$
פרסום ושיווק

מגה מגלגלת את האחריות לקוקה־קולה

בבקשה להקפאת הליכים שנפרסת על פני 158 עמודים מגוללת רשת הקמעונאות את הסיבות לקריסתה ומטילה את עיקר האשמה על הספקים שהקשיחו תנאים ולא הסכימו לדחות תשלומים

נורית קדוש 06:5118.01.16

203 ימים אחרי שהגיעה לחדלות פירעון וערכה הסדר חוב עם נושיה, הרימו בעלי השליטה במגה ידיים ופנו לבית המשפט המחוזי בלוד בבקשה להקפאת הליכים. ההחלטה לפנות להקפאת הליכים התקבלה בכינוס חירום טלפוני של דירקטוריון מגה אתמול בבוקר, מחשש שהחברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה ישראל) תקדים אותה ותבקש את פירוק הרשת, לאחר שלא קיבלה ממנה את התשלום המגיע לה ביום שישי האחרון.

 

הבקשה להקפאת הליכים הוכנה מראש ועודכנה ביום חמישי האחרון, אך ראשי מגה ניסו לדחות את הגשתה לתחילת השבוע בניסיון להשלים את מכירתה לנחום ביתן, בעלי יינות ביתן.

 

כסף לחצי שנה

 

מהבקשה עולה כי ההחלטה שלא לשלם לספקים ביום שישי האחרון הובילה לכך שבקופת הרשת יש כעת כ־118 מיליון שקל. תוכנית ההפעלה שהשאירה מגה לנאמן שימונה במסגרת הקפאת ההליכים מבוססת על הפסקת פעילות האינטרנט של הרשת ואי־כיבוד תווי הקנייה שהנפיקה, תוך שמירה על רווחיות תפעולית גבוהה של כ־30%, כפי שהתנהלה הרשת עד כה. הרשת העריכה עוד כי הירידה במכירות תימשך והפדיון השבועי יעמוד על 38 מיליון שקל בלבד - 80% מהיקף הפדיון של השבוע הראשון של ינואר שהסתכם בכ־48 מיליון שקל.

 

מהבקשה להקפאת הליכים למשך 60 יום ומינוי נאמן מטעם בית המשפט מתוך רשימה שירכיב כונס הנכסים הרשמי דוד האן, עולה כי חובות מגה לנושיה מסתכמים בכ־1.2מיליארד שקל, כ־477 מיליון שקל מהם לספקים ו־494 מיליון שקל לבנקים. את יתרת הסכום חייבת הרשת לבעליה עבור הלוואות בעלים.

 

 

הנאמן שימנה בית המשפט צפוי למצוא בקופת הרשת 118 מיליון שקל, שבאמצעותם יוכל להפעיל את הרשת כעסק חי במשך כ־4 חודשים. מנספח לבקשה המפרט את תזרים המזומנים למשך 30 הימים הראשונים של הפעלת מגה על ידי נאמן בית המשפט עולה כי הדבר יהיה כרוך בהפסד של 29.5 מיליון שקל. זאת ועוד, מהבקשה עולה כי אלון רבוע כחול העבירה למגה רק כ־246 מיליון שקל מתוך 320 מיליון שקל שעליהם התחייבה, כך שעליה להזרים לרשת הקורסת עוד כ־74 מיליון שקל שיתווספו להון שבקופתה, וישמשו את הנאמן שימנה בית המשפט להפעלתה במשך חודשיים נוספים ובמשך חצי שנה סך הכל. על הנאמן יהיה להחליט אם למצות את תהליך המכירה בתוך כחודש, או לנהל תהליך ממושך יותר שיחייב אותו להיערך לפעילות מגה בתקופת פסח המתקרבת.

 

בבקשה ציינה מגה כי תוכניותיה לאחר מכירת רשת הדיסקאונט You הראו כי ביכולתה להמשיך לתפקד תחת מגבלות התמיכה מבעלת השליטה, עד לחודש יולי 2016 לפחות, וכי סכום התמיכה הנוספת שיידרש במועד זה אינו בלתי ניתן להשגה. "מגה היתה סמוכה ובטוחה כי ביכולתה לעמוד בתוכניות אלה, כפי שעמדה בתחזיותיה גם לפני כן, ובלבד שהספקים יחזרו לספק לה בבטחה ובתנאי אשראי כפי שהיו ערב הסדר ההבראה. אילו אלה היו פני הדברים, לא היתה מוגשת בקשה זו או כל בקשה אחרת", לשון הבקשה.

