$
מוסף השקעות יוני 2011

תרחיש 6 - המומחים מגיבים לתרחיש וממליצים כיצד להשקיע

לדבריהם יש לקנות אג"ח גרמניות ואמריקאיות, להימנע ממניות בנקים בעולם, למכור יורו ומניות ולחזור לדולר ועוד

רימונה פרקש ברוך 09:2715.06.11

לקנות אג"ח גרמניות ואמריקאיות

רונן טורם מנכ"ל מגדל שוקי הון

 

הדו"ח האחרון של ה־BIS (הבנק להסדרי סליקה בינ"ל), מלמד שהבנקים המסחריים באנגליה ובגרמניה חשופים בעיקר לחוב של הסקטור הפרטי באירלנד, ואילו הבנקים בספרד חשופים לחוב הציבורי וגם לחוב הפרטי של פורטוגל.
קריסתה של מערכת הבנקאות באחת המדינות האלה תתגלגל במהרה לפתחן של כל שותפות הסחר ושל החברות הגלובליות ותשפיע בצורה חריפה על הבורסות ברחבי העולם. פרמיות הסיכון של המדינות החלשות יותר בגוש היורו ירקיעו שחקים וכך יקרה, באופן יחסי, לכל הפרמיות על חוב ממשלתי באשר הוא. במקרה כזה אין למשקיע אלא ללכת עם המגמה ולהתבצר בנכסים בטוחים יחסית כמו אג"ח ממשלתיות אמריקאיות, אג"ח ממשלתיות גרמניות ובמיוחד הזהב. למשקיע ישראלי שלא ירצה להיחשף לסיכוני מטבע בעת כזו כדאי יהיה לשים מבטחו במק"מ ובזהב.

 

שורט על האג"ח הספרדי

תמיר פורת סמנכ"ל השקעות בכלל פיננסים

 

כפי שנראה היום המדינות שעלולות להגיע למצב המתואר הן פורטוגל, יוון ואירלנד. במקרה זה מדובר בכלכלות זניחות במונחי הכלכלה העולמית, גם אם נתייחס לקריסה של כולן יחד. התרחיש הזה אינו סיבה מספקת להימנעות כוללת מאפיקי סיכון, ולא היינו מחזיקים בתיק שיכלול רק איגרות חוב בטוחות מאוד. כדי להתכונן אליו כדאי לבדוק היטב את ההשקעה בחברות שמוטות למדינות גוש היורו ועלולות להיפגע בשל היחלצותן לסייע למדינה שקורסת, ולהקטין חשיפה לא רק למניות של החברות הללו, אלא גם לאיגרות החוב שלהן, בשל מצוקה תזרימית אפשרית. כדאי להמשיך להשקיע במניות ובאיגרות חוב של חברות עם הטיה לפעילות מקומית מובהקת, ולהגן על התיק על ידי מכירה בחסר של אג"ח ספרדי ל־10 שנים - זוהי אופציה זולה יחסית לגידור הסיכון.

 

להימנע ממניות בנקים בעולם

צבי סטפק יו"ר מיטב

 

כאשר פרץ המשבר היווני באפריל 2010 שוק המניות הישראלי ירד תוך כשלושה חודשים ב־14%, שוק המניות האמריקאי צנח ב־18%, היורו נפל ב־13% מול הדולר, אג"ח ממשלת ארה"ב (10 שנים) עלו ב־12%, אג"ח ממשלת גרמניה (10 שנים) זינקו ב־9%, והזהב טס ב־20%. זה נותן לנו כיוון טוב לתסריט של נפילת מדינה גדולה יותר, כמו ספרד, בשני הבדלים. הראשון הוא גודלה של הכלכלה הספרדית, והשני הוא שהטיפול במשבר היווני היה מרושל, הססני ואטי. משהו נלמד מאז. השקעה טובה במצב כזה היא זהב, המפלט הנצחי למשברים, ואג"ח של ממשלת ארה"ב. הכי חשוב: להימנע מלהשקיע במניות בנקים בכל העולם, כי הרבה מהבנקים מחזיקים אג"ח של מדינות וחשופים לחוסר היציבות במערכת הגלובלית. בנוסף, צריך להימנע מהשקעה ביורו, בדומה לשיעור שנלמד בשבר היווני לפני שנה.

 

למכור יורו ומניות, לחזור לדולר

עידן אזולאי מנכ"ל אפסילון ניהול קרנות נאמנות

 

התרחיש שלפיו מדינה בגוש היורו קורסת אינו רק סביר, אלא שלמעשה הוא כבר קרה. הרי אם המדינות החזקות בגוש היורו לא היו נחלצות לטובת יוון, פורטוגל ואירלנד - הן היו קורסות מזמן. קריסה כזו, בין אם היא תלווה ביציאה של אותה מדינה מהגוש או שתישאר תוך נטילת מגבלות תקציביות, תהיה ברכה לטווח הארוך, הן לאותה מדינה והן לגוש כולו. יום הקריסה יהיה יום לא פשוט בשווקים, אולם אם היא תוביל למדיניות פיסקאלית אחראית יותר, השווקים יקבלו זאת בברכה. נפילה של אחת המדינות תגרום לירידת שער היורו ולריצה לכיוון הדולר, בגלל החשש מפגיעה במערכת הבנקאות העולמית ובעיקר האירופית. מאחר שבשלב הראשון השווקים ירשמו ירידות חדות, ההמלצה לקראת תרחיש שכזה היא על מכירת יורו ומניות - בעיקר של בנקים, וקניית דולר וזהב.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x