$
נדל
ועידת הנדל"ן

הנגב מצדיע לאופטימיות

עיר הבה"דים קיימת בינתיים רק במסמכי המכרז של משרד הביטחון, מה שלא מפריע ליישובי הנגב להתכונן לקליטת אנשי הקבע עם זינוק ממוצע של 22% במחירים ו־4,360 יח"ד בתכנון

דותן לוי ושי פאוזנר 08:4224.05.10

בשבוע שעבר הגיע לשלבים מתקדמים המכרז להקמת עיר הבה"דים - ההבטחה הגדולה לפיתוח הנגב. ביישובים הסמוכים לפרויקט המתוכנן מקווים לבואם של כ־20 אלף תושבים חדשים לאזור. בזמן שמשרד הביטחון והיזמים המתמודדים על המכרז עוד מגבשים את עלויות ההקמה של הקריה הצה"לית, הדחפורים בירוחם ובבאר שבע כבר עמלים במרץ, ואיתם המתווכים.

 

נוסף על עיר הבה"דים, שבנייתה צפויה להסתיים בתוך כשלוש שנים, עתידים לעבור לנגב שני בסיסי צה"ל נוספים: בסיס התקשוב המרכזי בבאר שבע ובסיס טכנולוגי של אמ"ן בצומת שוקת. השניים אמורים להיות מאוכלסים בשנת 2016.

 

"כלכליסט" יצא לבדוק את הדופק הנדל"ני של הערים והיישובים בנגב ומצא שההכנות בשיאן: מחירי הדיור עלו

ב־22% בממוצע בשנה האחרונה, ו־4,360 יחידות דיור ומגרשים לבנייה צמודת קרקע מחכים לשיווק בשנה הקרובה.

פיתוח הנדל"ן בדרום הארץ יעלה לדיון במסגרת ועידת הנדל"ן 2010 של "כלכליסט" ובנק הפועלים, שתתקיים ב־6 ביוני בשיתוף שיכון ובינוי נדל"ן.

 

באר שבע >> המשקיעים המקומיים מקדימים בנייה למכה

 

פרויקט המגורים הגדול שמתוכנן בבירת הנגב מיועד להיבנות בכניסה לעיר בשדרות רגר. ראש העירייה רוביק דנילוביץ' מסר ל"כלכליסט" כי היקפו הכולל הוא 1,600 יחידות דיור במגדלים בני 20–24 קומות. שיווקן של הדירות בפרויקט יתנהל בהדרגה, והוא ממתין לאישורים סופיים בוועדות התכנון והבנייה.

 

עם זאת, הצמיחה הנדל"נית בבאר שבע אינה מחכה לא לפרויקט הענק ולא לעיר הבה"דים. עו"ד שי הוברמן ממשרד מ.פירון הפועל בעיר מספר כי היא נהנית מביקושים עולים לדירות, למטרות מגורים והשקעה. לדבריו, המחירים בשוק המקומי זינקו בכ־45% בשנתיים, בעיקר הודות למשקיעים. לפי השמאי הממשלתי, בשנת 2009 בלבד התייקרו הדירות בעיר ב־23%.

 

בשוק הבאר־שבעי פעילים כיום יזמים פרטיים לצד קבוצות רכישה: "מגדל הספורט" המתוכנן של חברת קפיטל גרופ יכלול 174 יחידות דיור; פרויקט ערבי הנחל של האחים אוזן יכלול שלושה בניינים בשכונת נווה זאב; פרויקט BLUE באותה השכונה, שיזמה חברת פרץ בוני הנגב, יכלול שלושה מגדלים בני 20 קומות; וקבוצת רכישה בצומת הרחובות שמעוני־המשחררים תבנה 63 יחידות דיור בהובלת חברת רמות.

