$
הכסף

מפירות המשבר: כך מקזזים הפסדי הון

גם מי שהפסיד על תיק ניירות הערך יכול לראות את הכסף שלו חוזר, באמצעות קיזוז מתשלומי מס על רווחי ניירות ערך, על ריבית אג"ח או על מס שבח ממכירת נדל"ן. נקודת אור בימים קשים

מיקי פלד 08:5016.10.08

לא רק טייקונים וחברות יכולים לקזז הפסדים בבורסה מתשלומי המס שלהם: גם שכירים יכולים לעשות זאת. לשכירים הרבים שראו את תיק ההשקעות שלהם מתכווץ בשבועות ובחודשים האחרונים, האפשרות לקזז מהמס את ההפסדים יכולה להיות בבחינת המתקה, ולו במעט, של הגלולה המרה.

 

"פקודת מס
הכנסה מאפשרת לשכירים לנצל הפסדים בשוק ההון באמצעות הפחתת חבויות המס על הכנסות", אומר עו"ד ורו"ח רמי אריה.

 

אריה מסביר כי הדרך הפשוטה ביותר לעשות כן היא לקזז את ההפסדים מניירות ערך מהרווחים שנבעו ממימוש של ניירות ערך אחרים מוקדם יותר השנה. בכל מימוש (כלומר מכירה) של נייר ערך מנוכה אוטומטית מס במקור בשיעור של 20% על הרווח הריאלי (אחרי קיזוז השינוי הרלבנטי במדד המחירים). שכיר יכול להגיש לפקיד השומה דו"ח שנתי ל־2008 ולדרוש בחזרה את המס ששילם במקור, כאשר הוא מסתמך על קיזוז ההפסדים מניירות הערך אחרים.

 

אם במקביל להפסדים עדיין יש רווחים שעומדים לפני מימוש, רצוי לפנות לפקיד השומה בהקדם ולבקש פטור מניכוי במקור על הרווחים מניירות הערך שימומשו ברווח, לאור ההפסדים שמומשו במקביל. את הטופס מגישים לפקיד הבנק או לבית ההשקעות, והוא אחראי לעדכן את המחשב.

 

עוד דרך לקבל פטור ממס במקור פתוחה בפני אלו שרשמו הכנסות מריבית מניירות ערך. ניירות ערך סולידיים (למשל אג"ח קונצרניות או מק"מ) מכילים בעת המימוש שלהם הכנסות מהריבית המתקבלת עליהם. מי שהשקיע בניירות ערך כאלו יכול לקזז הפסדים מניירות ערך אחרים מהכנסות הריבית של 2008, כך שניתן לקבל פטור ממס במקור מפקיד השומה.

 

אפשרות הקיזוז פתוחה גם בפני מי שמתכנן למכור נכס נדל"ני, למשל דירה או מגרש. במקרה כזה ההפסדים מניירות ערך מקוזזים ממס השבח, כלומר מהרווח שנוצר לאחר מכירת הנדל"ן. עם זאת, כדי לעשות זאת יש להזדרז ולמכור עוד השנה. בנקיטת מהלך כזה המוכר מוותר על זכותו לניצול הפטורים השונים ממס שבח על מכירת דירת מגורים, ובמקום זאת מקזז את הפסדי ההון מהרווח, ובכך שומר אופציה לניצול הפטור ממכירת דירת מגורים אחרת בעתיד הקרוב.

 

עו"ד ורו"ח אריה מציג הצעה נוספת ולא שגרתית, שיוצרת "הפסדים טובים": פעמים רבות, הוא מסביר, כדאי לשכיר לממש את ההפסדים בבורסה עוד השנה, היות שניתן להעביר הפסדים לקיזוז מהכנסות ומרווחים בשנים הבאות, ללא הגבלת זמן. הפסדים אלו יעמדו לזכות השכיר המממש נייר ערך בהפסד, לצורך קיזוז מכל סוגי ההכנסות בשנים הבאות - כולל רווחים מניירות ערך או מימוש דירה. התנאי היחיד לכך הוא הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה, שבו ידווחו ההפסדים לפקיד השומה.

 

יתרה מכך: במקרים רבים מימוש ההפסדים השנה הוא כדאי, אפילו אם צפויים רווחים בשנים הבאות משוק ההון - זאת משום שעל רווחים שטרם מומשו לא משלמים מס, בעוד שהפסדים שמומשו נותנים מגן מס מיידי בעת המימוש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x