$
פרסום ושיווק

הקשר היהודי של מנכ"ל קוקה-קולה

אביו של מוכתר קנט, נשדט, היה דיפלומט טורקי שסייע במלחמת העולם השנייה להצלת אלפי יהודים מידי הנאצים

רונן וודלינגר 12:1022.06.08

מארצות הברית ועד מדבריות אפריקה, אין כמעט ילד שלא מכיר את הפחיות האדומות של קוקה-קולה. מה שמעט אנשים יודעים הוא שלמוכתר קנט, המנכ"ל המיועד של החברה שמבקר השבוע בארץ, יש קשר מיוחד לישראל ולעם היהודי בכלל. אביו של מוכתר קנט, נשדט קנט, היה דיפלומט טורקי שסייע בזמן מלחמת

העולם השנייה בהצלתם של אלפי יהודים מידי הנאצים.

 

נשדט קנט עצמו ביקר בישראל בתחילת שנות האלפיים והתקבל ביד ושם בטקס מיוחד. כמו כן קיבל בטורקיה, שם הוא מכונה "שינדלר הטורקי", את המדליה הגבוהה ביותר שמעניקה המדינה לאזרחיה. 

 

בשל קריטריונים מורכבים, לא הכיר בו עד היום ארגון יד ושם כחסיד אומות עולם. קרן ראול ולנברג, שב-2005 העניקה יחד עם הפדרציה של היהודים הספרדים בארה"ב מדליית הוקרה למוכתר קנט על פועלו של אביו, שוקדת בימים על איסוף מדוקדק של עדויות וראיות נוספות במטרה לשפוך אור על הסיפור.

 

נשדט קנט נולד בטורקיה ב-1911. בתחילת שנות ה-40 הוא שירת בעיר מרסיי שבצרפת כמשנה לקונסול הכללי של טורקיה. באותה תקופה חיו בצרפת כ-20 אלף יהודים ממוצא טורקי. חלקם היו אזרחים טורקים, אך מרביתם כבר זנחו את האזרחות הטורקית לטובת האזרחות הצרפתית.

 

עד 1944 טורקיה היתה מדינה נייטרלית במלחמה. הנאצים, ששלטו גם בצרפת, הסכימו כביכול שלא לפגוע ביהודים טורקים. בפועל, הנאצים התנכלו ליהודים הטורקים בצרפת ושלחו כ-1,600 מהם למחנות המוות.

 

הממשל באנקרה הסמיך את השגריר הטורקי בצרפת, בהיש ארקין, לתת חסות ליהודים שהיו רשומים כאזרחי טורקיה, אך לא עודד אותו להציל את אלה שאיבדו את אזרחותם. אלא שארקין וקנט, יחד עם דיפלומטים נוספים, יצאו מגדרם כדי לעזור ליהודים הטורקים, שלא היה להם מעמד חוקי במדינה.

 

בהיכרותם את הסגידה הגרמנית לניירת, הם המציאו עבור היהודים מסמך מיוחד - מעין "אישורי אזרחות" זמניים גם לכאלה שכבר איבדו את אזרחותם וכך הצילו אלפים.

 

זאת ועוד, לפי העדויות שנאספו, קנט עצמו ניחן באומץ לב יוצא דופן. בהזדמנות אחת, כשראה ברחוב כי הנאצים מפשיטים גברים בשביל לבדוק אם הם נימולים, הוא פנה למפקד הגסטפו בעיר וביקש להיבדק על ידי רופא, בשביל להוכיח שהוא עצמו נימול, אף שאינו יהודי.

 

בהזדמנות אחרת, כשנודע לו שהנאצים מתכוונים לגרש כ-70 יהודים ממוצא טורקי למחנה ריכוז, הוא הגיע לתחנת הרכבת ודרש מהמפקד במקום להוריד את היהודים בטענה שמדובר באזרחים טורקים. כשנתקל בסירוב, הוא עלה בעצמו לרכבת המשא ומיאן לרדת. הרכבת יצאה מהתחנה והוא נסע כשש שעות עם המגורשים בתנאים מחפירים. כשהרכבת הגיעה לתחנה הבאה, הנאצים שחששו מתקרית דיפלומטית הסכימו להוריד אותו עם היהודים הטורקים.

 

לאחר המלחמה כיהן קנט כקונסול טורקיה בניו יורק וכשגריר בכמה מדינות. הוא מת בטורקיה ב-2002.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x