$
נדל"ן עולמי

FT

מחירי הדיור הפכו את ניו זילנד לשיאנית הומלסים

שטף של משקיעים זרים, קיפאון בשכר וקיצוץ בתקציבי הדיור הציבורי הותירו אלפי משפחות ללא קורת גג. הממשלה תאסור על מכירת בתים למשקיעים זרים. עוד בקנה: מס ספקולנטים ובניית 100 אלף יחידות דיור

ג'יימי סמית', פייננשל טיימס 08:2711.12.17

יש לה כלכלה עטורת שבחים, סביבה נקייה והיא הפכה למקום מפלט לרבים מעשירי העולם. אבל, תושבי ניו זילנד מתקשים למצוא קורת גג במחירים שבהישג ידם והממשלה החדשה בראשותה של ג'סינדה ארדרן מתכננת מהפכה במדיניות הדיור, שעשויה להפוך למקרה מבחן למדינות אחרות.

 

"שוק הדיור בניו זילנד מקולקל לחלוטין", הסביר שר האוצר גרנט רוברטסון. "מחירי הקרקע והבניה גדלים בקצב בלתי נתפס בשעה שהיקף בניית הבתים בני השגה ירד בחדות", הוא הוסיף. רוברטסון הוא ממפלגת הלייבור הניו זילנדית שהקימה השנה קואליציה וחזרה לשלטון אחרי תשע שנים באופוזיציה.

 

השבוע תפרסם ממשלת ניו זילנד שורה של חוקים שנועדו למנוע ממשקיעים זרים לרכוש בתים קיימים בתחומה. מדובר בצעד הראשון במאבק במחסור החריף בדיור בר השגה, שהביא לזינוק חד בשיעור הניו זילנדים חסרי הבית.

 

ראש ממשלת ניו זילנד,  ג'סינדה ארדרן. "שוק דיור מקולקל" ראש ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן. "שוק דיור מקולקל" צילום: איי אף פי

 

הבעיה של ניו זילנד אינה ייחודית. במדינות מערביות רבות דוגמת אוסטרליה, קנדה ובריטניה ליבו הריביות הנמוכות את הזינוק במחירי הבתים והרחיקו את חלום הבעלות על דירה מבעלי הכנסות נמוכות. ליצירת המצב סייעו שטף של משקיעים זרים, עליה חדה במחירי השכירות, קיפאון בשכר וקיצוץ בתקציבי הדיור הציבורי שהגיע אחרי משבר 2008.

 

פיטר ת'יל קנה אחוזה

 

בה בעת, בניו זילנד הפך מצב העניינים לקשה במיוחד. דו"ח שפרסמה השנה אוניברסיטת ייל האמריקאית מלמד שבמדינה יש את שיעור חסרי הבית הגבוה ביותר ביחס לכלל התושבים, בהשוואה ליתר המדינות המפותחות. מדובר באוכלוסייה של 40 אלף חסרי בית, או כמעט 1% מאוכלוסיית ניו זילנד כולה, שחיים ברחובות, בבתי מחסה או תחת קורת גג שאינה ראויה למגורי אדם.

 

  צילום: בלומברג

 

"גרנו בחדר אחד בבית חמותי במשך חודשים, כשהילדים ישנים על הרצפה", מספר מאלישה, אם לשישה ששבה להתגורר בניו זילנד בשנה שעברה יחד עם בעלה. "היינו חייבים לעזוב והתעניינו בעשרות דירות להשכרה. אפילו שלבעלי יש עבודה, אף בעל בית לא הסכים לקבל אותנו". מאלישה, שביקשה לא לפרסם את שם משפחתה, היא אחת מאלפי ניו זילנדים שחזרו למולדתם מאוסטרליה בזכות הצמיחה המהירה של המשק, שהביאה את בנק HSBC להכתיר את כלכלת המדינה כ"רוקסטאר" של כלכלות המערב.

 

אבל, עלייה חדה במחירי השכירות, היקפי הגירה חסרי תקדים והפסקת ההשקעות בדיור הציבורי יצרו משבר שעמד במרכז מערכת הבחירות שנערכה השנה והביאה לקץ תשע שנות שלטון מפלגת השמרנים. "אומרים שהכלכלה שלנו היא כוכבת, אבל היא זורחת רק עבור מי שמקבל שכר של כוכבים", אומר ג'ן רוטלדג' שמנהל את בית המחסה של אגודת הצדקה דה־פול (De Paul) בעיר אוקלנד. בתשע מהמשפחות שמקבלות קורת גג בבית, יש לפחות מפרנס אחד. למרות זאת, הן לא מצליחות להרשות לעצמן לשכור וכמובן שלא לרכוש דירה. "השינוי הגדול במאפיינים של חסרי הבית הוא המספר הגדול של משפחות עובדות שמתקשות למצוא בתים ולשלם שכר דירה", מסביר רוטלדג', שמדגיש כי המצב הנוכחי הוא החמור ביותר שהוא ראה ב־13 שנות עבודתו באגודות סיוע לחסרי בית באוקלנד.

