$
חדשות נדל

נחשף בכלכליסט

"איך הסינים יתמודדו עם הבירוקרטיה פה?"

ההצעה של חברה מסין לבנות עיר סמוך ללטרון עוררה ביקורת בענף. מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "אין סיכוי שזה יקרה ברגע שהסינים יידעו במה זה כרוך"

דותן לוי 06:5613.06.13

הצעת החברה הסינית BCEG לבניית 30 אלף יחידות דיור בתוך שנה עד שנתיים עוררה הדים בענף הבנייה הישראלי בשל לוחות הזמנים הקצרים שעליהם התחייבו הסינים, ובעקבות המחירים הזולים שעליהם מדובר - כ־150–200 אלף דולר ליחידת דיור. אלא שבענף הבנייה טענו אתמול כי מדובר בהצעה לא ריאלית ואף הזויה שכן הסינים בהצעתם לא מביאים בחשבון כלל את מרכיבי הקרקע, הפיתוח, המיסוי וכמובן את הבירוקרטיה הישראלית הידועה לשמצה.  

  

לדברי גורמים בענף, לא ברור האם הסינים בחנו לעומק את תקני הבנייה הישראליים שהנם מהמחמירים בעולם, וכוללים אלמנטים שמייקרים את הבנייה משמעותית ואינם קיימים בשום מדינה אחרת כגון ממ"ד והציוד הנלווה לו.

 

בלי צורך בעובדים זרים

 

ניתן לומר בהקשר זה כי שני הגורמים העיקריים שהסינים נטרלו בהצעתם ונחשבים למוקד העיקרי שממנו סובלים גם הקבלנים הישראלים הם קרקע לבנייה ועובדים זרים. בשנים האחרונות הציבו להם שרי השיכון, האוצר והפנים למטרה להגדיל את היצע הקרקעות לבנייה בצורה משמעותית אך ללא הצלחה רבה, לפחות לא כזו שהצליחה להוריד את מחירי הדירות. הצעת הסינים אומרת הלכה למעשה כי המדינה תעניק להם קרקעות ללא עלות, מה שלא קרה עד כה ולא סביר שיקרה, בוודאי לא באזורי הביקוש. לכך יש לצרף את המחסור בפועלים זרים אשר קיים זה זמן רב כאשר המדינה עצמה לא עומדת ביעדי הבאת העובדים הזרים שקבעה לעצמה.

 

עובדים סיניים עובדים סיניים צילום: תומי הרפז

 

נקודה נוספת שאליה יש להתייחס היא נושא הקמת העיר החדשה בסמוך ללטרון. גורמים במשרד השיכון והבינוי ציינו כי אינם מכירים כלל תוכנית כזו, בכל מקרה, שלא כמו בסין שבה מקימים ערים למיליוני תושבים בתוך שנים בודדות, בישראל הכנת תוכנית לעיר חדשה אשר תעבור את כל שלבי האישורים וההתנגדויות תארך לכל הפחות כ־15 שנה. בעבר הלא רחוק אמנם הובאו לישראל חברות סיניות לבצע פרויקטים בעיקר בתחום התשתיות, אך אלה הובאו כקבלני משנה של חברות ישראליות. דוגמה לכך היא פרויקט חציבת מנהרות הכרמל, אשר לצורך הוצאתו לפועל הובאה חברה סינית אשר מתמחה בטכנולוגיית קדיחה אשר לא היתה קיימת בישראל, אך חברה זו עבדה בשיתוף פעולה עם חברת אשטרום הישראלית.

 

עיר בבנייה סינית במונגוליה. חלום רחוק עיר בבנייה סינית במונגוליה. חלום רחוק צלום: בלומברג

 

מה בין סין לישראל?

 

אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים, אמר בתגובה להצעה, "הסינים מבקשים קרקע בחינם, עובדים ללא הגבלה ומביאים פתרון לסוגיית המימון. זה בדיוק מה שאנחנו הקבלנים מבקשים מהמדינה כדי לקצר את לוחות הזמנים ולהוריד את מחירי הדירות. אם היו נותנים לנו את התנאים הללו היינו יכולים לבנות לא ב־24 חודשים כפי שהסינים התחייבו, אלא בתוך 12 חודשים כפי שעשינו בתקופה של העלייה הגדולה מרוסיה שבה בנינו כ־100 אלף יחידות דיור בפרקי זמן קצרים. הסינים דורשים תנאים מוקדמים, ואני בטוח שהם לא מודעים לנושא הרגולציה המחמירה שמחייבת בניית דירה במדינת ישראל. אין סיכוי שברגע שיכירו ויעמיקו בדרישות התקינה, היקפי המיסוי, הצורך במתן ערבות חוק מכר ועוד נושאים שבאים לידי ביטוי במחיר דירה בישראל יוכלו לעמוד במחירים שעליהם הם התחייבו".

 

בן שמעון הוסיף: "אין לי ספק שאם המדינה תתאים את נושא הרגולציה לרמות מקובלות גם הקבלנים הישראלים יוכלו להוריד את מחיר הדירה. אנחנו מדברים כאן על יבוא של אלפי עובדים לצורך בנייה של פרויקט כזה. תחת איזה משטר הם יעבדו? הם יהיו חלק מהסכמים קיבוציים? אני לא מכיר את הבנייה הסינית ואת הסטנדרטים שלהם, אבל אני יודע שהסטנדרטים כאן הם מהגבוהים בעולם ואני לא חושב שהם מכוונים לכך על כל המשתמע מכך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x