$
משפט

צוואת סמי שמעון: כך חולקו 100 מיליון דולר

הצוואה שהותיר המיליארדר סמי שמעון נחשפה במסגרת תביעה של בית יתומים נגד עיזבונו. חלק מאחיו אמנם לא מוזכרים בה, אך ילדיהם ושאר בני המשפחה המורחבת קיבלו סכומים נכבדים. שמעון זכר גם כמה מעובדיו ושכניו בסי אנד סאן

ענת רואה 08:4324.10.11

שנתיים וחצי לאחר מותו של איש העסקים סמי שמעון, נחשפת הצוואה שהותיר אחריו: אלמנתו, אנג'לה ג'וי שמעון, ובתו אלכסנדרה, הגישו עותק מהצוואה לביהמ"ש המחוזי בפתח תקווה, במסגרת תביעה נגד העיזבון. את התביעה הגישו מנהלי בית יתומים בנתניה, הטוענים כי שמעון הבטיח לתרום 7 מיליון דולר להקמת בית היתומים.

 

את האלמנה והבת מייצג משרד יגאל ארנון ושות', ואת בית היתומים משרד יעקב וינרוט ושות'. האם והבת טוענות שהצוואה, שנערכה כשנה וחצי לפני מותו של שמעון, בדצמבר 2007, מוכיחה שהוא רק בחן את הרעיון לתרום סכום משמעותי להקמת בית היתומים, אך הדבר מעולם לא הבשיל לכדי התחייבות. אחרת זו היתה נרשמת בצוואתו המפורטת.

 

עיזבון בהיקף של מיליארד דולר

 

העיזבון שהותיר אחריו שמעון שווה לפי הערכה גסה מיליארד דולר, והוא כולל שליטה בחברה החקלאית יכין־חק"ל, מניות בפרויקט "קאש אנד קארי", 25% מגאון אחזקות (המייסד, בני גאון ז"ל, היה חברו), 20% מחברת התעשייה צינורות המזרח התיכון, וכן דירות ונכסים רבים בארץ ובעולם. בצוואתו הורה שמעון על מינוי השופט בדימוס גל גוטזגן כמנהל העיזבון. את ההליכים בתביעת בית היתומים מנהל בשם העיזבון עו"ד יוסי בנקל.

 

בצוואתו חילק שמעון כ־100 מיליון דולר במזומן לבני משפחה, ידידים ומקורבים, בעוד שאת שאר נכסיו העניק לאשתו ולבתו שווה בשווה. בנוסף יקבלו השתיים 20 מיליון דולר כל אחת מתוך הכסף המזומן, אך הבת תקבל את הכסף רק בעוד עשור, בגיל 35. בנוסף ציווה שמעון לרעייתו דירה בלונדון ולבתו בניין משרדים שלם בלונדון. בצוואה נקבע עוד כי לאחר העברת הכספים לפי הצוואה לכל יתר היורשים, האשה והבת יחלקו בחלקים שווים בכל הרכוש שנותר, שהוא חלק הארי של העיזבון.

 

לשמעון יש שבעה אחים, חמישה מהם היו בחיים במועד כתיבת הצוואה, אך רובם קיבלו סכומים צנועים יחסית לעומת הסכומים שקיבלו ילדיהם, אחייניו של המיליארדר המנוח. את הסכום הגדול ביותר הוריש שמעון לשלושת ילדיו של אחיו המנוח, שמעון פריד - 5 מיליון דולר לכל אחד מהילדים ו־3 מיליון דולר לאלמנה. לכל אחד משני ילדיה של האחות המנוחה ברטה דבי הוריש שמעון 3 מיליון דולר.

 

בנוסף הוריש שמעון 2 מיליון דולר לאחיו ג'ק שמעון, המתגורר בדרום אפריקה. האח יוסף שמעון, המתגורר בספרד, קיבל 2.5 מיליון דולר, וכך גם בנו. אם המשפחה, דונה, קיבלה 3 מיליון דולר. האחות דייזי, המתגוררת ביו יורק, קיבלה לפי הצוואה 1 מיליון דולר, ובתה קיבלה 2 מיליון דולר נוספים.

  

סמי שמעון ז"ל עם אשתו אנג'לה סמי שמעון ז"ל עם אשתו אנג'לה

 

שניים מאחיו של שמעון אינם מופיעים בצוואה, אך ילדיהם ובני זוגם נהנים מהירושה. כך למשל, שמעון מוריש 3 מיליון דולר לגיסו יהודה חנוכה, בעלה של אחותו קלרין חנוכה; 2 מיליון דולר לכל אחת משתי בנותיהם של בני הזוג; וסכום זהה לבעלה של אחת הבנות. האח השני שאינו מוזכר בצוואה הוא דיוויד. סמי הוריש לאשתו 200 אלף דולר ולכל אחד משני ילדיו חצי מיליון דולר.

