$
בארץ

שילוב הקהילה האתיופית בשירותי הדת: חלקים רבים בתוכנית עדיין מחכים ליישום

למרות החלטות ממשלה בנושא, בדיקת המרכז להעצמת האזרח מגלה כי טרם הוקצו תקנים ייחודיים עבור הקייסים, טרם הוקצו תקנים לרבנים יוצאי אתיופיה ברבנות הראשית, לא קודמו התמריצים לשילוב עובדים יוצאי אתיופיה במועצות הדתיות ועוד. גם ההכרזה על הבחירות הביאה לעיכוב ביישום סעיפים אלה

שירות כלכליסט 15:3201.04.19

חוסר שילובם של יוצאי אתיופיה הוא נושא שעולה פעמים רבות לכותרות, ולא אחת מלווה במחאות ציבוריות. סוגיית שירותי הדת ללמעלה מ-140 אלף יוצאי אתיופיה הינה מורכבת ורגישה, ונוגעת בין היתר להכרה הרשמית במנהיגי הדת של העדה, הקייסים, להתמודדות הקהילה עם המועצות הדתיות, בדגש על הליכי רישום נישואין, בירור יהדות ועוד.

 

על אף שמשרד הדתות כבר הכיר פורמלית בקייסים והמדינה והרבנות הראשית התחייבו למנות מנהיגי דת מקהילת יוצאי אתיופיה, בשטח התחייבויות אלו יושמו באופן חלקי בלבד ויוצאי אתיופיה עדיין מתמודדים עם קשיים משמעותיים בתחום זה. במרץ 2018 קיבלה הממשלה את החלטה (3649) שכותרתה "הסדרת שירותי הדת עבור יוצאי אתיופיה וקידום שילובם המיטבי במערך הדת", אשר נועדה לתת מענה נרחב ומהיר לסוגיות אלו.

 

 

עם זאת, בפועל, סעיפים רבים מתוך ההחלטה, הנוגעים להקצאת תקנים ולהגברת שילובם של יוצאי העדה במערך הדת טרם יושמו, כאשר גם ההכרזה על בחירות עיכבה משמעותית את יישום ההחלטה ועצרה את מימושם של סעיפים מרכזיים מתוכה.

 

 

מחאה קייסים אתיופים מחאה קייסים אתיופים צילום: ענר גרין

 

 

בין היתר, נכון לפברואר 2019, טרם הוקצו התקנים לקייסים במועצות הדתיות, במסגרת סעיף זה אף הובטח כי משרד האוצר יעביר למשרד לשירותי דת תקציב של 4 מיליון שקל ב-2018 וכ-5 מיליון שקל בשנת 2019, טרם הוקצו התקנים ל-20 רבנים יוצאי אתיופיה שיועדו לשנת 2018, וכן לא ניתנו תמריצים לשילוב עובדים יוצאי אתיופיה במועצות הדתיות, כגון בלניות ורשמי נישואין יוצאי אתיופיה, ביישובים שבהם מתגוררים לפחות 1,500 תושבים יוצאי אתיופיה.

 

 

הפגנת האתיופים בתל אביב בינואר השנה הפגנת האתיופים בתל אביב בינואר השנה צילום: מוטי קמחי

 

יצוין כי ישנם סעיפים בהחלטה שכן מיושמים, וביניהם הקמת ועדה מייעצת, עידוד מיזמים משותפים עם זיקה לדת לטובת יוצאי אתיופיה, וקביעת פרוטוקולים הכוללים דרישות תפקיד להעסקת כהני דת ורבנים ועוד, כל אלה צעדים חשובים - אך לא מספקים ליצירת שינוי אמיתי במציאות.

 

מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח, עו"ד עינת פישר לאלו: "שילובם של יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית היא מטרה חשובה מאין כמותה, אשר הממשלה התחייבה אליה בשורה של החלטות והצהרות. מערך שירותי הדת מהווה נדבך חשוב ומרכזי לקידום שילוב אמיתי וראוי ויש לצפות מן הממשלה לפעול בכל האמצעים העומדים ברשותה, גם למול המורכבות של תקופת הבחירות, כדי ליישם את ההחלטה בלוחות הזמנים שנקבעו ולקדם את נושא חשוב זה ללא עיכובים נוספים".

 

פרויקט המוניטור של ״המרכז להעצמת האזרח״ , הוא פרויקט מעקב אזרחי אחר ביצועי הממשלה ועמידתה בהתחייבויותיה לציבור. המרכז להעצמת האזרח הינה עמותה הפועלת בתחומי הממשל, ועוסקת ביישום התחייבויות הממשלה ובאפקטיביות המגזר הציבורי והרשות המבצעת. המרכז מפעיל שורה של כלים מקצועיים למעקב אחר פעילות הממשלה ואחר יישום הבטחותיה לציבור ופועל לשיפור הליכי היישום והסרת חסמים במגזר הציבורי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x