 

 

באר שבע. הביקושים לדירות יד שנייה גדלים באר שבע. הביקושים לדירות יד שנייה גדלים צילום: חיים הורנשטיין

 

מעבר לבנייה הרוויה מוקמות בעיר שתי שכונות בנה־ביתך: אחת מהן בהמשך לשכונת רמות בצפון העיר, והשנייה בשכונת נווה מנחם שלב ב' ביציאה הצפון־מערבית מהעיר.

  

מיתר >> בונים תדמית יוקרתית עם לא פחות מ־500 מ"ר לבית

 

היישוב כולל כיום כ־1,750 משקי בית, והוא צפוי להיות אחד היישובים בעלי שיעור הצמיחה המהיר ביותר בנגב. לאחרונה הצליחו במיתר לבסס תדמית יוקרתית, אף שרמות המחירים בו עדיין נמוכות יחסית ללהבים ולעומר.

 

 

 

למינהל מקרקעי ישראל יש תוכנית לשווק כ־360 מגרשים ביישוב, בשטח של 330 מ"ר כל אחד, אך ראש המועצה, אבנר בן גרא, מתנגד עקרונית לשיווק קרקעות בשטח שמתחת ל־500 מ"ר. הביקושים ביישוב נחשבים לגבוהים במיוחד. "לפעמים על כל מגרש יש יותר מעשרה מתעניינים קונקרטיים", מספרים ביישוב.

 

דימונה >> דואגים שהתושבים החדשים לא יברחו ליישובי היוקרה השכנים

 

מדבריו של ראש עיריית דימונה, מאיר כהן, אפשר להבין שההכנות האזוריות הקדימו קצת את המאוחר. "אנחנו מוכנים למעבר של צה"ל לנגב, אבל לצערי הרב מישהו במשרד הביטחון הפסיק לתפקד", אומר כהן. "הפעם האחרונה שהם היו כאן היתה לפני חצי שנה. ביקשו מאיתנו להיערך, אבל הכל קפא. בינתיים אני שומע שמגבשים קבוצות של מינהלת המגורים של צה"ל בעומר ובמיתר. אם לא יהיה חיזוק לדימונה ולמצפה רמון, לערד ולירוחם, אנחנו נפספס את כל העסק הזה. חייבים לייצר סל הטבות לקליטת האוכלוסייה הזאת".

 

גם כאן, כמו ביישובים השכנים, ראשי המועצה מודאגים מעליית המחירים. לדברי כהן, "הם הגיעו לממדים שהעירייה מחפשת כיצד לעצור אותם". הוא מסביר כי הזינוק במחירים לא נגרם בלעדית בגלל עיר הבה"דים, אלא עקב הצטברות ביקושים מכיוון שלא בנו ביישוב במשך שנים. כך קרה שלהגרלות האחרונות ל־43 יחידות דיור ששווקו בשכונה הצפונית בחודש מרץ האחרון נרשמו 638 איש.

 

ירוחם >> האלוף במיל', הפוטנציאל הגדול והביקושים המרשימים

 

חמש דקות הנסיעה שמפרידות בין ירוחם למקום שבו תקום עיר הבה"דים הופכות אותה למרוויחה הפוטנציאלית הגדולה ביותר מבואו של צה"ל לאזור.

 

ראש מועצת ירוחם עמרם מצנע, שהוא גם אלוף במיל', מוביל תוכנית מדורגת לפיתוח המקום, כך שהפוטנציאל לא יחמוק לו בין הידיים. כל הבנייה המתוכננת היא בנייה צמודת קרקע של בתים פרטים על מגרשים ששטחם בין 250 ל־500 מ"ר. במועצה סיפרו השבוע כי לאורך כל הליך השיווק נרשם ביקוש גדול פי שלושה לקרקעות ששווקו. עוד סיפרו כי כ־40% מהרוכשים בשנה האחרונה הם תושבי חוץ.

 

במהלך השנה האחרונה שווקו במקום ארבעה מתחמי מגרשים בשיטת "בנה ביתך". בנוסף, שווקו השנה גם קרקעות לקבלנים במסגרת פיילוט לבניית קוטג'ים. שיווקם של כל יחידות הדיור והמגרשים הושלם בהצלחה ואין כיום בעיר היצע למכירה.

