$
משפט

חוקרי המשטרה הטיחו באחים שפירא: "ידעתם על תשלומי השוחד ברומניה"

בעלי השליטה בשפיר הנדסה הציבורית - ישראל, הראל, חן וגיל שפירא - נחקרו ביום חמישי במשטרה בחשד למעורבות בתשלומי שוחד של 175 אלף יורו ברומניה. זאת בתמורה לזכייה במכרז דיור בהיקף של 10 מיליון יורו. שפיר: "החברה דוחה מכל וכל את החשדות הנחקרים"

תומר גנון 11:3111.02.18

"ידעתם, חשדתם או הייתם צריכים לדעת שאבי מורגנשטרן, מנהל חברת SLR, שילם שוחד כדי לקדם זכייה במכרז ברומניה". כך הטיחו חוקרי המשטרה ביום חמישי האחרון באחים ישראל, הראל, חן וגיל שפירא, בעלי השליטה בחברה הציבורית שפיר הנדסה, שחשודים במעורבות בתשלום שוחד של 175 אלף יורו בסוף שנת 2011 לראש העיר קונסטנצה לשעבר, שטפן ראדו מאזארה, ולאחיו חבר הפרלמנט הרומני לשעבר, אלכסנדרו מאזארה, בתמורה לזכייה במכרז בהיקף של 10 מיליון יורו להקמה וניהול של פרויקט דיור לצעירים ומעוטי יכולת בצפון העיר.

 

 

 

חקירה המשטרה הגלויה נגד האחים שפירא וחברת שפיר, בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים, נפתחה ביום חמישי. החוקרים פשטו על משרדי החברה בפ"ת ואספו מסמכים וחומרי מחשב. ארבעת האחים זומנו לחקירה באזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה (יאח"ה) בלוד. הם שוחררו לביתם לאחר החקירה ללא תנאים מגבילים. סמנכ"ל הכספים של החברה, עמית בירמן, וחשב החברה, משה סבורסקי, נקראו למשטרה למסור עדות.

 

החשד: איש עסקים רומני-ישראלי תיווך

 

כספי השוחד לכאורה הועברו לאחים מאזארה בשלוש מנות. ב-13.9.2011 נחת סכום של 95 אלף יורו בחשבונו הישראלי בבנק דיסקונט של שטפן, וסכום של 40 אלף יורו בחשבונו הישראלי של אלכסנדרו. לאחר שחשבונו של אלכסנדרו בישראל נחסם, עבר באוקטובר 2011 משפיר סכום נוסף של 40 אלף יורו לחשבונו של אח שלישי.

 

מי שניהל על פי החשד את מנגנון העברת כספי השוחד משפיר לעובדי הציבור הרומנים היה אברהם מורגנשטרן, מנהל SLR. על פי מידע שהעבירו בעבר הרשויות ברומניה לרשויות בישראל, לעברת 175 אלף היורו שהגיעו משפיר לחשבונות בישראל של האחים מאזארה, הסתייעו הצדדים באיש העסקים הישראלי-רומני אילן (אמיליאן) שוורצנברג.

 

ישראל שפירא, מבעלי שפיר הנדסה יוצא מחקירה בלהב 433 ישראל שפירא, מבעלי שפיר הנדסה יוצא מחקירה בלהב 433 צילום: אוראל כהן

 

התביעה ברומניה טוענת ששוורצנברג שימש בעצם מתווך בין מורגנשטרן, מנהל שפיר רומניה ב-2011, לבין ראדו מאזארה, משום שהיה איש אמונם של שני הצדדים. הכסף עבר לטענתה דרך חברת קש בשם מליצ'י (MELICI) שהיתה רשומה באיי הבתולה הבריטים. שוורצנברג היה אחד מהמוטבים של החברה.

 

במרץ 2016 הגיש המנהל הלאומי נגד שחיתות ברומניה כתב אישום נגד מורגנשטרן והאחים מאזארה על ביצוע עבירות שוחד ורישום כוזב בפרשה. שפיר והאחים שפירא אינם חלק מכתב האישום ברומניה והרשויות שם לא חקרו אותם.

 

מורגנשטרן עצמו וחברת SLR הואשמו במקביל בפרשה אחרת בעבירות מס. מורגנשטרן הורשע ונדון ל-9 שנות מאסר, ושפיר נאלצה לשלם למעלה מ-50 מיליון שקלים מקופתה כדי ליישב את דרישת רשויות המס. מורגנשטרן נמלט מרומניה בשנה שעברה, ונעצר בארגנטינה בחודש דצמבר. הרשויות ברומניה מנהלות הליכים להסגרתו. האחים מאזארה עזבו את רומניה למדגסקר.

