$
משפט

חשוב לדעת: ירושות ליורשים אשר אינם בני משפחה

אלפי צוואות מעניקות ירושות ליורשים אשר אינם בני משפחה: ממטפלים וחברים ועד לעמותות ומוסדות. מה יעשו בני משפחה המרגישים מקופחים בצוואה והאם יכולים הם להתנגד לה?

עו״ד אלינור ליבוביץ 12:4529.12.16

אהוד (שם בדוי) גבר בן 63, חדרן במלון המלך שלמה בעיר ירושלים, הופתע כאשר קיבל שיחת טלפון ממזכירות המלון בה ביקשו ממנו לסור בדחיפות למשרדי ההנהלה. אהוד, שעובד במלון מזה 26 שנים, פחד פן נקרא לשיחה בה יסבירו לו ש"זה לא אתה אלא אנחנו" אשר בסופה יפוטר, ובלב כבד פסע למשרדי המלון.

 

חיוכו הטוב של המנהל הפיג את החשש והמתח ולו במקצת והוא פתח בדברים: "כידוע לך, בעל המלון, מר ז'ילבר לוזון, נפטר. בצוואתו, החליט המנוח להוריש לכל עובד, העובד ברשת למעלה מחמש שנים, אלף דולר על כל שנת עבודה. אתה, שעובד במלון 26 שנים, תקבל בימים הקרובים הודעה מהבנק על כך שיופקדו לחשבונך 26,000 דולר. ברכותיי.״

 

סיפורו של אהוד אינו ייחודי. אלפי צוואות הנכתבות בארץ, מעניקות ירושות ליורשים אשר אינם בני משפחה. ממטפלים וחברים ועד לעמותות ומוסדות. דבר הנעשה לא פעם על דעת בני המשפחה ולעתים בלא ידיעתם ואף בניגוד לרצונם. אך מה יעשו בני משפחה המרגישים מקופחים בצוואה? האם יכולים הם להתנגד לה?

 

אילוסטרציה. בית המשפט יעדיף בדרך כלל לקיים את הצוואה אילוסטרציה. בית המשפט יעדיף בדרך כלל לקיים את הצוואה צילום: שאטרסטוק

 

עקרון העל בירושות הנו כיבוד רצונו של המת וזו גם המטרה העליונה העומדת לנגד בתי המשפט. לרוב, יעדיף ביהמ"ש את קיום הצוואה מאשר את פסילתה.

גם כאשר מדובר בנישול בני המשפחה, יעדיף בית המשפט לקיים את הצוואה. נקודת ההנחה ממנה יוצאים בתי המשפט היא שהצוואה מהווה ביטוי לרצונו של המנוח ולכן, גם אם בין המנוח ובין יורשיו הטבעיים התקיימה מערכת יחסים קרובה, אין בכך עילה לביטול הצוואה. בית משפט אינו מתייחס להיבט המוסרי או הערכי של תוכן הצוואה, גם אם יש ניכרת בה הפליה או נישול של קרובים אהובים.

  

עילות לפסילת הצוואה:

השפעה בלתי הוגנת של יורש – אם תתקבל עתירה בה יטענו כי היורש, הכתוב בצוואה, הפעיל לחצים ובודד את המנוח או איים וכפה עליו את תוכן הצוואה, בעוד מתקיימים ביניהם יחסי תלות, יבדוק בית המשפט את הטענות ואם ישתכנע כי כך אכן קרה, יפסול הוא את הצוואה.

 

השתתפות פעילה של היורש בעריכת הצוואה – למשל, לקיחת המנוח לעורך דין תוך מתן הוראה לעורך הדין על ידי היורש מה לכתוב. לחלופין, הזמנת עורך דין לביתו של המנוח, והפעלת לחץ על עורך הדין או על המנוח לרשום את הצוואה לטובתו.

 

אי כשירות - משמעה, מצב פיזי או נפשי אשר אינו מאפשר הבנה של פעולות משפטיות: דמנציה, אלצהיימר ו״מחלות זקנה״ אחרות.

 

מקרה שהגיע למשרדי ובו טענו אח ואחות שאחיהם ובת זוגו, איימו על אביהם כאשר זה שכב בבית החולים, מפאת הפחד הרב בו היה שרוי בשל איומיהם, הוריש האב את כל כספו לאח ולבת זוגו שהפעילו עליו לחצים כבדים. משהתחלנו לבדוק טענותיהם, נודע לנו כי חולה, ששכב בסמוך לאב, נכון להעיד עדות מפורטת על האיומים שספג המנוח ועל המניפולציות הרגשיות אותם עבר בדרך לחתימתו על צוואה לא הוגנת. לאחר ששמע את העדויות, פסל בית המשפט את הצוואה שנכתבה תחת איומים והאח נאלץ להתחלק עם לקוחותיי, בעיזבון המנוח באופן שווה.

  

עו"ד אלינור ליבוביץ עו"ד אלינור ליבוביץ צילום: יח"צ

 

לסיכום: בעיקרון, היורש הפוטנציאלי שמרגיש מקופח, יכול להגיש התנגדות אך עליו לדעת כי חלק גדול מהצוואות מאושרות, וכי רק במקרים מיוחדים נפסלות צוואות והירושה מחולקת על פי חוק הירושה. כלומר, מחצית לבת בן הזוג ומחצית שנייה לילדים בחלקים שווים, ואם יש קרובים מדרגה שנייה בלבד – על פי החלוקה הקבועה בחוק הירושה.

 

עו״ד אלינור ליבוביץ עוסקת בדיני משפחה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x