$
מחפשי עבודה

למה כל כך הרבה עובדי הייטק עוזבים את מקום העבודה

במחצית הראשונה של 2017 עזבו מרצונם 15% מהעובדים בהייטק, השיעור הגבוה ביותר שנמדד בשנים האחרונות, מה שמצביע על הביקוש הגבוה מצד המעסיקים - והם לא עוזבים רק בגלל השכר

מעין מנלה 12:4625.06.17

15% מכלל העובדים בהייטק התפטרו במחצית הראשונה של השנה או "עזבו מרצון" את מקום עבודתם. זהו השיעור הגבוה ביותר שנמדד בשנים האחרונות מאז 2008, אז בעת המשבר הכלכלי רק 2.5% מהעובדים הרשו לעצמם לעזוב את מקום העבודה מרצונם, כלומר כאלה שעזבו אך לא פוטרו או יצאו לגמלאות, כך לפי נתונים של חברת ההשמה בהייטק אתוסיה.

כאשר עובדים מרגישים בטוחים בכך שהם יכולים למצוא עבודה אחרת, טובה יותר, הם עוזבים. לכן, שיעור עזיבה מרצון, או התפטרות של עובדים מצביע על מצב השוק והביקוש לעובדים. בעשור האחרון טיפס שיעור העוזבים מרצון בהדרגה והייתה עלייה משנה לשנה למעט בשנים 2009 ו-2016. ב-2009 עזבו 2.2% מהעובדים וב-2016 - 10% בהשווה ל-13.5% ב-2015. המגמה היא כלפי מעלה ולפי תחזית אתוסיה היא צפויה להמשיך ולהתחזק השנה עד כי במהלכה כמעט כל עובד שישי בהייטק יעבור למקום עבודה חדש.

"רואים עלייה בשיעור העזיבה מרצון ככל שבני דור ה-Y תופסים חלק גדול יותר בשוק העבודה" "רואים עלייה בשיעור העזיבה מרצון ככל שבני דור ה-Y תופסים חלק גדול יותר בשוק העבודה" צילום: hackEDU

 

הביקוש הגבוה לעובדים בהייטק גורם לכך שהם מרגישים שלא יתקשו למצוא עבודה שתתאים להם יותר והסיבות שבגללן הם עוזבים מקומות עבודה הופכות להיות מגוונות יותר. אם בעבר הגורם המרכזי למעבר בין מקומות עבודה בהייטק היה השכר, כלומר עובדים חיפשו אירגון שבו תנאי ההעסקה שלהם יהיו טובים יותר, הרי שבשנים האחרונות נוספו גם סיבות אחרות. מסקר שנערך בקרב 128 מנהלי משאבי אנוש בתעשיית ההייטק עולה כי על אף שהשכר והתנאים הסוציאליים עדיין נמצאים בראש סדר העדיפויות (24%), הרי ששלוש סיבות דומיננטיות אחרות לעזיבה מקבלות חשיבות משמעותית יותר בשנים האחרונות: פערי ציפיות בין הגדרת התפקיד לתפקיד בפועל (13%), אתגר טכנולוגי (13%) ויחסים עם הממונים ואנשי הצוות.

 

סיבות נוספות לעזיבה הן תחושת מיצוי (10%), מרחק גיאוגרפי (8%) חוסר אמון בעתיד החברה ומחוברות ארגונית (4% כל אחד).

 

אייל סולומון מנכ"ל אתוסיה אייל סולומון מנכ"ל אתוסיה צילום: חזי רגב

למה זה קורה? לדברי אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, "אנו רואים עלייה בשיעור העזיבה מרצון ככל שבני דור ה-Y תופסים חלק גדול יותר בשוק העבודה. בני הדור הזה מתאפיינים בגישה שלפיה 'העבודה היא לא חיינו'. יש להם שאיפות אחרות פרט לקריירה מרשימה, ומבחינתם, הם יכולים להחליף מקומות עבודה כל שנתיים, אם הם מגיעים לתחושת מיצוי או שהם מרגישים שהם מפסיקים ללמוד ולהתפתח. הם רוצים להשפיע ולהשאיר חותם, ואם הם מרגישים שאינם מצליחים בכך, הם מעדיפים לעזוב". אלו חדשות טובות עבור העובדים אם כי פחות עבור המעסיקים. התחרות על העובדים גורמת לכך שתנאי העסקתם משתפרים ומציעים להם הטבות שונות ומגוונות על מנת למשוך אותם לחברות ולשמרם.

