$
בארץ

פיצוץ בוועדת הכספים: הקואליציה לא הגיעה להסכמות לגבי ההתחשבנות בין בתיה"ח לקופות

במהלך הדיונים, חלק מהחברים בוועדה טענו כי המהלך כפי שבא האוצר לאשרו כעת כרוך בקיצוץ עבור קופות החולים, שעתיד לפגוע בעיקר בפריפריה. גפני עצר את הדיונים ועיכב את ההצבעה על חוקים שסוכמו כבר במסגרת חוק ההסדרים

עמרי מילמן 15:1812.12.16

יו"ר ועדת הכספים קטע דיונים של הוועדה בנוגע להסדר ההתחשבנות שבין קופות החולים לבתי החולים (הקאפ) לאחר שהקואליציה לא הצליחה להגיע להסכמות בנושא.

 

במהלך הדיונים, חברי האופוזיציה וחלק מחברי הקואליציה טענו כי המהלך כפי שבא האוצר לאשרו כעת כרוך בקיצוץ עבור קופות החולים, שעתיד לפגוע בעיקר בפריפריה.

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הודיע למשל כי הוא "מתנגד לרפורמה הזו", כיוון שלדעתו היא "מפלה לרעה את תושבי הפריפריה. קודם ההסדר החדש, תושב שדרות היה מופנה לבית חולים באשקלון, עתה, לאחר שיקצצו בתקציבי קופות החולים, הוא יופנה לראשון לציון לקבלת טיפול. אם רוצים את תמיכתי בחוק, על אגף תקציבים להודיע שהוא מוסיף עוד 200 מיליון שקל ליישום הרפורמה הזו".

משה גפני משה גפני צילום: אלכס קולומויסקי

 

בעוד שהקואליציה התקשתה להשיג רוב בוועדה באופוזיציה התעקשו להצביע על הנושא. חילוקי הדעות כעת הם ביו יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן לבין זהר- מרכז הקואליציה בוועדת הכספים.

 

נציג אוצר, איתי טמקין אמר בדיון כי האוצר יעביר תוספת של 400 מיליון שקל בתוך התקציב עצמו, אולם החשש שעלה מהאופוזיציה הוא כי התוספת לא תגיע אם לא תאושר בהצבעה מראש.

 

מעבר לכך, לטענת קופות החולים וחברי הכנסת מהאופוזיציה, התוספת עליה מדבר האוצר היא למעשה תוספת שהאוצר גם ככה מחויב להעביר לקופות החולים, בהתאם להחלטות ממשלה קודמות. וכי מלכתחילה הן נמצאות בפער של 600 מיליון שקל בעקבות חוק הקאפ החדש, ושינויים נוספים כמו הגידול הדמוגרפי והעלאת מחירי יום אשפוז. גפני כאמור עצר את הדיונים בשלב זה ועיכב את ההצבעה על חוקים שסוכמו כבר במסגרת חוק ההסדרים כמו חברות הארנק.

 

מתוך כמה סעיפים שהיו אמורים להיכלל בפרק הבריאות תחת חוק ההסדרים הנוכחי, שחלקם אף הובילו לעיצומי הרופאים בקיץ האחרון, נותר רק סעיף אחד שלמרות אפרפרותו - מוביל לקרבות כיפופים בכנסת ובמשרדי הממשלה. מדובר בחוק הקאפ שמסדיר את כללי ההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים.

 

במסגרת הסכמי ההתחשבנות הקיימים בין הקופות לבתי החולים, עד מכסה מסוימת משלמות הקופות מחיר מלא על טיפולים הניתנים בבתי חולים למבוטחיה – וכשמכסה זו נגמרת הן יכולות לשלם מחיר מופחת. הצעת החוק החדשה שנכללת בהסדרים רוצה לקבוע הנחה קבועה שמתבססת לכאורה על ההנחה הממוצעת שקיבלו עד כה הקופות, כ-18%, וכאן טמונה המחלוקת. הקופות טוענות כי החישוב שנערך אינו מדויק וממוצע ההנחה הוא בין 21% ל-22%.

 

ההבדל בין ההערכות יכול להגיע למאות מיליוני שקלים לקופות, סכום משמעותי ביותר עבורן. בדיון הקודם על החוק שנערך בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בסוף נובמבר, הפתיע יו"ר הקואליציה דוד ביטן (ליכוד) והודיע כי הוא מתנגד לחוק במתכונתו הנוכחית. "החוק הזה לא יעבור בלי שהמדינה תוסיף תקציב", הודיע ביטן ודרש מהאוצר להכניס את היד לכיס ולהוסיף בין 300 ל-600 מיליון שקל נוספים כדי למנוע מהקופות להגיע למצב של העמקת הגירעון כתוצאה מהעברת החוק. המשמעות היא שהחוק חוזר כעת לשולחן השרטוטים במשרדי האוצר מכיוון שבלי תמיכת הקואליציה – הוא לא יעבור. לא ברור נכון לעכשיו אם הסעיף יחזור להיות רלוונטי ואם יחזור אז באיזו מתכונת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x