$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

עמוד ענן

איך לצאת מההלם? כך תקבלו פיצוי עקיף על הנזק לעסק

מערכת הפיצויים בישראל השתכללה מאוד בתקופה האחרונה, אך עדיין פיצוי על נזק עקיף מורכב ואורך יותר זמן. יש להתחיל בתביעה תוך שבועיים מרגע הפגיעה. אז איך עושים זאת?

דורית גבאי 14:1922.11.12

הלחימה בדרום גרמה לשני סוגים של נזקים לבעלי עסקים: נזקים ישירים - כלומר נזקים לרכוש ולמבנה העסק עצמו, ונזקים עקיפים - כמו פגיעה בעסק כמעסיק עובדים. חוק מס רכוש וקרן פיצויים מסדיר את קבלת הפיצויים בגין נזקים אלו. במקרה של נזק ישיר לרכוש שנפגע, הפיצוי ניתן לכל אדם או גוף, לא משנה היכן הרכוש נמצא בארץ. למשל, בית מגורים, אולם אירועים, מפעל, חניון וכדומה.

 

מי זכאי לפיצוי לנזק עקיף?

 

בשנת 2006 הוטבע מונח חדש בשם "אזור הגבלה" - אזור זה מוגדר באותו טווח זמן של המלחמה או הפיגוע, כאזור שזכאי לפיצוי בשל נזק עקיף. טווח ההגבלה, אשר נקבע על ידי משרד האוצר, הוא אזור שבו מושבתת הפעילות לחלוטין.

 

קניון הנגב בבאר שבע בזמן מבצע עמוד ענן קניון הנגב בבאר שבע בזמן מבצע עמוד ענן צילום: ישראל יוסף

 

במבצע הנוכחי מדובר על טווח של כ-7 ק"מ מעזה. שלא כמו בהערכת "נזק ישיר" – בו מגיעים נציגים של משרד האוצר ומבצעים הערכה לנזק, הרי שבנזק עקיף הערכת הנזק הכלכלי הכולל, פיצוי בגין עובדים שאינם עובדים, סחורה שמתקלקלת וכדומה – יותר מורכבת ואורכת יותר זמן. ההערכה נעשית מן הצד הנפגע באמצעות רואה חשבון, שזו מומחיותו. הפיצוי שנקבע, נחשב להכנסה חייבת במס.

 

הודעה על הנזק יש למסור בתוך שבועיים מרגע הפגיעה ואת תביעת הפיצוי יש להגיש בתוך חודש. חשוב לציין כי הטוען לנזק צריך לעשות מאמץ לצמצמו. כלומר, לפעול לתקן את הבעיה ולא להביא להחמרתה.

 

לעיתים תתכן מחלוקת בדבר גובה הפיצוי הנדרש לגובה המוסכם והמאושר על ידי פקידי המס. במצב כזה תוגש תביעה לפיצוי במסגרת ועדת ערר מיוחדת.

 

מערכת הפיצויים בישראל השתכללה מאוד בתקופה האחרונה. מומחים מנוסים ממשרדי המס מכל הארץ, מגוייסים לשם כך. הם משתדלים להנפיק אישורי נזק במהירות, על מנת להביא לתשלום של הנזקים ולהשיב את המצב לקדמותו מהר ככל שניתן.

 

יחד עם זאת, יש לדאוג לטיפול בעסקים ובפיצוי העקיף באופן מיידי. תשלום מקדמה מיידית יאפשר להם לזוז קדימה ולצאת מהלם האסון הקשה לשיקום.

 

יש ליצור באופן אידאלי מסלול מהיר: התובע יגיש בתוך 30 ימים, התביעה מאושרת ומבוקרת על ידי רואה חשבון (אחד מיני רבים שנמצאים ברשימות האוצר). המדינה תעביר מקדמה בשיעור 30% מגובה התביעה מיידית ובתוך 7 ימים מיום הגשת התביעה. התביעה הזו תבדק ותינתן תשובה על ידי האוצר, בתוך 120 יום מיום שהוגשה.

 

אם לא טופלה בפרק הזמן הזה, היא מתקבלת כנדרש ומשולם ההפרש מעבר למקדמה. אם הגיעו להסכם – הסכום המוסכם משולם מעבר למקדמה, עד גובה מוסכם. אם לא הגיעו להסכם, משלמים עד לגובה הסכום שאינו במחלוקת ועל היתרה מתנהלים בוועדת ערר. באופן הזה, העסקים אינם נשארים באוויר ומחכים לישועה על נזק ממשי שחל בעסק שלהם.

 

הכותבת הינה רואת חשבון ויועצת מס
בטל שלח
    לכל התגובות
    x