 

הסוד למשיכת כשרונות ושימור עובדים נעוץ לא בהטבה אחת על פני האחרת, למשל, שולחן פינג פונג על פני גמישות בשעות העבודה או תרבות ארגונית שמעודדת חשיבה עצמאית על פני אתגר טכנולוגי, הסוד הוא התאמת ההטבות והתנאים לעובדים הספציפיים. "ארגונים חייבים לחקור איזה מרכיב הוא המשמעותי ביותר עבור כל אחד מהפלחים השונים באוכלוסיית העובדים בחברה, ואילו מהם יוצרים את תחושת המחויבות לארגון. בהתאם, עליהם להציע לכל פלח את הצעת הערך העונה על הצרכים של העובדים", אומר סולומון. "מניסיוננו, ארגונים מצטיינים שלא יחששו לפעול בצורה שונה אל מול סוגי עובדים שונים, יצליחו למשוך לארגון את הכישרונות הטובים בשוק, וזאת משום שהצעת הערך שלהם תתאים לציפיות ולצרכים של כישרונות פוטנציאליים", אומר סולומון.

 

הביקוש הגבוה לעובדים בהייטק התבטא במחצית הראשונה גם בעליות שכר כאשר בלטו כמה מתחומי הפיתוח עם עליות שכר משמעותיות. כך, השכר של מפתחי חומרה עם ניסיון של 5 עד 9 שנים עלה ב-9% ל-31,100 שקל בחודש בממוצע; פיתוח לצד שרת, עלייה של 6% ל-26,200; פיתוח לצד לקוח עם עלייה של 5% לשכר ממוצע של 23,200 שקל בחודש ופיתוח full stack עם עלייה של 1.5% לשכר ממוצע של 27,550 שקל בחודש, כך לפי סקר השכר של אתוסיה. בתחום פיתוח האפליקציות למובייל נרשמה ירידה של 4% בשכר במחצית האחרונה ל-25,200 שקל בחודש בממוצע לעובד עם ניסיון של חמש עד תשע שנים.

 

העלייה בשכר בתחום החומרה נובעת מההיצע הנמוך יחסית של העובדים בו, וכן בגלל מאפייני התחום שהעוסקים בו אינם ממהרים לעזוב את מקום העבודה, בניגוד למגמה הכללית בשוק. שכרם של מפתחי צד שרת עלה לאור המורכבות הטכנית של התחום, שגוברת והולכת. מסיבה דומה עלה גם שכרם של אנשי ה-IT.

 

מבחינת ביקושים, במחצית האחרונה אנשי ה-IT היו מחוזרים מתמיד, עם עלייה של 10% בביקוש ועלייה של 6% בשכר ל-24,100 שקל בחודש. עוד בלטו הביקושים למפתחי אוטומציה עם עלייה של 6.5%, למפתחי צד שרת עם עלייה של 4.7% ולמפתחי Full Stack עם עלייה של 4.5% בהשוואה למחצית הראשונה של 2016.

 

לפי אתוסיה, בתחום ה-IT עולה הביקוש לאנשי מקצוע מיומנים. כיום, אנשי טכנולוגיות המידע אינם עוסקים רק בתשתית, אלא בתחומים נוספים – כמו למשל DevOps - תחום הכולל פיתוח, IT וגם עבודה מול לקוחות. אנשי פיתוח תוכנה ו-DevOps הם הניידים ביותר בשוק ההייטק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x