$
נדל

"גובה מס ההשבחה בנתניה כגודל הסיכויים לפינוי־בינוי"

שמאית מכריעה קבעה כי לאור מקדמי הסיכון במימוש הפינוי־בינוי, יש להפחית את היטל ההשבחה ב־81% לתושבים שמכרו את דירותיהם בנתניה

דותן לוי 15:2324.02.11

היטל השבחה שעיריית נתניה ביקשה לגבות מבני זוג שמכרו את דירתם במרכז העיר הופחת ב־81% לאחר שבני הזוג פנו לשמאית מכריעה מטעם משרד המשפטים.

 

הזוג מכר לפני כשנה את דירתו ברחוב הרב קוק בנתניה בתמורה ל־810 אלף שקל, אלא שאז קיבלו מהעירייה דרישה לתשלום היטל השבחה של

145 אלף שקל בשל מיקום הדירה במתחם שבין הרחובות שלמה המלך, בורכוב, יהודה הנשיא והרב קוק הנכלל בתוכנית פינוי־בינוי. זאת משום שעל פי החוק, העירייה יכולה לגבות היטלי השבחה מהמוכרים בגין תוכניות שחלות על הנכס אף שטרם מומשו. עיריית נתניה העדיפה לגבות את ההיטל באותה עת, ככל הנראה מתוך הנחה כי לא יוכלו לגבות אותו בעתיד מרוכש הדירה.

 

בני הזוג טענו באמצעות השמאי רפי בוקרה, כי בשל יחס הדירות הנמוך שעומד על 1:2.9 (2.9 דירות חדשות שייבנו במקום כל דירה ישנה שתיהרס), התוכנית כלל אינה כדאית כלכלית והסבירות שתצא אל הפועל אינה גבוהה. עוד טענו בני הזוג כי תוקף התוכנית הקצר, לחמש שנים בלבד, פוגע גם הוא בסיכויי התוכנית להתממש.

 

השמאית המכריעה דורית פריאל כתבה בחוות דעתה, כי היא אינה מקבלת את טענות השמאי רפי בוקרה לגבי היעדר כדאיות הכלכלית כיוון שזה שיקול שיכול להיפתר במשא ומתן עתידי בין הדיירים ליזם. אך פריאל קבעה כי ישנם גורמי סיכון שיש לקחת בחשבון, ולכן יש להפחית את ההיטל ל־27 אלף שקל. כמו כן חייבה פריאל את הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בהוצאות שכר הטרחה שלה. קביעה זו עשויה לחשוף את העירייה לתביעות מצד כל בעלי דירות שמכרו את דירותיהם בתקופה שבה נכנסה התוכנית לתוקף ושילמו את היטל ההשבחה. מתחם הרב קוק כולל עשרות בנייני שיכון ישנים ודיירים רבים ממעמד סוציו־אקונומי נמוך.

 

מעיריית נתניה נמסר: "כשההחלטה תתקבל במשרדינו נלמד את הנושא ובהתאם נחליט האם להגיש ערעור".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x