$
משפט

תביעה חריגה ביחידת העילית בצה"ל: "מפקדת ב־8200 התעללה וגרמה לי לנכות נפשית"

חיילת ששירתה ביחידה היוקרתית טוענת בתביעה שהגישה למשרד הביטחון להכיר בה כנכת צה"ל: המפקדת "התייחסה אליי בצורה משפילה, כמו אל 'כלב', הטיחה שאני 'כישלון' ונתנה לי להרגיש חסרת ערך"

זוהר שחר לוי 08:3222.10.17

תביעה חריגה שהוגשה לאחרונה נגד משרד הביטחון חושפת טענות קשות על המתרחש ביחידת העילית 8200. חיילת ששירתה ביחידה היוקרתית טוענת שעברה התעללות קשה במהלך השירות על ידי המפקדת הישירה שלה. לאחר שהוכרה כנכה על ידי ביטוח לאומי, היא יוצאת למאבק מול משרד הביטחון כדי שיכיר בה כנכת צה"ל.

למשרד הביטחון מוגשות מדי שנה יותר מ־5,000 תביעות של חיילים לשעבר המבקשים להכיר בהם כנכי צה"ל, כ־450 תביעות מדי חודש. לפי נתונים שפורסמו בשנת 2015 בעקבות בקשה לפי חוק חופש המידע, כמחצית מהתביעות נדחות וכ־25% מהערעורים מתקבלים.

 

"פחד תמידי"

 

תביעות רבות נוגעות לפגיעות נפשיות ופיזיות שאירעו לחיילים במהלך שירותם הצבאי, אולם חריגים המקרים שבהם נטען כי התעמרות של מפקד הובילה לנכות. בתביעה שהוגשה לאחרונה למשרד הביטחון ונחשפת כעת ב"כלכליסט" טוענת חיילת לשעבר כי נחשפה ליחס קשה ביותר במהלך שירותה, יחס שהוביל לדבריה לבעיות רפואיות ונפשיות, שבעקבותיהן הוכרה כנכה על ידי ביטוח לאומי.

 

מימין שר הביטחון אביגדור ליברמן ומנכ"ל משרדו אודי אדם מימין שר הביטחון אביגדור ליברמן ומנכ"ל משרדו אודי אדם צילום: חיים הורנשטיין

 

 

ייחודה של תביעה זו היא שלא בלבד שמדובר בנכות על רקע התעמרות של מפקד ישיר אלא שמדובר ביחידת עילית, יחידה 8200, שתפקידה לאסוף מודיעין. היחידה משתמשת בטכנולוגיה מתקדמת והתפרסמה בזכות רבים מיוצאיה המאיישים את צמרת ההייטק בארץ ובעולם. ככל הידוע, עד כה לא הוגשו ולא הוכרו כנכי צה"ל על רקע נסיבות כאלו, משרתים אחרים ביחידה זו. תביעתה של החיילת לשעבר, בשנות ה־20 לחייה, הוגשה למשרד הביטחון באמצעות עו"ד אייל פייפר לאחר שהוכרה כנכה על ידי ביטוח לאומי. בתביעתה היא מבקשת ממשרד הביטחון שיכירו בה כנכת צה"ל.

 

לפי התביעה, החיילת היתה בת 18 כשהתגייסה ליחידת 8200. לאחר שסיימה את ההכשרה ביחידה, החלה את שירותה הסדיר בתפקיד פקידותי. לדבריה, מרגע שהגיעה למשרד, עברה התעללות קשה על ידי המפקדת הישירה שלה. "ההרגשה ביחידה", כך היא מפרטת בתביעתה, "היתה כזו של פחד תמידי, של לחץ מתמיד, שאם לא נעשה את העבודה כמו שצריך — ניענש".

 

בתביעה שהוגשה למשרד הביטחון מובאות עדויות של החיילת ושל חברתה ליחידה ובהן הן מספרות על השפלות חוזרות ונשנות ואיומים בפגיעה פיזית. "המפקדת הטילה פחד ואימה תמידיים עליי ועל חברותיי, וכאשר טעיתי בעבודה, היתה מטיחה בי שאני 'כישלון', ונתנה לי להרגיש חסרת ערך ומושפלת", מספרת החיילת בתצהירה.

 

"המפקדת", מוסיפה החיילת, "היתה מדברת אליי בצורה משפילה, בצורה שמדברים אל 'כלב', היתה מאיימת עליי בכך שתנעל אותי בחדר 'התיוקים'". חברתה לשירות מספרת כי המפקדת "היתה אומרת את הדברים האלו לכולן אך בעיקר לה (החיילת התובעת — זש"ל) כי היא הרגישה שזה עובד עליה". בכתב התביעה מתואר כי המפקדת נהגה להכריח את החיילות במשרד לכתוב תחקיר, רק כדי שתוכל לקרוע את אותו התחקיר מול עיניהן, וכשעבודתן לא מצאה חן בעיניה, לא היתה נותנת להן לצאת לארוחות עד שלא סיימו את העבודה והכריחה אותן להישאר עד שעה מאוחרת במשרד ושחררה אותן רק אחרי שבדקה שסיימו את כל העבודה.

 

בעקבות ההתעללות מצבה הרפואי של החיילת החל להידרדר, היא ירדה במשקל בצורה ניכרת, סבלה מחרדה, מנשירת שיער ומקשיים בשינה. בעקבות הסימפטומים ממצבי הלחץ שחוותה פונתה לבית החולים כמה פעמים במהלך השירות. לבסוף היא אובחנה כסובלת ממחלה אוטואימונית שנגרמת כתוצאה ממתח נפשי ממושך.

 

"נגרמה לי טראומה"

 

עד היום, לדבריה, היא מתקשה לשמור על מקום עבודתה ולמצוא עבודות עם קידום מפני שאינה מסוגלת להתחייב לתקופת זמן מוקצבת כי עניין זה מזכיר לה את תקופת הצבא ומכניס אותה לחרדה והיא מטופלת על ידי פסיכיאטרית. 

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "משרד הביטחון מאחל לתובעת בריאות ורפואה שלמה. היא הגישה בקשה להכרה ב־30.7.17, כמה שנים לאחר שחרורה מצה"ל. ב־16.8.17 פנינו אליה בכתב להמצאת מסמכים לצורך בירור הבקשה (תשובות לשאלון, מסמכים, רפואיים המעידים על הטיפולים שקיבלה). במקביל נעשתה פנייה לגורמים נוספים לקבלת חומר, כדי שניתן יהיה להתחיל בבירור הבקשה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x