 

 צילום: איי פי

  

במגה מדגישים כי הצעדים שנקטה החברה כדי לשרוד היו גדולים יותר מהצעדים שעליהם סוכם במסגרת תוכנית ההבראה שנחתמה ביולי. לפי ההסכם מגה היתה אמורה לסגור 32 סניפים הפסדיים, אך החברה סגרה בסה"כ כ־55 סניפים כאלו. כפועל יוצא פוטרו 2,500 עובדים ולא 1,200, כפי שנקבע בהסכם ההבראה. זאת לצד צמצום המטה בחצי וסגירת המרכז הלוגיסטי בראשון לציון. "על אף כל האמור, יחסיה עם ספקיה המשיכו להחריף. נוצר מעגל שבו ככל שעוד ספק מתנה את האספקה בתשלום מזומן, כך מאיץ שעון החול של מגה ומאלץ אותה ואת בעלת השליטה להאיץ במגעים להכנסת משקיע, לנהל מו"מ תחת לחץ ועם תנאים קשוחים יותר מצד המשקיעים, שחלקם אף מקרבים את הקץ של מגה - אולי בשל המחשבה שיזכו לרכוש אותה בנזיד עדשים תחת הסדר קשה לנושיה".

 

אצבע מאשימה הפנתה מגה לספקים, וטענה כי "את המסמר האחרון תקעו חלק מהספקים הגדולים, שהודיעו לפני יותר משבוע כי לא יספקו סחורות למגה אלא במזומן בלבד. אין רשת אחת בישראל שמסוגלת לתפקד תחת רכישות במזומן, וכל שכן מגה לא יכולה לעשות כן. בנסיבות אלה, הגיע דירקטוריון מגה למסקנה כי אין מנוס מהגשת בקשה זו לבית המשפט".

 

הבקשה של מגה מתעלמת מהעובדה שהתנאים אותם ביקשה מהספקים הם תנאים שאף רשת קמעונאות בישראל לא היתה מקבלת מהם.

 

חוסר אמון קיצוני

 

חוסר האמון של הספקים בבעלי השליטה במגה, שאפיין את התנהלותם בשנה החולפת, הגיע לשיא בשבועות האחרונים וחרץ במידה כזאת או אחרת את גורלה של הרשת. לטענת מגה, החברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה ישראל) היתה הספק היחיד שהתנגד לדחיית התשלום ביום שישי האחרון, ובכך אילצה אותה לפנות להקפאת הליכים. "29 מתוך 30 הספקים הגדולים נתנו הסכמתם לבקשת דחיית התשלום של מגה והמשך ביצוע תשלומים במזומן על האספקה השוטפת בשבוע הקרוב. היחידה שהתנגדה לבקשה והציבה תנאים בלתי סבירים היא

החברה המרכזית להפצת משקאות (קוקה־קולה), וזאת אף שהיא לא היתה אמורה להיפגע מכך", טענה מגה בבקשתה לבית המשפט. לטענתה, החברה המרכזית הודיעה כי אם לא תקבל חלק משמעותי מהתשלום השבועי המגיע לה, בגובה 24.3 מיליון שקל, תחדל מאספקת סחורה לרשת גם כנגד מזומן. מדובר בהודעה שנוכח חשיבותו של מוצר הדגל שלה סימלה את קצה של מגה.

 

במגה מפנים אצבע מאשימה כלפי כלל הספקים וטוענים כי הובילו לקריסתה ממניעים אינטרסנטיים: "גם המהלך המוצלח של סגירת תת־הרשת You לא הניח את דעתם של הספקים. מדי שבוע הודלפו לאמצעי התקשורת ידיעות חסרות שחר על ידי גורמים שרוצים לראות במפלתה של מגה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x