ועדת השרים לחקיקה מתנגדת לפיצוי לווים במקרה של פרעון מוקדם של המשכנתא
ועדת השרים לחקיקה קיבלה את התנגדות בנק ישראל וקבעה כי תעניק את תמיכתה להמשך הליכי החקיקה רק אם תוחזר הצעת החוק לנוסח המקורי שקבע שני מסלולים, ולא איפשר מתן פיצוי על ידי הבנקים ללווה
ועדת השרים לענייני חקיקה מתנגדת לנוסח שקיבלה באחרונה ועדת הכלכלה של הכנסת הקובע כי הבנקים למשכנתאות יפצו את לקוחותיהם שמבצעים פרעון מוקדם של המשכנתא, במקרה שהריבית הממוצעת במשק גבוהה מהריבית שבה ניתנה ההלוואה.
- אושר לקריאה שנייה ושלישית: בנקים יחויבו לאפשר דחיית תשלומי המשכנתא בנסיבות מיוחדות
- הפיקוח על הבנקים: שינוי עמלת פירעון מוקדם יפגע בחלשים
- גרייס בתשלומי המשכנתא: תיקון קטן לטעויות גדולות
הצעת החוק בעניין הוגשה על ידי יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש (ליכוד) והיא גם קובעת שהבנקים יציעו מעתה ואילך 2 מסלולים לנוטלי המשכנתאות: מסלול אחד בלא אפשרות לפירעון מוקדם שיהיה יותר זול, ומסלול שני - עם אפשרות לפירעון מוקדם.
במסלול השני - בעת ביצוע של פרעון מוקדם, הלווה משלם עמלה לבנקים במקרה שהריבית במשק ירדה או נמוכה מזו שנטל את ההלוואה. בעקבות כך, הציע קיש שבמקרה ההפוך - הבנקים יפצו את הלווה במקרה שהריבית במשק גבוהה מזו שנקבעה בהלוואה.
בנק ישראל והבנקים התנגדו לכך שהבנקים יפצו את הלווים במקרה שבו הריבית במשק גבוהה מזו שנקבעה בהלוואה וטען כי מכיוון שהזכות לפרעון מוקדם שלא לפי החוזה המקורי נתונה רק ללווה, סביר שהבנק יבקש פיצוי על נזקיו כתוצאה מביצוע הפרעון המוקדם.
ועדת השרים לחקיקה קיבלה את התנגדות בנק ישראל וקבעה כי תעניק את תמיכתה להמשך הליכי החקיקה רק אם תוחזר הצעת החוק לנוסח המקורי שכאמור קבע שני מסלולים, ולא איפשר מתן פיצוי על ידי הבנקים ללווה.
בעקבות החלטה של ועדת השרים לחקיקה הודיע קיש שידחה את הדיון בועדת הכלכלה בהצעת החוק שנועד להתקיים מחר (ב'). במהלך השבוע הקרוב הוא יקיים הידברות עם בנק ישראל.
קיש מחה על כך שבנק ישראל המתנגד כאמור להצעתו וסירב לשתף פעולה עם היעוץ המשפטי של ועדת הכלכלה בניסוח הסעיף הזה. הוא מתח ביקורת על בנק ישראל ואמר "אני חושב שיש פה נושא מהותי של תפיסת בנק ישראל איך הוא רואה את עצמו מול הכנסת. זוהי שערוריה שבבנק ישראל חושבים שאין להם שום כפיפות לפיקוח של הכנסת. ראוי שנייצר מצב שבו אין עמלת פרעון מוקדם. העמלה הזו הפכה במשך השנים לקנס על הלווים".
מבנק ישראל נמסר בתגובה, כי "לאחר דין ודברים ממושך התגבשה הסכמה בין בנק ישראל לבין ח"כ קיש לתקן את החוק כך שכל בנק יציע ללקוחות שתי חלופות - משכנתא עם ובלי עמלת פירעון מוקדם. העמדה המקצועית של בנק ישראל, שהוצגה לוועדת הכלכלה, היא כי התיקון הנוסף שהציע ח"כ קיש עשוי להביא לעלייה בריבית ולפגוע בלקוחות, ובפרט בלקוחות החלשים שאין להם את המשאבים הכלכליים למחזר את המשכנתא".