בלעדי לכלכליסט
הבנקים לוחצים על האוצר להגדיל את הקרן לעסקים קטנים
הבנקים קרובים למיצוי תקרת האשראי שהוקצתה להם מקרן הסיוע בערבות המדינה. בלאומי ביקשו מהאוצר תוספת של 5 מיליארד שקל
בנק לאומי ביקש ביום חמישי האחרון ממשרד האוצר לאשר לו להגדיל את היקף האשראי שהוקצה לו במסגרת קרן האשראי לעסקים קטנים בערבות המדינה ל־5 מיליארד שקל, לאחר שהגיע לתקרת המכסה - כך נודע ל"כלכליסט". הבנק אישר עד כה ללמעלה מ־2,000 עסקים קטנים ובינוניים הלוואות בהיקף של כמיליארד שקל, תוך שלושה שבועות מאז שהממשלה אישרה את הקמת הקרן בערבות המדינה.
תחילה הקצה האוצר ללאומי, אחד משני הבנקים הגדולים, סכום של 350 מיליון שקל בלבד. לאחר שמיצה הבנק את הסכום הועלתה המכסה ל־700 מיליון שקל, ולאחר מכן למיליארד שקל. ביום חמישי האחרון פנה האוצר לבנקים לבדוק מה הסטטוס של אישורי ההלוואות. בהזדמנות זו בלאומי ביקשו להגדיל את היקף האשראי ב־5 מיליארד שקל אך אושרה לו הקצאה של 200 מיליון שקל נוספים בלבד.
- הממשלה אישרה את מענק הסיוע שיגיע עד ל-400 אלף שקל לעסק קטן
- 40% מהיקף בקשות האשראי של עסקים יידחו; "יהיה כאן פיגוע"
- רשות המסים דוחה שוב את תשלום המע"מ לעסקים קטנים - ל-18 במאי
הבנקים הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי, הבינלאומי ואגוד מעניקים אשראי במסגרת הקרן, ולאחרונה אישר האוצר לחברות כרטיסי האשראי להצטרף גם כן.
כך, בנק מזרחי, הבנק הרביעי בגודלו במערכת, העניק במסגרת הקרן אשראי בהיקף של כמיליארד שקל עבור 3,128 בקשות - כלומר, בהיקף דומה לזה של בנק לאומי, הרבה יותר מכפי חלקו במערכת. בנק הפועלים לא מסר לכלכליסט נתונים בנושא, וכך גם דיסקונט והבינלאומי.
ככל הידוע, בנקים נוספים עומדים על סף מיצוי תקרת האשראי שהוקצתה להם וביקשו להגדיל את המכסות. לצד זאת מופעל לחץ על האוצר להגדיל את גובה ערבות המדינה לקרן שעומדת על 15%. בכל הקרן 8 מיליארד שקל, בעוד היקף הבקשות שהופנו אליה קרוב ל־30 מיליארד שקל.
לפי הערכות, הבנקים צפויים להפעיל לחץ כבד על משרד האוצר להגדיל את היקף הקרן. במקביל בוחנים באוצר את האפשרות של פתיחת קרן נוספת לעסקים היותר מסוכנים עם ערבות מדינה גבוהה יותר (50%) ולנווט אליה את חברות כרטיסי האשראי.
כנגד הבנקים עולות טענות על הערמת קשיים על הפונים לקבל אשראי מהקרן, ועל דחיית בקשות רבות שמופנות אליהם. כפי שנחשף ב"כלכליסט", עיקר הבקשות שנדחות הן מצד עסקים שעומדים בחזית הפגיעה מהמשבר, בעיקר מעסקים בענף המסעדנות.
ככל שמשרד האוצר לא יגדיל את קרן האשראי לעסקים קטנים ובינוניים, וגם בהינתן הקמת קרן נוספת לעסקים המסוכנים יותר בהיקף של 6 מיליארד שקל וקרן נוספת של 2 מיליארד שקל לעסקים גדולים, עדיין 40% מהיקף האשראי שמבקשים העסקים במשק צפוי להידחות.
היום (א') צפוי להתקיים דיון בוועדת הכספים על האופן שבו המערכת הבנקאית מסייעת להזרים חמצן למשק. מנתונים שחשף "כלכליסט", מאז פרוץ המשבר במרץ ועד ערב חג הפסח דחתה המערכת הבנקאית החזרים של רבע מיליון הלוואות. מתוכן 100 אלף משכנתאות, 86 אלף הלוואות לכל מטרה, 60 אלף הלוואות לעסקים קטנים ו־3,700 הלוואות לעסקים גדולים בסכום כולל של 3.67 מיליארד שקל ו־2.34 מיליארד שקל ללא משכנתאות.
אלא שלא כל הבנקים נאותו לדחות הלוואות לפי נתח השוק שלהם. לאומי דחה הלוואות ל־111 אלף לקוחות (44% ממספר ההלוואות שנדחו כפי שדיווח בנק ישראל למול נתח שוק של כ־30% במערכת) בהיקף כולל של 640 מיליון שקל, לא כולל משכנתאות ולא כולל אשראי עסקי. זאת מתוך 1.64 מיליארד שקל שנדחו בכלל המערכת, קרי 39%, הרבה יותר מנתח השוק שלו באשראי קמעונאי, כ־27%.
לפי נתוני משרד האוצר, עד כה הוגשו לקרן 44,700 בקשות. מתוכן 8,800 נדונו על ידי הבנקים, 6,500 אושרו בהיקף של 2.54 מיליארד שקל, ו־2,300 בקשות נדחו.