$
צרכנות פיננסית

ועדת הכספים נגד סלינגר: דורשת דיון נוסף ביישום דרישות ההון החדשות על חברות הביטוח

דיון סוער התקיים בוועדת הכספים על חוזר שפרסמה המפקחת לפני שבוע, שמקל עם חברות הביטוח ביישום דרישות ההון המחמירות. למרות שמגדל היחידה שמתנגדת לחוזר, הח"כים ורשות ני"ע דרשו דיון נוסף בסוגיה. יו"ר מגדל: "אי אפשר ביום בהיר אחד לדרוש ממנו לשלש את ההון העצמי ל-11 מיליארד שקל"

רחלי בינדמן 14:3913.02.17

דיון סוער בוועדת הכספים סביב דרישות ההון החדשות שבכוונת הפיקוח על הביטוח להטיל על חברות הביטוח. אף על פי שמדובר בנושא סבוך ומורכב וקשה להבנה, חברי הכנסת הנוכחים בוועדה מביעים דעתם בלהט וטוענים כי דרישות ההון שמבקשת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר להחיל על ענף הביטוח עלולים להוביל לייקור תעריפי הביטוח בשל ההוצאות הצפויות של חברות הביטוח. באופן אבסורדי, כל חברות הביטוח למעט מגדל תומכות במודל יישום דרישות ההון החדשות (הסולבנסי 2) כפי שפרסמה אותן סלינגר בשבוע שעבר. למעשה, החוזר שפרסמה המדבר על פריסת יישום דרישות ההון המחמירות לתקופה של שש שנים (במקום שנתיים כפי שתוכנן במקור), הוא פרי הסכמה של סלינגר עם איגוד חברות הביטוח בראשו עומד ד"ר גיא רוטקוףף. אלא שחברת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו היא חברת הביטוח היחידה שהתנגדה להסכמות שהושגו, מכיוון שהיא גם החברה הבודדת שלאחר היישום המרוכך רחוקה מאפשרות לחלק דיבידנדים. לפיכך, פרשה מגדל לפני חודש מאיגוד חברות הביטוח במחאה והיא גם זו שיזמה את הדיון היום בוועדת הכספים.

ח"כ מיקי רוזנטל אמר בדיון "דרישות ההון החדשות עלולות להגדיל ההוצאות של חברות הביטוח שבתגובה יייקרו פרמיות". סלינגר השיבה "אנחנו יודעים לאזן בין השיקולים של יציבות לשיקולי הגנת הצרכן. אין לנו מחלוקת עם איגוד חברות הביטוח בעניין היישום – הן לצידנו".

 

יוחנן דנינו, יו"ר מגדל, היחיד שהגיע לייצג חברת ביטוח בודדת: "איגוד חברות הביטוח שהיינו חלק ממנו עד שפרשנו ממנו בגלל הסולבנסי, היה במו"מ מול הפיקוח והייתה לו רשימה של דרישות מול הפיקוח שחלקן התקבלו וחלקן לא, ומה שלא התקבל מהותי למגדל. מגדל היא שליש מביטוח החיים במדינה. יש לנו 2.1 מיליון מבוטחים. צריך להבין שמגדל כחברה הגדולה ביותר של ביטוח חיים צריכה להגיע להבנות עם הפיקוח כי נכנסים למהפכה גדולה. אם היום הדרישות ממגדל הן 4 מיליארד שקל ממגדל בהון. ביום אחד צריך להגיע ל-11 מיליארד בגלל הדרישות החדשות. וכל זה בן לילה. אי אפשר ביום בהיר אחד לדרוש להביא את הכסף, אני לא יודע מאיפה. מה שמרגיז הוא שבכל אירופה ואנחנו מיישמים את הדירקטיבה האירופאית, כולם עשו זאת בדרך שאנחנו מבקשים – לבדוק פרטנית עם כל חברה איך נכון לבנות את ההון שלה. אנחנו חושבים שצריך פריסה ארוכה יותר משש שנים ליישום. 12 מדינות מובילות, בהן גרמניה וספרד, נתנו לחברות ביטוח החיים בהוראות המעבר, לפרוס ל-16 שנה. המחלוקת אינה רק על הפריסה אבל".

יוחנן דנינו, יו"ר מגדל יוחנן דנינו, יו"ר מגדל צילום: אוראל כהן

 

גיתית גור גרשגורן, המייצגת את רשות ני"ע, הצטרפה למתנגדים: "אני כאן כדי לייצג את שוק ההון והמשקיעים. אנחנו לא מערערים על חשיבות התהליך והרגולציה הזו, השאלה היא איך לעשות זאת במינימום פגיעה בשוק ההון. אנחנו רוצים להיות מעורבים. מדובר בגופים המרכזיים ביותר בשוק ההון – הגופים המוסדיים וצריך לשמור את הפעילות שלהם בתוך השוק המקומי".

 

ד"ר גיא רוטקוףף, מנכ"ל איגוד חברות הביטוח דווקא צידד בסלינגר: "קשה לי מאד, יש לי חברות ארוכת שנים עם יוחנן וחברת מגדל היא חברה מאד חשובה לשוק הביטוח הישראלי ומרכיב חשוב באיגוד חברות הביטוח. עם זאת, ישבנו בשיתוף פעולה עם הפיקוח על הביטוח בדיון פורה וחברות הביטוח ראו שרוב השגותיהן מתקבלות".

 

גפני סיכם "צריך להגיע להסכמות. נלחמתי על העניין הזה במסגרת חוק הקמת רשות שוק הון עצמאית שחייבים פה הסכמות בעניין דרישות ההון. חייבת פה הידברות. אני רוצה לקבל נייר עם השגות".

 

סלינגר: "יש לי וועדה מייעצת שעבדה באופן שוטף גם לפני שהוקמה רשות שוק ההון. היה דיון בנושא. כולם הסכימו".

 

גפני בתגובה: "רצינו שתהיה רשות שוק הון עצמאית, אבל חייבים פה תהליך. אני סבור שהמחוקק התכוון שתהיה ועדה מייעצת חדשה ולא הוועדה המייעצת הקודמת ולכן צריך כינוס ישיבה נוספת לראות אם יש השגות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x