 

לאנשי הקבע רוקחים בירוחם שכונת קוטג'ים נפרדת בת 164 יחידות דיור, שתוקם בשיתוף מנהלת המגורים של צה"ל. התקדמות התוכנית להעברת עיר הבה"דים כבר גורמת לעלייה של כ־15% במחירי הקרקע בעיר בשנה האחרונה. עוד מציינים בעיר בגאווה כי 72% מרוכשי הקרקעות כבר הגישו תוכניות בנייה לאישור.

 

עומר >> שכנים אמידים, אגמים באמצע המדבר ומגרש גולף

 

"בעוד 10 שנים מהיום הנגב ייראה אחרת לחלוטין", אמר ראש מועצת עומר פיני בדש. היישוב שנחשב ל"סביון" של הנגב נהנה מאוכלוסייה חזקה לצד קדמה טכנולוגית בדמות מתקני מיחזור מים ופארק הייטק עצמאי.

 

המחירים ביישוב ממשיכים לעלות כבר שנים, ובשנה האחרונה עלו בכ־6%. למרות השיווק השוטף של קרקעות לבנייה, אין כרגע מלאי של יחידות דיור למכירה במקום.

 

כיאה לעשיר שביישובי האזור, מתוכננת בעומר הקמתם של שני אגמים, מגרש גולף ואף מלון.

 

להבים >> נתח שווה לדור ההמשך ולצבא

 

המחירים ביישוב זינקו בשנה האחרונה בכ־70%, כך לפי נתוני המועצה המקומית. גורמים בשוק המקומי מסבירים כי העלייה נובעת מכך שבשנה האחרונה לא שווקו במקום קרקעות לבנייה, דבר שגרם להצטברות ביקושים. המחירים זינקו מרמה של כ־650 אלף שקל למגרש של חצי דונם לכ־1.1 מיליון שקל בממוצע.

 

בתוך כשנה וחצי יחל שיווקם של 600 צמודי קרקע ביישוב, רבע מתוכם מיועדים לבנים ממשיכים של התושבים ורבע נוסף למשפחות של אנשי קבע.

 

בינתיים נמצאת בשיאה בנייתם של 199 צמודי קרקע בשני אזורים ביישוב. מקורבים לפרויקט מדווחים כי כ־20% מהבתים כבר אוכלסו.

 

במקביל לבנייה למגורים, ביישוב מקדמים הקמת פארק תעשייה משותף עם עיריית רהט והמועצה האזורית בני שמעון. יזמים ראשונים כבר נרשמו למיזם, שישתרע על כ־3,000 דונם. אדריכלי פארק ההייטק צופים שהמקום יספק עבודה בתחומים שונים, החל בתעשייה וכלה בבית חולים שיוקם במקום. התוכנית היא שבשנה הקרובה כבר יעמדו בשטח הפארק מפעלים ראשונים.

 

ביישוב נמצא כיום בית ספר יסודי אחד בלבד. ראשי היישוב כבר מתחילים לדבר על הקמתם של חטיבת ביניים ותיכון במקום.

 

מועצה אזורית רמת הנגב

 

עד שנת 2015 מתכננים ביישובי המועצה האזורית - בהם טללים, אשלים, מדרשת בן־גוריון, שדה בוקר, מרחב עם ומשאבי שדה - לפתח אלף מגרשים לבניית בתים צמודי קרקע. במגרשים ששיווקם כבר החל. כרבע מהרוכשים הם אנשי צבא, מספר ראש המועצה שמוליק רייפמן. לדבריו, "כיום המועצה כוללת כ־6,000 איש ואנחנו מקווים שעד 2020 היא תכפיל את עצמה".

 

הוא מוסיף כי מלבד הבנייה הוא מעוניין בפיתוחו של פארק התעשייה "עידן הנגב", מאחר שלדבריו "צריך לייצר תעסוקה לבני הזוג של אנשי הקבע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x