$
משפט

בימ"ש כפה על עיריית אשדוד התקשרות עם קבלן שהפסיד במכרז

חברת בנייה שלא זכתה במכרז להקמת מבנה עבור העירייה טענה שפרשנות ועדת המכרזים לתנאי המכרז אינה הגיונית. ביהמ"ש הסכים עמה וקבע באחרונה כי המפסידה היא דווקא הזוכה

עו"ד משה ימין 08:5419.03.17

בתחילת השנה השנה קבעה ועדת המכרזים של עיריית אשדוד כי העותרת לא עמדה בתנאי הסף במכרז המחייב הצגת ניסיון בהקמת מבנה ציבורי בהיקף של 20 מיליון שקל, ולפיכך הצעתה נפסלה למרות שהייתה הזולה ביותר.

 

העותרת לא השלימה עם קביעה זו ותבעה את העירייה ואת החברה הקבלנית שזכתה. לטענתה, היא עמדה בתנאי הסף שכן הציגה נסיון בהקמת 21 גני ילדים עבור עיריית אשקלון בהיקף כספי של מעל 20 מיליון שקל.

 

המחלוקת ניטשה סביב השאלה אם תנאי המכרז מחייבים שהמועמד יהיה בעל ניסיון בהקמת מבנה ציבורי אחד בעלות של 20 מיליון שקל או שניתן לקבל גם ניסיון בהקמת מספר מבני ציבור באותו היקף כספי.

 

לטענת העותרת, מרשימת המבנים שצורפה למכרז הכוללת בין היתר את המונח "גני ילדים" (בלשון רבים), ניתן להסיק שאפשר לקבל גם ניסיון בהקמת כמה מבני ציבור ובלבד שיהיה בהיקף הנדרש במכרז.

 

כן היא טענה, כי פרשנות המשיבות למילה "מבנה" ככזו המתייחסת למבנה בודד אינה הגיונית מאחר שעלות הקמתו של גן אחד אינה עולה על מיליונים בודדים וממילא אינה יכולה להגיע להיקף הכספי הנדרש במכרז. בנוסף נטען כי הוועדה הפלתה אותה לרעה כאשר נקטה מולה בפרשנות מרחיבה של תנאי המכרז בעוד שמול החברה הזוכה נקטה בפרשנות מצמצמת "החותרת תחת לשון המכרז".

בניין עיריית אשדוד בניין עיריית אשדוד צילום: גדי קבלו

 

העירייה בתגובתה טענה כי לשון תנאי הסף ברורה ואין בה כל טעות. לדבריה, מטרת המכרז היא לאתר קבלנים בעלי נסיון בהקמת מבנה ציבור אחד בהיקף כספי גדול. עוד לדבריה, רשימת המבנים במכרז אינה אלא פירוט דוגמאות לסוגי מבנים ואין להסיק ממנה לגבי היקף הפרויקט הנדרש.

 

לטענתה, קבלת עמדת העותרת תביא ל"תוצאה מעוותת" של הפקדת ביצוע הפרויקט בידי קבלן חסר ניסיון בבנייה בהיקף זה, וגם מפלה את הקבלנים שנמנעו מהגשת מועמדות בשל תנאי הסף הברור.

 

העירייה טענה בנוסף כי העותרת התנהלה בחוסר תום לב בכך שניפחה עלויות ביצוע של פרויקט שהציגה לוועדה לצורך הוכחת נסיון בביצוע מיזמים בעלי היקף כספי גדול. גם החברה הזוכה טענה בתגובתה כי אין לסטות מלשון התנאי הברורה שמדברת על מבנה ולא על מבנים.

 

עדיפה פרשנות מקיימת

 

אלא ששופטת מבית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע, חני סלוטקי, קיבלה את העתירה וקבעה כי פרשנות העותרת לתנאי היא סבירה ומתקבלת על הדעת ואף מתיישבת עם תכלית המכרז.

 

לדבריה, לפי הפסיקה הקיימת, במצב בו ישנם מספר פירושים סבירים ללשון המכרז יש להעדיף פרשנות המקיימת הצעות על פני פרשנות הפוסלת אותן. בהתאם לכך יש לפרש "מבנה" כהגדרה הכוללת גם מספר מבנים.

 

השופטת התרשמה כי גם החברה הזוכה פירשה את התנאי כמו העותרת וזאת לאור העובדה שברשימת הפרויקטים שצרפה להצעתה כללה בין היתר, גם פרוייקטים להקמת מספר מבנים.

 

בסיכומו של דבר נקבע כאמור כי העותרת היא הזוכה במכרז כמי שהציעה את ההצעה הזולה ביותר, והמשיבות חוייבו בהוצאות משפט בסך 15,000 שקל.

 

• ב"כ העותרת: עו"ד רות ברק ועו"ד אמוץ וייס

• ב"כ המשיבות: עו"ד לימור ספצ'ק וישראל הרפז

 

לפסק הדין

 

עו"ד משה ימין עוסק במשפט מנהלי ובדיני חוזים

** הכותב לא ייצג בתיק.

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x