$
הכסף

29% מבעלי העסקים הקטנים שקלו לסגור אותם בשנה שעברה

לפי דו"ח של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה, הסיבה העיקרית לכך היא שחיקה ברווחיות; בנוסף, הבנקים לא עוזרים וגובים מעסקים קטנים ריבית כפולה

מיקי פלד 09:3424.01.16

26% מבעלי העסקים בישראל שקלו לסגור את העסק בשנה שעברה, כך עולה מסקר שערכה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה ומתפרסם הבוקר. בפילוח לפי גודל העסק רואים כי 29% מהבעלים של עסקים קטנים ו-22% מהבעלים של עסקים בינוניים שקלו זאת בשנה שעברה. הסיבה העיקרית – לה ענו 55.7% מנשאלים שדיווחו כי הם שוקלים סגירה – היא הרווחיות הנמוכה או אף הפסדים, כאשר רגולציה ומיסוי היוו סיבה עיקרית רק בקרב 9.2% מבעלי העסקים, המצב הבטחוני 5% וחוסר גישה לאשראי 1.7%.

 

סגור סגור צילום: עומר הכהן

 

בישראל יש כיום כ-500 אלף עסקים, כמחצית מהם עצמאים שאינם מעסיקים שכירים. 18% מהשכירים שעובדים במגזר העסקי מועסקים בעסקים קטנים (5-19 עובדים) ו-21% בעסקים בינוניים (20-100 עובדים). בדו"ח מצויין כי הקרן להלוואות בערבות מדינה לעסקים קטנים אישרה מינואר 2014 עד ספטמבר 2015 הלוואות ל-7,500 עסקים בסכום של 2.5 מיליארד שקל ו-400 הלוואות לעסקים בינוניים בסך של 820 מיליון שקל. קרן נוספת למיקרו אשראי נתנה הלוואות ל-1,503 נשים מהמגזר הערבי והבדואי.

 

אחרי שהסקר של משרד הכלכלה הראה שמיסוי ורגולציה לא היוו את החסם העיקרי לצמיחתם של עסקים קטנים ובינוניים, הדוח מתייחס לנקודה נוספת שנחשבת כאובה במיוחד ומכניס אותה אולי לפרופורציות הראויות, והיא החסמים והקשיים של עסקים קטנים ובינוניים לזכות במכרזים ממשלתיים. הבדיקה של הסוכנות מצאה כי כשני שלישים מהעסקים הקטנים והבינוניים המשתתפים במכרזים זוכים במכרז אחד לפחות, ואין הפרש משמעותי בין קבוצות הגודל של העסקים. בדוח נכתב כי "פירוש הדבר שאין כנראה חסמים מבניים נגד עסקים קטנים ובינוניים". עם זאת, לעסקים בתחומים שונים יש שיעורי הצלחה שונים במכרזים ממשלתיים. רק רבע מהעסקים מתחום התעשייה, מלאכה ובינוי לא זכו במכרז ממשלתי. לעומתם בתחום המסחר מחצית מהעסקים אשר פנו למכרזים ממשלתיים לא זכו באף מכרז.

 

פער משמעותי בין עסקים קטנים וגדולים נמצא ביחס שהם מקבלים מהמערכת הבנקאית. הבדיקה מצאה כי הריבית שהבנקים דורשים מהעסקים הקטנים כפולה מהריבית המוצעת לעסקים הגדולים יותר – 6.04% בממוצע לעומת 3.43% בעסקים בינוניים ו-3.04% לעסקים גדולים. אז אמנם חלק מפער הריבית נובע משיעורי הפסד גדולים יותר של הבנקים עקב חובות לא משולמים של עסקים קטנים, אולם לדברי אנשי הסוכנות הפערים בשיעורי הפסד בין קטנים וגדולים הסתכמו בשנים האחרונות בפחות מחצי אחוז ולכן לא סביר שהם יכולים להסביר פער של 3% בריביות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x