$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הממשלה תאשר ביום ראשון את העלאת בני הפלאשמורה; העלות - 183 מיליון שקל

המהלך ימומן באמצעות קיצוץ רוחבי מתקציבי משרדי הממשלה; העלות לכל עולה עומדת כוללת בין השאר מענק דיור ב-100 אלף שקל

אדריאן פילוט ועמרי מילמן 15:3304.10.18

ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריע: הממשלה תאשר בישיבתה הקרובה ביום ראשון הקרוב את העלאת 1,000 בני הפלאשמורה אשר ילידיהם כבר נמצאים בארץ. כך נודע ל"כלכליסט". עוד נודע כי המהלך כרוך בהוצאה תקציבית שנאמדה על ידי משרד האוצר בכ-183 מיליון שקל והיא תמומן על ידי קיצוץ רוחבי מתקציבי שאר משרדי הממשלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון הפיצו היום החלטת ממשלה בנושא. 

 

 

גורמים בממשלה מסרו כי הקיצוץ הזה אינו אמור לפגוע בפעילות השוטפת של המשרדים שכן מדובר בקיצוץ מתקציב העודפים שלהם.

 

ההחלטה קובעת כי שר הפנים ימשיך לאשר כניסה של מועמדים שעומדים בקריטריונים - "הורים שילדיהם נכנסיו לישראל מכוח החלטות ממשלה קודמות. הורים אלה ייכנסו יחד עם בני או בנות זוגם וילדיהם הנוספים". לפי החלטת הממשלה אותם הורים יוכלו להביא עימם את ילדיהם הקטינים והבגירים בתנאי שהם רווקים וללא ילדים. ההחלטה למעשה מגיעה לאחר מספר החלטות ממשלה קודמות, בניהן מ-2011 בהן הוחלט כי תעשה העלאה אחת שתקלוט את כלל הזכאים ואחריה לא ייעשו עוד העלאות.

 

על פי החלטת הממשלה, משרד האוצר יידרש לתקצב קליטה של כ-1,000 נכנסים (עד 100 בשנת 2018 והיתר ב-2019) כאשר כל העלות לכל עולה מוערכת ב-183.7 אלף שקל שמסתכמים ב-183 מיליון שקל (59 אלף שהייה במרכז קליטה, 22 אלף סלי קליטה, 100 אלף מענק דיור ועוד). אותו סכום יגיע דרך קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים- מהעודפים המחוייבים לשנת 2019, כלומר מהכספים עליהם התחייבו המשרדים כבר השנה עבור שנה הבאה.

 

הפגנת אתיופים בעד העלאת הפלאשמורה הפגנת אתיופים בעד העלאת הפלאשמורה צילום: עמית שאבי

 

נתניהו הכריז על המהלך לפני שבועיים וחצי בכינוס ועדת השרים לקידום ושילוב בני העדה האתיופית ואמר שההחלטה אינה פשוטה "בגלל השלכות אחרות שיש לנו של יוצאי קהילת אתיופיה, אבל אני נחוש לעשות זאת, וזאת בנוסף ל-1,300 מבני הפלאשמורה שהעלינו כבר לארץ". נתניהו אמר עוד כי ביקש משר הפנים אריה דרעי להביא הצעת החלטה לממשלה.

 

בתגובה לדבריו, טענה ח''כ שלי יחימוביץ' כי כבר יותר משנה מבטיח נתניהו לבצע את המהלך אך מסרב לתקצבו. גם יו''ר הסוכנות היהודית , יצחק הרצוג, קרא לראש הממשלה "להזדרז" וליישם את ההבטחה ב"אופן מהיר" כלשונו. כאמור בישיבת הממשלה הקרובה תידון ההצעה המתוקצבת. 

 

הנושא עלה כמה פעמים בשנים האחרונות כאשר משרד ראש הממשלה דחה את הסוגיה בכל פעם לאור העדר תקציב לממן את אותה עלייה. ב-2015 התקבלה החלטת ממשלה, על רקע ויכוח בשאלת יהדותם וזכאותם של חברי אותה קהילה והוחלט כי תוך 5 שנים יעלו את יתר בני הקהילה ובכך תסתיים העלייה המאורגנת. זאת לאחר שלאורך השנים כמות העולים הפוטנציאליים רק עלו ועלו, דרך זיקות משפחתיות שונות. בפועל לאור העלות התקציבית של העלאתם שמוערכת בכ-2.2 מיליארד שקל הדבר לא קרה. ההערכות כעת היא כי הלחצים הפוליטיים והרצון להשיג עוד תמיכה לפני הבחירות הביאו כעת את נתניהו וכחלון לקדם את המהלך.

 

היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה שלומית ברנע פרגו, מזהירה באותה הצעת מחליטים כי תנאי הזכאות, כלומר סל הקליטה עלול להחשב לאפליה לעומת אוכלוסיות אחרות הנקלטות בארץ מטעמים הומניטראיים. לדבריה החשש כי התנאים אותם מקבלים העולים, השווים לתנאי העלייה של שאר העלייה האתיופית לאור הצרכים הייחודים, עלולה להחשב לאפליה לעומת אוכלוסיות אחרות שמקבלות מעמד בישראל על בסיס הומניטרי בשל קרבה משפחתית לישראלים אך אינם זכאים לאותן הטבות. לטענתה בשלב זה הדבר לא יהיה מכשול משפחתי אולם "ראוי לציין כי ככל שמתרבות החלטות בעניין כניסה לישראל של בני הקהילות מאתיופיה, בין השאר, מטעמים הומניטאריים, וזאת על אף החלטות הממשלה הקודמות שבהן נקבע כי הסתיימה הבאתם לישראל, עשוי להתחדד השוני בין היחס כלפי קבוצה זו לבין קבוצות אחרות המקבלות מעמד בישראל מטעמים הומניטאריים"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x