$
בארץ

משרד הבריאות אישר - ו-315 מיליון שקלים הופשרו לקופות החולים

שר הבריאות ביקש להתנות את הפשרת הסכום רק לאחר שהקופות יעבירו למשרד שמות של 50 רופאים מומחים "כוכבים" שמחוץ לרשימות ההסדר; ועדת התמיכות שבמשרד הבריאות אישרה את העברת הסכום בעקבות לחץ של האוצר

ספי קרופסקי 10:5129.07.16

ועדת התמיכות במשרד הבריאות אישרה בימים האחרונים העברת 315 מיליון שקלים לקופות החולים, למרות שהשר יעקב ליצמן התנה את הפשרת הסכום רק לאחר שהקופות יעבירו למשרד רשימות של 50 רופאים מומחים "כוכבים" שמחוץ לרשימות ההסדר. הוועדה התכנסה על רקע לחץ שהפעילו החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו וסמנכ"לית פיקוח על הקופות במשרד, רויטל טופר-חבר טוב, לשחרר את הכספים המגיעים לקופות.

 

מדובר בסעיף במסגרת רפורמת הניתוחים הפרטיים ("הסדר-החזר") שאליו התנגדו רוב הקופות, שהתיר להן להכין רשימות של 50 רופאים שאינם נמצאים ברשימות ההסדר המוגדרים כ"ייחודיים", כלומר נחשבים למומחים בתחומם, ואמורים להמשיך ולפעול לפי השיטה הישנה לפיה ניתן לפנות אליהם ולקבל החזרים חלקיים על הניתוח או הייעוץ. הקופות סברו כי רשימות רופאי ההסדר שלהן טובות מספיק וכוללות בתוכן מומחים בכירים, ולכן אין צורך ברשימות החריגים.

 

השר סבר מנגד כי הרשימות ייטיבו עם המבוטחים, שבכל מקרה נוהגים לבחור ברופאים הנחשבים למומחים בתחומם, התעקש מול הקופות ואף התנה העברת הכספים אליהם בהעברת הרשימות. במשרד החשבת הכללית באוצר התרעמו על החלטת ליצמן לעכב כספים, אמרו ל"כלכליסט" בתחילת החודש כי הם עוקבים מקרוב אחר התנהלות משרד הבריאות, וציינו כי בכוונתם להשתמש בסמכויותיהם אם הכספים המגיעים לקופות לא יעברו אליהן כדין בתוך פרק זמן סביר.

 

מדובר בסכום של 315.6 מיליון שקלים בתמיכות שהיו מיועדים לעבור לשלוש קופות - 187.2 לקופת חולים כללית, 34.3 מיליון לקופת חולים מאוחדת ו-94.1 מיליון לקופת חולים לאומית. במכתב ששיגרה הסמנכ"לית טופר-חבר טוב בשבוע שעבר למנכ"ל המשרד, משה בר-סימן טוב, היא התריע בפני הקפאת הכספים ואף ציינה כי "על פי התזרים החזוי, ללא אישור התמיכות, כללית על תוכל לשלם בחודש הקרוב את כלל החשבונות לבתי החולים הציבוריים. אני סבורה כי ראוי שלא להגיע למצב זה על כלל המשמעויות וההשלכות הכרוכות בכך". לאחר שהמכתב נקלט, הוועדה אכן התכנסה והחליטה להעביר את הכספים לקופות.

 

יעקב ליצמן יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

המתנגדים לרשימות החריגים טענו כי הן עלולות לייקר פרוצדורות (ניתוחים וייעוצים רפואיים) לחולים וזאת בניגוד למטרת הרפורמה המקורית, וגם יצרו איפה ואיפה בין הרופאים שייכללו בהן לבין מי שיישאר בחוץ. "לא צריך להחריג רופאים שיוכלו אחר כך לבקש מה שהם רוצים ללא פיקוח והחולים יאלצו לשלם", אמר השבוע רופא בכיר ל"כלכליסט", "אוכלוסיית הרופאים מפולגת – יש כאלה שאוהבים כסף ויש כאלה שזה פחות משנה להם. לתת לכוכבים לגבות מה שהם רוצים זה מצע לא טוב לכל מיני תכונות אנושיות שמוטב שלא להעלותן על הכתב".

 

הקרב על רשימת החריגים בין ליצמן לקופות כמעט סיכן את יציאת הרפורמה לדרך ב־1 ביולי, אולם ברגע האחרון הושגה פשרה שבמסגרתה הוחלט לאפשר לקופות עד סוף השבוע הזה להגיש את רשימות החריגים.

 

אולם מצב הביניים שבו מצד אחד המשיכו הקופות לגייס רופאים לרשימות ההסדר, אך מצד שני התבקשו להגיש עד לסוף השבוע הנוכחי רשימות של רופאים חריגים – גרם לכך שחלק מהרופאים העדיפו להישאר "על הגדר" ולהמתין להתפתחויות. "כשמישהו בא להציע לי להיכלל ברשימות ההסדר אמרתי לו שהוא לא יקנה אותי בזול ואם כבר שיכניס אותי לרשימות הכוכבים", הסביר ל"כלכליסט" מנתח בכיר את הלך הרוח. בכללית פנו לשר לפני כמה ימים בניסיון לשנות את דעתו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x