$
משפט

משרד הבריאות ישלם כ-100 אלף שקל לרופא שלא קיבל שכר על כוננויות

רופא תבע את משרד הבריאות בו הועסק 8 שנים על 739 שעות כוננות שלא שולמו לו. משרד הבריאות טען שתשלום כזה מותנה בדיווח פעיל של הרופא. ביה"ד הכיר חלקית בזכאות התובע

עו"ד שמואל אלדן 09:1821.07.16

ד"ר חנאן קרינאוי, עבד בלשכת הבריאות המחוזית בבאר שבע מיוני 2004 עד יוני 2012. בתחילת 2014 הוא עתר לבית הדין לעבודה בבאר שבע, בדרישה לפיצויים של יותר מרבע מיליון שקל על 739 כוננויות שביצע במהלך שנות העבודה. כמו כן, טען כי הוא זכאי לפיצויים של 900,000 שקל בשל הלנת שכר.

 

ראשית טענה הנתבעת כי זכאותו לשכר עבור כוננויות התיישנה לגבי התקופה שלפני פברואר 2007. בנוגע ליתר התקופה, טענה המדינה, התובע היה צריך להעביר לה דוחו"ת כוננות בזמן, אולם הוא לא דיווח על משמרות הכוננות (ככל שאכן ביצע אותן) ולכן אין לו כל הוכחה שהוא זכאי לתשלום. התובעת הוסיפה כי  גם אם הוא זכאי לתשלום כלשהו יש לקזז ממנו כ-240 אלף שקל – תוספות שכר שקיבל לאורך השנים בטעות.

 

הנתבע טען לעומת זאת, כי הוכנס לרשימת הכוננויות במסגרת סידור העבודה של לשכת הבריאות – כך שהמדינה יכולה לראות את המשמרות שביצע, בהתאם למה שנדרש ממנו. הוא הוסיף, כי המדינה שינתה בשלב מסוים את חוזה העבודה שלו והכניסה סעיפים חדשים מבלי לעדכן אותו כלל. זאת ועוד, לדעתו היה זכאי בכל מקרה לתוספות שכר ששולמו לו, במסגרת התפקיד ותנאי העסקתו.

 

מחדל של המעסיק

 

השופט משה טוינה קבע כי הנתבעת לא נהגה בצורה שוויונית כאשר דרשה מהתובע להחזיר תוספות שכר שמהם נהנה כלל ציבור הרופאים, במיוחד לאחר שהחתימה אותו על הודעה מפורשת המקנה לו זכות זו.

   צילום: shutterstock

 

באשר לעצם ביצוע הכוננויות, השופט קבע כי לו הייתה הנתבעת מזמנת עדים כמו הממונים על התובע למשל, היא הייתה יכולה להוכיח כי לא ביצע את הכוננויות. המדינה גם לא הגישה דיווח מטעם לשכת הבריאות הסותר את הצהרות התובע, כאשר מנגד אין ספק ששמו נמצא ברשימת הכוננים. משכך, השופט העדיף בעניין זה את גרסת התובע וקבע כי ביצע את הכוננויות כפי שנדרש ממנו.

 

השופט גם דחה את טענת המדינה כי היה על התובע לדווח לה על שעות הכוננות באופן אקטיבי, שכן היא לא הראתה כל עיגון חוקי לתפיסה זו. מי שאמור לקבוע הסדרי מעקב על הכוננויות הייתה הנתבעת – כמעסיקה – ועל כן היעדר הדיווח אינו מחדל של התובע אלא שלה.

 

ואולם, גם התובע "פספס". הוא לא סיפק הסבר משכנע מדוע לא תבע את שכרו עבור שעות הכוננות כאשר הבחין בזמן אמת כי אינו מקבל תשלום עבורן, ואף המתין עוד שנתיים לאחר סיום עבודתו עד שהגיש את התביעה.

 

משכך, השופט קיבל את טענת ההתיישנות של הנתבעת, ופסק כי לא יקבל החזר על הכוננויות שביצע יותר מ-7 שנים לפני הגשת התביעה. כמו כן, השופט הטיל מידת מה של אחריות לכך שהתובע לא הגיש דיווחי שעות – ועל כן לא מצא לפסוק לו פיצוי הלנת שכר.

 

בסופו של דבר, התביעה התקבלה בחלקה הקטן, והמדינה חויבה לשלם לתובע 91,091 שקל על שעות הכוננות והוצאות משפט בסך 10,000 שקל.

 

לפסק הדין

 

• ב"כ התובע: עו"ד יונס אבו עג'אג'

• ב"כ הנתבעת: עו"ד נטע בראל

 

* עורך דין שמואל אלדן עוסק בדיני עבודה

** הכותב לא ייצג בתיק

 

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

 

באדיבות אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x