$
משפט

בוטלו תוצאות מכרז של רמ"י: הזוכה לא עמדה בתנאי הסף

ועדת המכרזים של רמ"י בחרה ב"מחצבות בית אלפא" כזוכה במכרז לכריית שיש באזור מצפה רמון. המפסידה ערערה לעליון שקיבל את עמדתה והחזיר את הדיון לוועדה

עו"ד שני שיוביץ-קליין 09:2017.07.16

במאי 2015 פרסמה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מכרז לביצוע עבודות כריית שיש במחצבה שבאזור מצפה רמון. המכרז קבע כי על מגישות ההצעות להיות בעלות 5 שנות ניסיון לפחות בתחום ולקבל את אישור המפקח על המכרות במשרד התשתיות הלאומיות לכך.

 

שתי חברות בלבד ניגשו למכרז: ג.י.א יזמה ומחצבות בית אלפא. שתיהן קיבלו את אישורו של המפקח אך בעוד שלגבי ג.י.א האישור ניתן על בסיס ניסיונה של החברה, ביחס לבית אלפא האישור התבסס על ניסיונו של יועץ חיצוני עמו התקשרה.

 

ביולי 2015 נבחרה מחצבות בית אלפא כזוכה. ג.י.א עתרה לביהמ"ש המחוזי נגד ההחלטה אך עתירתה נדחתה ולכן היא הגישה ערעור לבית המשפט העליון.

 

לדבריה, לבית אלפא אין את הניסיון שנקבע בתנאי הסף למכרז ולכן היה צריך לפסול את הצעתה. המערערת הוסיפה כי אמנם המכרז מתיר למציעים להסתייע ביועצים חיצוניים, אולם הניסיון צריך להיות של המציע עצמו. עוד נטען, כי פרשנות אחרת תוביל לפגיעה בשוויון בין המציעים שכן ייתכן שהיו מציעים פוטנציאלים שבחרו לא להגיש הצעה כי סברו שאינם עומדים בדרישת הניסיון – מבלי לדעת שבאפשרותם להסתמך על ניסיונו של אחר.

 

רמ"י והמפקח על המכרות השיבו כי על פי תנאי המכרז הסמכות להחליט אם למציע כלשהו יש את הניסיון הנדרש היא של המפקח. לפיכך, מרגע שנתן המפקח אישור לבית אלפא – התמלאו תנאי הסף לגביה.

 

בית אלפא הוסיפה כי ערעורה של ג.י.א מופנה למעשה נגד שיקול הדעת המקצועי של המפקח וכי מנקודת מבטו, נדרש שבשטח יהיה גורם בעל ניסיון בכרייה וחציבה וצורך זה מומש דרך צירופו של היועץ החיצוני להצעתה.

 

פרשנות מאולצת

 

השופט סלים ג'ובראן הבהיר כי ועדת המכרזים הייתה יכולה להיעזר במפקח על המכרות כגורם מקצועי שיבחן את ניסיונם של המציעים. עם זאת, היא לא הייתה רשאית להסתמך על החלטתו מבלי להפעיל שיקול דעת עצמאי, והיה עליה לבחון האם המכרז מאפשר כי הניסיון יהיה של יועץ חיצוני.

סלים ג'ובראן, שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן, שופט בית המשפט העליון צילום: עטא עוויסאת

 

השופט הוסיף כי על פי פסיקת בתי המשפט הכלל הוא שהמציע עצמו להיות "בעל הניסיון" וזאת כדי "לשמור על שוויון הזדמנויות בין המציעים הפוטנציאלים השונים ולצמצם ככל הניתן את חוסר הוודאות של תנאי המכרז". אם עורך המכרז מעוניין לאפשר למציעים להסתמך על ניסיונם של אחרים – עליו לכתוב זאת במפורש.

 

במקרה זה, כתב השופט, המכרז אינו מתיר מפורשות הסתמכות על ניסיונו של אחר והפרשנות לפיה הניסיון יכול להיות גם של יועץ חיצוני ששכרה המציעה היא מאולצת. לקביעת השופט, מכיוון שלבית אלפא אין 5 שנות ניסיון – על ועדת המכרזים היה לפסול את הצעתה. לדבריו, מדובר ב"פגם מהותי" בתוצאות המכרז ולכן אין מנוס מביטול החלטת הוועדה.

 

מכיוון שביטול הצעת בית אלפא מותיר את ג.י.א כמתמודדת יחידה במכרז, הורה השופט להחזיר את הדיון לוועדה כדי שתחליט האם לקבל את הצעתה של ג.י.א. או לבטל את המכרז.

 

הנשיאה מרים נאור והשופט אליקים רובינשטיין הצטרפו לפסק הדין. למערערת נפסקו הוצאות ושכ"ט עו"ד של 50,000 שקל.

 

לפסק הדין

• ב"כ המערערת: עו"ד דניאל אברבנאל, עו"ד אורן רוט ועו"ד דבי שליט

• ב"כ המשיבים: עו"ד יצחק ברט, עו"ד אייל זליכה ועו"ד ארז נעים

 

* עורכת דין שני שיוביץ-קליין ממשרד ברזל קליין עוסקת בדיני מכרזים

** הכותבת לא ייצגה בתיק

 

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x