$
מוסף השקעות יוני 2011

תרחיש 3 - המומחים מגיבים וממליצים כיצד להשקיע

הם ממליצים בין השאר שורט על מניות בנקים סיניות, תעודות סל על הסחורות ונפט, שחרים ארוכים וגלילים קצרים ועוד

רימונה פרקש ברוך 09:2015.06.11

שורט על מניות בנקים סיניות

צבי סטפק יו"ר מיטב

 

תסריט של בועת נדל"ן מתפוצצת הוא ממשי מאוד ובעל הסתברות גבוהה להערכתנו, ואליה מתלוות בעיות נוספות, שחלקן כלכליות וחלקן פוליטיות פנימיות. משבר בסין הוא רק עניין של זמן, והוא יביא לירידה בקצב הצמיחה של המדינה, מה שייצור
לחץ כלפי מטה על מחירי הסחורות ועל קצב הצמיחה בארצות הברית, באירופה ובעולם.

 

זה יותר משנה אנחנו לא ממליצים על השקעה בסין ומתרחקים ממניות בנקים ונדל"ן סיניות. למי שרוצה להרוויח מתסריט כזה, מומלץ בראש ובראשונה לעשות שורט על מניות הבנקים הסיניות, שרובן נסחרות בהונג קונג. בגלל ההשלכות הגלובליות של משבר כזה, כדאי להקטין את ההשקעות במניות בכל העולם, לא להשקיע בסחורות ולהגדיל את ההשקעה באיגרות חוב של ממשלת ארה"ב ובזהב.

 

תעודות סל על הסחורות ונפט

רונן אביגדור מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסים

 

לממשל בסין גמישות רבה יותר לטיפול בעלייה בלחצים האינפלציוניים בהשוואה למערב: הוא יכול להחליט על האטת קצב ההשקעות בתעשיות מסוימות, על העלאת יחס הלימות ההון בבנקים ועל העלאת ריבית. צעד נוסף הוא מתן סובסידיות בתחומים ספציפיים כמו אנרגיה ותחבורה ושמירה על רמת מחירים מסוימת. צעד כזה עלול לגרום לעלייה נוספת במחירי הסחורות, ועל כן יהיה כדאי לרכוש תעודות סל על הסחורות והנפט.

 

חששות המשקיעים מצעדים אלה של הממשל הסיני צפויים להוביל לירידות במדדי המניות בסין, עם דגש על מניות הבנקים, כמו Agriculture Bank of China ו־ICBC, הבנק המלווה הגדול בסין. משקיע אוהב סיכון יכול לנצל ירידות אלו ולעשות שורט על מדד המניות בסין. משקיע מתוחכם יותר יכול לעשות שורט על מניות ספציפיות אלו.

 

לא למניות, כן לאג"ח ארוכות

רונן טורם מנכ"ל מגדל שוקי הון

 

פירושה המיידי של התפוצצות בועת נדל"ן בסין הוא חזרתה של מדינה זו שנים לאחור. התפוצצות הבועה תגרור את סין להשקעת משאבים רבים בפעולות מוניטריות ופיסקאליות כאחד, במטרה למתן את השפעת המשבר. להערכתי, הממשל יבטל את ההצמדה לדולר במצב עניינים שכזה.

 

חברות נדל"ן מניב ונדל"ן למגורים יפשטו את הרגל, ואם המצב אכן ייצא משליטה, תהיה לכך השפעה גלובלית משמעותית בדמות האטה ומשבר פיננסי עמוק. במקרה כזה, ההמלצה היא קודם כל להתרחק משוק המניות עד שיתבהר עומק הבור שאליו נכנסנו. על המשקיע הישראלי להתרחק בתקופה כזו מחברות ישראליות שמשקיעות בסין. ההעדפה היא להישאר לכל אורך התהליך באג"ח ארוכה ולא צמודה.

 

שחרים ארוכים וגלילים קצרים

תמיר פורת סמנכ"ל השקעות כלל פיננסים

 

מבחינה אופרטיבית, כהכנה לתרחיש זה לא נחזיק במניות בתיק, בעיקר לא במניות בנקים בסין. במצב כזה צפוי שמחירי המתכות יירדו, ולכן לא נשקיע גם בתחום זה. גם הכלכלות שמרוויחות מהפיתוח המואץ בסין, כמו גרמניה, צפויות להיפגע, ולכן נברור היטב את החברות שבהן נשקיע. סביר להניח גם שהתשואות על אג"ח נומינליות בעולם יירדו, כך שמשקיע מקומי שחושב שהוא מתקרב, מוטב שיקדים וירכוש שחרים ארוכים. למי שחושש מפני היפר־אינפלציה נזכיר כי כל עוד לא מדפיסים כסף, אין היפר־אינפלציה. במקרה של השפעה אינפלציונית כלל־עולמית ברכיב המקומי של התיק מומלץ לרכוש גלילים קצרים של עד 2.5 שנים (גליל 5480, 5427, ממשלתי צמוד 613). ברכיב החו"לי נרכוש מניות של חברות בכלכלות המפותחות, בעיקר בארה"ב, ונעשה שורט על אג"ח אמריקאיות.

 

אג"ח צמודות וקצרות

גילעד אלטשולר מנכ"ל משותף באלטשולר שחם

 

כדי להילחם באינפלציה הועלתה הריבית בסין בשנה האחרונה מ־5.2% ל־6.3%, אך היא עדיין ממשיכה להיות גבוהה. המשך עליית מחירי הסחורות ייאלץ את הבנק המרכזי להמשיך להעלות את הריבית אף יותר, מה שיחייב את השלטון הסיני לסבסד את מחירי המזון. הגיוני שהממשלה הסינית תגבה מיסוי מיוחד ממחזיקי דירות, במטרה לצנן את מחירי הנדל"ן במדינה ולממן חלק מהסבסוד הזה.

 

העלאות ריבית חדות בדרך כלל לא עושות טוב לשוק המניות. דרך התמודדות יעילה היא לשמור על נזילות גבוהה בעזרת רכישת אג"ח צמודות מדד בעלות מח"מ קצר, למשל. כך לא תיפגעו מירידות המחירים הכואבות שיחווה רוב שוק האג"ח העולמי במקרה של העלאת ריבית חדה בסין.

 

מוצרי בסיס, אוסטרליה וקנדה

יניב קוניס, מנהל מחלקת מחקר ליועצים בפסגות

 

כדי להתמודד מראש עם תרחיש אינפלציוני, יש להעניק משקל גבוה יחסית לאג"ח צמודות מדד בתיק, בעיקר ממשלתיות בארץ, בתוספת תיק מפוזר במטבעות של שווקים מפותחים כדוגמת ארה"ב, גרמניה ואוסטרליה, שייהנו מתופעת "Flight To Safety".

 

ברכיב המנייתי, בשווקים מוטי סחורות וחומרי גלם כמו קנדה ואוסטרליה החברות המקומיות צפויות דווקא ליהנות מהגאות במחירי הסחורות.

 

ברמה הסקטוריאלית, נעדיף להיחשף לחברות שמושפעות באופן חלקי מעליית הסביבה האינפלציונית או אשר ביכולתן לגלגל את התייקרות חומרי ללקוחותיהן. דוגמאות לחברות מסוג זה ניתן למצוא בתחום מוצרי הצריכה הבסיסיים: קולגייט, קימברלי קלארק וג'ילט, חברות פרמצבטיקה ושירותי תקשורת. ככלל, חברות שירותים עמידות יותר בפני אינפלציה מאשר חברות יצרניות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x