 

שפיר "חילצה" את בעל השליטה מעיקולים

 

בסוף השבוע שפיר הנדסה הציבורית התחייבה להפקיד ערבות של 50 מיליון שקלים כדי לבטל שורה של עיקולים שהטילה המשטרה הן על נכסיה והן על נכסיהם האישיים של האחים שפירא. ההסדר עם המשטרה לא אושר כעסקת בעלי עניין חריגה על ידי כלל מוסדות החברה.

 

במסגרת "החילוץ" של בעלי השליטה מההגבלות שהוטלו עליהם, כך עולה מההסדר שעליו חתמה החברה מול המשטרה ביום חמישי, שפיר התחייבה להעביר לקרן החילוט של משרד המשפטים את הכספים למשך לפחות 180 יום. בתמורה לאישור הפקדה התחייבה המשטרה לבטל צווי הקפאה שהטילה על חשבונות החברה עם פתיחת החקירה, אך בנוסף גם על חשבונות בנק, כרטיסי האשראי, כלי רכב ונדל"ן השייכים לבעלי השליטה (70%) המכהנים גם כדירקטורים בשפיר.

 

אישור ההסדר מול המשטרה נעשה בישיבת דירקטוריון טלפונית שניהל ביום חמישי יו"ר החברה יהודה שגב, ששהה באותו זמן בחו"ל. עם זאת, ועל אף שעל פניו מדובר בעסקה שבה גם בעלי השליטה נהנים באופן אישי מהערבות שתפקיד החברה, הנושא לא עבר אישור משולש – ועדת ביקורת, דירקטוריון ואסיפה. שפיר צפויה בימים הקרובים לבדוק משפטית את כל האפשרויות להקטין או לבטל את הסכום שהפקידה, וזאת כאמור משום שגם בעלי השליטה נהנים ממנו מבלי שהם תרמו מכיסם כספים או נכסים כערבון.

 

שפיר: לא הסכמנו להסדר כדי להטיב עם בעלי השליטה

 

משפיר הנדסה נמסר בתגובה: "החברה דוחה מכל וכל את החשדות הנחקרים, והסכמתה להעמדת הערבון ניתנה רק לאור צרכים פרקטיים ומתוך שיקולים של טובת החברה ועובדיה. החברה דוחה גם את הטענות לפיה הסכימה להסדר על מנת להיטיב עם בעלי השליטה. אומנם, במסגרת ההסדר הוסרה ההקפאה גם מחשבונותיהם של נושאי המשרה בחברה, אך היה זה תוצר נלווה בלבד של הסרת ההקפאה הכללית והרחבה שהוטלה על ידי המשטרה מלכתחילה.

 

"דירקטוריון החברה התכנס באופן דחוף ודן בחלופות הפעולה האפשריות שעמדו בפניה. הדירקטוריון החליט כי הגעה להסדר עם המשטרה היא לטובתה של החברה והיא אפשרות הפעולה המעשית היחידה. למען הזהירות, בעלי השליטה בחברה, שהינם חברי דירקטוריון החברה, לא נכחו בדיון ובהחלטה.

 

"הסכום האמור ישמש כערבון רק למקרה שבו תורשע החברה (ולא גורמים נוספים) בעבירות המיוחסות לה. יודגש כי הסכום הנ"ל לא חולט ומשמש בשלב זה כערבון בלבד והוא יחולט רק אם תימצא החברה עצמה חייבת בדין. הסכום האמור אינו מהווה ערבות כלשהי למקרה שבו תוטלנה סנקציות על גורמים אחרים, לרבות בעלי

השליטה בחברה.

 

מרשות ני"ע נמסר: "איננו מגיבים למידע ספציפי כזה או אחר אלא באמצעות דיווחי החברות ככל שיש בכך צורך".

 

עו"ד איתן מעוז, המייצג את אילן שוורצנברג, מסר בתגובה: "ד"ר שוורצנברג הוא איש עסקים מכובד שהחזיק ברומניה בשני ערוצי טלוויזיה ותחנות רדיו, המתמחות במשדרי חדשות ותחקירים – אשר נלקחו והולאמו על ידי גורמים המקורבים לשלטון שם. שמו נגרר לחקירה שמתנהלת ברומניה מצרכים פוליטיים ועל כך אכן הוגשה תלונה לבית הדין הבינלאומי. ד"ר שוורצנברג איננו קשור לשום פעילות בלתי חוקית – לא ברומניה ולא בישראל, ומעבר לכך לא נוכל להתייחס בשלב זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x