$
בארץ

כפי שנחשף ב"כלכליסט": חקירת משטרה בחשד למרמה בעמותות השירות הלאומי

חקירה סמויה של המשטרה ורשות המסים הפכה היום לגלויה עם עריכת חיפושים במשרדיהם של 5 עמותות מוכרות המנהלות את הליך ההשמה של המתנדבות, בחשד שחייבו בחיובים כפולים גופים ציבוריים אליהן שובצו המתנדבות

זוהר שחר לוי וספי קרופסקי 14:2229.08.16

המשטרה ערכה היום (ב') חיפושים במשרדיהם של 5 עמותות מוכרות לניהול הליך השמה של בנות שירות לאומי בחשד כי העמותות ומי ממנהליהן חייבו גופים ציבוריים בחיובי יתר בהיקפים של מיליוני שקלים. הפרשה נחשפה בתחקיר "כלכליסט" לפני כחודש.

 

מדובר בחקירה משותפת של יחידה ארצית של משטרת ישראל עם חקירות מכס ומע"מ ברשות המסים, במהלכה נבדק החשד כי העמותות, המנהלות את הליך השמתן של בנות שירות לאומי חייבו חיובים כפולים את הגופים הציבוריים אליהן שובצו בנות השירות.

 

ממצאי החקירה סמויה, שנפתחה בין היתר בעקבות פניית גורמי רשות השירות הלאומי ותוצרי עבודה שהתקבלו ממשרד האוצר, ביססה חשד לכך שעמותות חייבו את הגופים בחיובי יתר הנאמדים במיליוני שקלים, זאת באמצעות מגוון שיטות ובהן דיווחים כפולים או כוזבים.

 

בית החולים הדסה בירושלים, הקולט מתנדבות שירות לאומי (אילוסטרציה). הגופים הציבורים נפלו קורבן לארגוני ההשמה בית החולים הדסה בירושלים, הקולט מתנדבות שירות לאומי (אילוסטרציה). הגופים הציבורים נפלו קורבן לארגוני ההשמה צילום: אלכס קולומויסקי

 

הבוקר הפכה החקירה לגלויה ובמסגרתה נערכו חיפושים במשרדי העמותות כמו גם אצל מספר רואי חשבון עימם עבדו. במסגרת החקירה צפויים להיחקר, בין השאר, גורמים מהעמותות המעורבות. יחד עם זאת, יש לציין, כי לא עולה חשד לפלילים כלפי הגופים הציבוריים בהם הועסקו בנות השירות בגינן חוייבו ועל פי החשד הם בגדר קורבנות ההונאה האמורה. החקירה מלווה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

ביולי האחרון פורסם ב"כלכליסט" כי משרד החשבת הכללית במשרד האוצר עורך בדיקה פיננסית במנהלת השירות האזרחי-לאומי ובעמותות הכפופות למנהלת שבהן מתנדבים בנות ובני השירות הלאומי. ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עלה כי במסגרת הבדיקה התגבש חשד כי חלק מהעמותות העבירו למשרדי ממשלה שונים דיווחים כוזבים על תקני מתנדבים וקיבלו בכך החזרים כספיים גדולים יותר מכפי המגיע להן.

 

כיום פועלות בסך הכל שמונה עמותות שירות לאומי שדרכן משרתים כ־18 אלף מתנדבות ומתנדבים בכל רחבי הארץ. העמותות נמצאות כולן תחת מנהלת השירות הלאומי המשמשת כרגולטור, שמאז שהוקמה ב־2007 הייתה כפופה תמיד למשרדים שבראשם עמדו שרים ממפלגת הבית היהודי. כך, תחילה היא הייתה תחת משרד המדע והטכנולוגיה בזמן כהונתו של יו”ר הבית היהודי דאז דניאל הרשקוביץ; לאחר מכן עברה למשרד הכלכלה בזמן שנפתלי בנט עמד בראשו; משם עברה למשרד לאזרחים ותיקים שבראשו עמד השר לשעבר אורי אורבך ז”ל ןלאחר מכן עברה למשרד החקלאות תחת אורי אריאל. מלבד זאת, במספר עמותות מכהנים בתפקידים בכירים חברים בבית היהודי.

 

כל אחת מעמותות השירות הלאומי משמשת כקבלן ביצוע שזוכה במכרז מטעם גופים שונים, הקונים את שירותי בנות ובני השירות הלאומי, כשכל מתנדב הוא "תקן". בין הגופים הקונים את השירותים נמצאים משרדים ממשלתיים, גופים ממשלתיים ועמותות, והם מעבירים לעמותה המתפעלת כספים האמורים לכסות את עלות המשכורת הבסיסית של בני ובנות השירות וכן סבסוד מרכיבים כגון אוכל ומגורים. העמותה היא זאת שמדווחת לגוף שקנה את השירות לגבי כמות תקני המתנדבים, והיא מקבלת סכום של 1,500 שקל בחודש עבור מי שמשרת קרוב לביתו ועל כן אינו נדרש לסידורי לינה, ו־2,500 שקלים עבור מי שמשרת רחוק מביתו ועל כן נדרש לסידורי לינה.

למרות קיומה של הבדיקה שהפכה בהמשך לחקירת משטרה, החודש התפרסמו תוצאות מכרז של מנהלת השירות הלאומי שבמסגרתו קיבלו העמותות כ־7,400 תקנים חדשים, מספר הגבוה מהמצב כיום, בו יש כ־5,800 תקנים.

 

זאת לא הפעם הראשונה בה נבדקת מנהלת השירות הלאומי. בשנה שעברה בדק מבקר המדינה יוסף שפירא את המנהלת, וזאת בעקבות דו”ח שפורסם עליה בשנה 2010. המבקר העיר, בין השאר, כי ההעברה התכופה של רשות השירות הלאומי בין המשרדים הקשתה עליה בתפקודה השוטף. “בשנים 2012—2014 שום משרד ממשרדי הממשלה שהופקדו על תחום השירות הלאומי־אזרחי לא כלל את התחום בתוכניות העבודה שלו”, נכתב בדו"ח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x