$
הכסף

"חיילים יכולים לחיות גם עם 350 שקל בחודש"

כך אמר אל"מ צחי עין-גל בכנס אשקלון הראשון לחינוך פיננסי. סגן שר האוצר: "היעדר ידע פיננסי עלול לגרום לנזק בלתי מבוטל - על רקע שפע המוצרים והמידע"

רימונה פרקש ברוך 13:0706.04.11

"הגישה של הצבא השתנתה. המטרה שלו כעת היא להעניק לחייל ידע פיננסי. אנו מצליחים להראות לחיילים שאפשר גם לחיות עם 350 שקל בחודש, בטח אם אתה חייל קרבי שלא יוצא הביתה" - כך אמר היום אל"מ צחי עין-גל, רמ"ח פרט. הוא דיבר בכנס אשקלון הראשון לחינוך פיננסי שנערך בחסות "כלכליסט".

 

טל עקרוני, פרוייקטור חינוך פיננסי ושיקום כלכלי בצה"ל, דיבר גם הוא בכנס. לדבריו, "בשלב ראשון אנו רוצים לתת לקצינות הת"ש את הכלים לזהות את אותם חיילים שצריכים סיוע ת"ש ולהעביר להם הכשרה שתסייע להם לנהל חיים פיננסיים נאותים. בעתיד, אני מקווה שככל שמערך החינוך הפיננסי בגילאים הצעירים יעמיק בתוך מערכת החינוך, החיילים יגיעו אלינו יותר מוכנים יותר.

 

"כיום, חלק גדול מהחיילים נכנסים למינוס. מאות חיילים בצבא הם מעוקלי משכורות, ולא מעט חיילים מקבלים עיקול על מענק השחרור שלהם. הסיבות לכך הן שאין קשר מנטלי בין ההוצאות להכנסות, החיילים לא נערכים טרם גיוסם למשכורת צבאית מינימלית, לא מכירים מושגי יסוד בעולם הכסף ולא מבינים מהן ההשלכות של פעולות כלכליות אישיות כמו חתימה על חוזה או מעבר לחברה סלולרית.

 

"אחת התוכניות של הצבא נקראת "אנחנו בטח לא פראיירים", וכוללת הרצאות שמטרתן לעצור את ההוצאות הבזבזניות. אנו משתפים פעולה גם עם משרד החינוך. בנוסף הצבא מציע סדנאות הכנה כלכלית לקראת השחרור וכן הכשרת מערך הת"ש בליווי כלכלי של חיילים לסגירת חובות ושיקום בסדנא שנקראת 's.o.s נגמר לי הכסף'".

 

בני וקנין, היום בכנס. החינוך הפיננסי ייכנס לתוכנית הלימודים בעיר בני וקנין, היום בכנס. החינוך הפיננסי ייכנס לתוכנית הלימודים בעיר צילום: עמית שעל

  

ראש העיר אשקלון, בני וקנין, אמר בכנס כי נושא החינוך הפיננסי ייכנס בשנה הבאה לתוכנית הלימודים במערכת החינוך בעיר.

 

לדברי וקנין, "שיעורים כאלה נפוצים בעולם, אך לצערי בארץ נושא החינוך הפיננסי עדיין לא מסודר, ואני שמחים להיות בין החלוצים". הוא הסביר כי בכוונת העירייה לשלב הדרכה של הורים ותלמידים, שתעניק כלים לניהול כלכלי של משק הבית: "בחזון שלי אני רואה שכל בתי הספר לומדים איך לנהל את כלכלת היום-יום.

 

"לא פעם, מגיעים למחלקת הרווחה של העירייה אנשים שמסתבכים כלכלית. אותם אנשים משתכרים פעמים רבות לא פחות משכניהם, אך כאן אפשר לראות את ההבדל בין אלה שכן יודעים להתנהל כלכלית לאלה שלא יודעים. בסופו של דבר, הכל נובע מלימוד וחינוך. לכן, אני מאמין שקידום התחום יוביל להתנהלות חברתית נכונה שתביא בסופו של דבר גם לשקט נפשי גדול יותר.

 

"המטרה שלנו היא שכל תושב יוכל לקבל החלטות נבונות וכך לשפר את איכות חייו, מבחינתנו, הדבר נמצא בראש סדר העדיפויות. החינוך הפיננסי היום הוא הביטחון הכלכלי והחברתי של המחר".

 

וקנין ציין כי בכוונת העירייה להעניק הדרכה וסיוע לתושבי העיר בתחום הפיננסי - ללא תשלום. ההדרכות יועברו במרכז ייעודי שיוקם לצורך העניין ויכשיר צוותים מהמערך החינוכי.

 

יצחק כהן. להימנע מסיכונים יצחק כהן. להימנע מסיכונים צילום: עמית שעל

 

לדבריו, "הדור הצעיר משיג כיום הרבה דברים בקלות יחסית, וחשוב ללמד אותו איך להקצות לכך את המשאבים. חשוב ללמד את הדור הצעיר איך לכלכל את צעדיו, לפתח אחריות להשתמש בצורה נבונה בכרטיס האשראי וחשבון הבנק. חשוב לזכור שהתנהלות כלכלית גרועה של הדור הצעיר עלולה לגרום גם לנזק עבור המשפחה כולה, לכן לתהליך הלמידה יש ערך מוסף. אנו רואים כל יום פירוק של תאים משפחתיים בגלל ניהול פיננסי לא נכון". 

 

ח"כ יצחק כהן, סגן שר האוצר, אמר בכנס: "בעת האחרונה הובאה לידיעתי תלונה של שלושה אזרחים שהפסידו כספים בעקבות המשבר הפיננסי של 2008. מקרה אחד היה של חוסך שלא ידע היכן החיסכון הפנסיוני שלו נמצא, המקרה השני של חוסך שחסך במסלול מנייתי - מסלול שאינו מתאים לגיל מבוגר - ובמקרה השלישי היה מדובר בחוסך שפדה את כל הסכום ההוני שקיבל בפנסיה, השקיע בשוק ההון ונותר ללא פרוטה. המכנה המשותף בין כל המקרים הוא היעדר חינוך פיננסי. לכך מצטרפים סקרים בנוגע לרמת המודעות הנמוכה של הצרכן הישראלי בנוגע לחיסכון הפנסיוני, ולרמה הנמוכה של החינוך הפיננסי.

 

"חינוך פיננסי נכון יוכל לפתח אצל הצרכן את המיומנות לקבל החלטה מושכלת ואפשרות לזהות הזדמנויות ולהימנע מסיכונים".

 

לדברי כהן, "לצרכן מוצע שפע של מוצרים, הוא מוצף במידע - ובמצב כזה, היעדר ידע פיננסי עלול לגרום לנזק בלתי מבוטל". הוא הוסיף כי פעילות זו אינה מהווה תחליף לרגולטור, האחראי על קיומה של התנהלות פיננסית הוגנת.

 

כהן הוסיף כי "ה-OECD חקר את הנושא בקרב מדינות מפותחות. המסקנות שלו היו שצריך להתחיל בחינוך הפיננסי כבר בבית הספר; ככל שמתחילים בגיל צעיר יותר - כך גדלה יעילות התוכנית". 

 

  • שמו של קצין החינוך הראשי, תא"ל אלי שרמייסטר, שורבב בטעות לכתבה. הדברים שיוחסו לו לא נאמרו על ידו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x