר.

 

"אנשים מתרגמים שערים להנאה ובתיקו 0-0 ההנאה מהמשחק פחותה", אומרת חן. "בדקנו שנכון היה לעבור לניקוד החדש וזה הביא לכך שהושקעו יותר מאמצים במשחקים וכתוצאה מכך האוהדים נהנו יותר".

 

אוהדים, לפי חן, נהנים יותר מניצחונות מאשר תוצאות תיקו. לכל הדעות, משחק ללא שערים מותיר אחריו תחושת פספוס אצל הצופים וגם אצל הקבוצות המתחרות. ולכן צמצום המשחקים שמסתיימים בתוצאה מאופסת יביא בהכרח להשבחת המשחק והגברת ההנאה ממנו.

 

שמרני מדי כדי לשנות את המצב

 

אחת מהמלצות המאמר היא להטיל קנס על קבוצות שסיימו את המשחק ביניהן בתיקו 0-0 אך ד"ר חן סבורה כי הגופים בעולם הכדורגל שמרניים מדי כדי לשנות את המצב.

 

החוקרים סבורים כי יישום השיטה יביא להשבחת הליגה בצורה משמעותית, "תופעה ידועה בכל הליגות היא שקבוצות חלשות מגיעות למשחק במטרה קבועה מראש - לחלץ תוצאת תיקו 0 כדי לזכות בנקודה אחת. אנו מאמינים ששיטת הניקוד החדשה תביא לצמצום התופעה הזאת ואם ההתאחדות מעוניינת למגר אותה כמעט לחלוטין, עליה לשקול שיטת ניקוד שבה תוצאת תיקו אפס תגרור קנס של הפחתת נקודות לכל אחת מהקבוצות".

 

אגב, מבדיקת הנתונים בעונה הקודמת עולה כי בליגה האיטלקית, הסיכוי לתוצאת תיקו הוא הנמוך ביותר (מבין הליגות הגדולות) ועומד על 4.47%. בליגה הספרדית, הסיכוי הוא קצת פחות מ-5%.

 

בליגה הגרמנית הידועה בנתוניה הסטטיסטים המרשימים השכיחות של תיקו מאופס היא כ-4.9%. לעומת זאת, בליגה האנגלית שכיחות התיקו בלי שערים עומדת על כ-11%. כמו הליגה האנגלית, גם בליגה הטורקית והפורטוגלית שכיחות התוצאה עומדת על כ-11%. ליגת העל הישראלית עומדת במקום "מכובד" בראש הטבלה עם לא פחות מ-13.64% מהמשחקים שמסתיימים בתוצאה מאופסת – מקום שני מאחורי הליגה היוונית (15%).

 

הכי הרבה תיקו מאופסים באירופה

 

1. יוון – 15% מסך המשחקים מסתיימים בתיקו 0

 

2. ישראל – 13.6%

 

3. אלבניה – 13.5%

 

4. רוסיה – 11.5%

 

5. פורטוגל – 11.3%

 

הכי פחות תיקו מאופסים באירופה

 

1. איסלנד – 3.6% מסך המשחקים מסתיימים בתיקו 0

 

2. הונגריה – 4.2%

 

3. קפריסין – 4.3%

 

4. אסטוניה – 4.7%

 

5. איטליה – 4.7%

בטל שלח
    לכל התגובות
    x