 

נכון לחודש ספטמבר, 5,844 ניו זילנדים נמצאים ברשימת ההמתנה לדיור ציבורי במדינה. מדובר בזינוק של 42% לעומת ספטמבר 2015. אין פלא, אפוא, שהדיור הציבורי היה נושא חם בבחירות האחרונות. "הולך להיות שינוי, ושלחנו איתות ברור לכך שניו זילנד לא תימכר למשקיעים כפי שהיה עד כה", אמר ווינסטון פיטרס, סגן ראש הממשלה ומנהיג מפלגת ניו זילנד תחילה שחברה בקואליציה של הלייבור.

 

ניו זילנד הפכה להיות יעד מבוקש במיוחד עבור משקיעים סינים. שווי הנדל"ן במדינה עלה ב־57% בתוך עשור, ובאוקלנד הוא זינק אף ב־90%. ניו זילנד עשתה לה מוניטין גם כמדינה אהובה על מיליארדרים. כך, למשל, יזם הטכנולוגיה פיטר ת'יל רכש אחוזה לגדות אגם וואנקה בסכום שהוערך ב־2015 ב־10 מיליון דולר. העסקה עוררה עניין רב בניו זילנד בשעתה, שכן האחוזה נמצאת בשטח מוגן, שכבר אז חלו עליו הגבלות מכירה לאזרחים זרים. אלא שבירור קצר גילה שת'יל הפך לאזרח ניו זילנדי עוד ב־2011, כנראה הודות לחוק שפותח מסלול התאזרחות מהיר למי שמשקיע במדינה למעלה מ־3 מיליון דולר ניו זילנדי (כ־2 מיליון דולר ארה"ב).

 

"הם ישנים בחניונים"

 

בדומה למדינות רבות בתקופה שאחרי משבר 2008, גם ממשלת ניו זילנד העמידה למכירה בניינים בבעלות הממשלה, ששימשו לדיור ציבורי. במקביל היא לא דאגה לאספקה הולמת של דיור בר השגה. לשם השוואה, ב־2011 עמד מספר דירות הדיור הציבורי שבבעלות הממשלה על 68,148. ב־2017 ירד המספר ל־61,323. בשנה שעברה נאלצו עשרות משפחות באוקלנד ללון במכוניותיהן, והממשלה הקודמת החליטה להקצות 300 מיליון דולר ניו זילנדי (205 מיליון דולר ארה"ב) לתוכנית חירום שכללה בין היתר שיכון משפחות חסרות בית בבתי מלון.

 

"הם ישנים בפארקים, בחניונים של סופרמרקטים או בחניה של חברים. קשה לדעת איך, אבל המון אנשים חיים כך", מספר ניקי דאטון, עובד בצבא הישע שמסייע לניו זילנדים שחיים בכלי הרכב שלהם.

 

נוסף על איסור על מכירת בתים קיימים למשקיעים זרים, הממשלה החדשה מתכננת לבנות 100 אלף דירות בנות השגה, להפסיק את מכירת בנייני הדיור הציבורי שבבעלות הממשלה ולהגדיל את תקציב הסיוע לחסרי בית. היא שואפת גם להטיל מס מיוחד על ספקולנטים בשוק הנדל"ן, שיוגדרו ככל מי שמוכרים בית בתוך חמש שנים מאז שרכשו אותו.

 

אבל ביצוע התוכניות הללו תוך קיום ההבטחה לשמור על תקציב מאוזן יהיה אתגר לא פשוט עבור ממשלתה של ארדרן. מחירי הדיור באוקלנד כבר נעצרו, ורשמו ירידה של 0.6% באוקטובר, הראשונה זה שש שנים. כלכלנים הזהירו שירידה במחירי הבתים עלולה לגרור מטה את כל המשק, אף כי שר האוצר רוברטסון פוסל את עמדתם על הסף. "כלכלה שצומחת בצורה בת־קיימא לא יכולה להתבסס על ספקולציות של מחירי נדל"ן. אני רוצה שוק דיור מתפקד שאנשים יוכלו לעבור בו משכירות לבעלות", הוא מסכם.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x