$
נדל

בלעדי ל"כלכליסט" - מחיר למשתכן? למשרד השיכון אין מול מי לעבוד

בתחילת אוגוסט, במקביל למחאת האוהלים וכשבצינור אלפי דירות זולות בפרויקטים של מחיר למשתכן, הסתיים החוזה של החברה המטפלת בנושא מטעם משרד השיכון. אף שלמשרד היה זמן רב להיערך לשינוי, המכרז לבחירת חברה חדשה פורסם רק בסוף יוני, והחזרה לפעילות מלאה עלולה להידחות לסוף אוקטובר

דותן לוי 08:2425.08.11

אם הציבור בישראל חשב שמעתה יתייחסו משרדי הממשלה ברצינות תהומית לכל נושא הדיור, באה הבירוקרטיה ונותנת לו סטירה מצלצלת, שמזכירה שאחרי הכל אנחנו עדיין במזרח התיכון. כך, בשיא מחאת האוהלים, כשנושא הדיור ניצב בחזית סדר היום הציבורי, מוזנח במשך כחודש ימים פרויקט מחיר למשתכן - מהפרויקטים החשובים ביותר בתחום הדיור הזול, שאמור לספק פתרונות מגורים לאלפי משפחות בישראל.

 

הסיבה למחדל פרוצדורלית: חברת י.ת.ב, שטיפלה עד כה בפרוייקטים של מחיר למשתכן עבור משרד השיכון, סיימה את ההתקשרות החוזית עם המשרד בתחילת אוגוסט, בעוד שהחברה שזכתה במכרז החדש, אולניק פיקוח הנדסה, תחל את הטיפול הרשמי רק בתחילת ספטמבר. עם זאת, ההערכה היא כי בהיעדר תקופת חפיפה בין החברות וכיוון שהתחום מורכב, ניהול אפקטיבי של הפרויקטים לא יתבצע לפני חודש אוקטובר.

 

 

תיקי הפרויקטים עוד לא הועברו לאולניק

 

אחד היזמים המעורבים בפרויקט גדול של מחיר למשתכן סיפר ל"כלכליסט", כי כשפנה לי.ת.ב בעניינים שוטפים נדהם לגלות כי הם כבר לא פועלים. "ניסיתי לפנות למשרד הבינוי והשיכון, אבל הם לא מעודכנים בכל הפרטים ולא היה לי עם מי לדבר. זה מחדל שמצד אחד הם דוחפים אותך לקדם את הפרויקט במהירות ומצד שני הם הגורם המעכב".

 

על רקע הקושי של קבלנים ורוכשי דירות פוטנציאליים לאתר כתובת בהנושא מחיר למשתכן פנה "כלכליסט" לחברת י.ת.ב, שרשומה באתר משרד השיכון כאחראית על הנושא. בחברה הפנו אותנו לחברת אולניק, שם הסבירו כי החברה עדיין לא החלה את הטיפול בנושא וכי בשלב זה אף לא הועברו אליה תיקי הפרויקטים. כל זה קורה בתקופה שבה משרד השיכון מפרסם מכרזים לבניית 900 דירות מחיר למשתכן בקריית מלאכי, יקנעם, אשקלון וביתר עילית, ובמקביל לפתיחת ההרשמה לרוכשים לכ־700 דירות ברמת בית שמש.

 

פרויקט מחיר למשתכן פועל בשיטת המכרז ההפוך - היזמים מתחרים ביניהם על ההצעה הנמוכה ביותר עבור מחיר הדירה הסופי המוצע למשתכנים, כשמחיר הקרקע ועלויות הפיתוח ידועים מראש. הדירות מוצעות למכירה לזכאי משרד השיכון לפי קריטריונים קבועים מראש. ניהול פרויקטים אלה מתבצע זה יותר מעשור על ידי חברות ניהול חיצוניות, האחראיות על תיאום בניית הפרויקט, פיקוח על מכירת הדירות ומענה לפניות הרבות שמתקבלות מקבלנים ורוכשים פוטנציאליים.

 

לפי החוזה, שירותי החברה הנבחרת נשכרים לשנה, ולמשרד הבינוי והשיכון יש את האופציה להאריך את החוזה לתקופה של עד שלוש שנים נוספות. למרות מורכבות התחום והעובדה כי במשרד ידעו כי באוגוסט מסתיימת ההתקשרות עם חברת י.ת.ב, המכרז האחרון פורסם לראשונה רק ב־30 ביוני, והמועד האחרון להגשת ההצעות נקבע ל־21 ביולי. כמו כן, לפי אתר משרד הבינוי והשיכון, ההצעה הזוכה תיכנס לתוקף בתוך 90 יום ממועד זה - כלומר לא ניתן לחייב את חברת אולניק להתחיל לפעול לפני 21 באוקטובר.

 

משרד השיכון: הבעיה תיפתר בתוך שבוע

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "חברת י.ת.ב טיפלה בנושא במשך חמש שנים, וחוק חובת מכרזים מחייב החלפת חברה בתום תקופה זו. החברה המחליפה תחל לפעול החל ב־1 בספטמבר, ובמשך השבוע הקרוב, עד כניסתה של החברה החדשה לפעולה, ניתן יהיה לפנות בכל עניין למשרד הראשי של משרד הבינוי והשיכון".

 

בנוגע לשאלה העקרונית מדוע המשרד עצמו לא מטפל בפרויקטים אלה, נמסר כי במשרד השיכון הוחלט שמכיוון שמדובר בפעילות עתירה בעבודת שטח (בדיקות חוזים, אישורי מחירים, פניות רבות), עדיף שהיא תתבצע באמצעות חברה חיצונית ובפיקוח המשרד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x