 

לצד המשפחה הקרובה מוזכרים בצוואה עשרות נהנים שקיבלו סכומים שונים, החל מכמה אלפי דולרים בודדים. את הסכום הגבוה ביותר לאדם שאינו בן משפחה קיבל נשיא מכללת סמי שמעון, פרופ' יהודה חדד - מיליון דולר. מנהל משרדו של שמעון בלונדון קיבל חצי מיליון דולר וסכום זהה הוענק לבתו.

 

הצוואה מעניקה לכמה מחבריו של שמעון בין 10,000 ל־100 אלף דולר, אם כי באחד המקרים העניק שמעון 250 אלף דולר לכל אחד מילדיו של חבר קרוב. לשני רופאים מבית החולים וולפסון, שטיפלו בו, הוריש שמעון 10,000 ו־20 אלף דולר, וכך גם למזכירותיו. עשרה עובדים ביכין־חק"ל קיבלו לפי הצוואה בין 10,000 ל־40 אלף דולר כל אחד, נהגו האישי של שמעון קיבל 10,000 דולר, וסכומים דומים קיבלו שני אנשי משק הבית של שמעון.

 

בנוסף ציווה שמעון לשלם לעו"ד דב ויסגלס, שהיה גם חבר קרוב שלו, 15 אלף דולר, ו־10,000 דולר לרו"ח יצחק פורר מפירמת רואי החשבון קוסט פורר גבאי. בני גאון, שהיה שותפו העסקי של שמעון ועדיין היה בחיים במועד כתיבת הצוואה, אמור היה לקבל 20 אלף דולר. לסיום הוריש שמעון כ־30 אלף דולר לכמה משכניו במתחם סי אנד סאן.

  

 

אישיות קפדנית ופדנטית

 

במקביל לחשיפת הצוואה הגישה בחודשים האחרונים אלמנתו של שמעון תצהיר לבית המשפט, ובו גרסתה באשר לתרומה המובטחת לכאורה להקמת בית היתומים. אנג'לה ג'וי שמעון טוענת כי התביעה "אינה אלא ניסיון סרק של התובעות לאכוף על עיזבונו של בעלי המנוח התחייבות ליתן מתנה כתרומה בסכום עתק של 7 מיליון דולר, אשר אין לה זכר בכתובים ואותה הוא נמנע במפורש ומובהק מלתת עוד בחייו".

 

האלמנה מוסיפה כי היא ובעלה נהגו לתרום סכומי עתק לאורך השנים. "תרמנו - סמי ואני - יותר מ־40 מיליון דולר מכספנו לארגונים שונים ברחבי הארץ והעולם, ושמנו כנדבנים ידועים הולך לפנינו... על אף תרומותינו הרבות, מבחינת סמי ומבחינתי, הרמת תרומה לא היתה דבר של מה בכך, ומעולם לא היתה מעשה שנעשה כלאחר יד או ללא בדיקה מעמיקה - בין היתר של מטרת התרומה, הארגון הנתרם, העומדים בראשו - והבטחת התוצאה הרצויה מבחינתנו בכל הנוגע לשימוש בכספי התרומה".

 

לדבריה, התנהלות זו אפיינה את אישיותו "הקפדנית והפדנטית" של סמי שמעון, אך היתה גם הכרחית לאור ריבוי הפניות שקיבלו להרמת תרומות.

 

ממשרד וינרוט המייצג את העמותות שמנהלות את בתי היתומים נמסר בתגובה: "התחייבות המנוח לבניית בית היתומים עוגנה במסמכים מפורשים טרם פטירתו. מבחינה משפטית מדובר בהתחייבות שקודמת ליורשים ולכן לא היה צורך כלל להזכיר את ההתחייבות הנ"ל במסגרת הצוואה. הטענה כי "לא מדובר בהתחייבות שהבשילה" אינה מתיישבת עם העובדות. המנוח חזר והדגיש הן בשיחות עם אנשים שונים והן בדברים שנשא בפני מאות מוזמנים בטקס הנחת אבן הפינה ובהזדמנויות נוספות כי הקמת בית היתומים הינה הגשמת חלום ילדות שלו וכי הוא מצפה להקמתו בכליון עיניים עוד בחייו. בית היתומים מצר על כך שהם נאלצו לנקוט בהליך משפטי על מנת לאכוף את רצונו והתחייבויותיו של המנוח".

 

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x