$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

8 ההמלצות לכיסוי הבור של חברת החשמל

רשות החברות הגישה לאוצר דו”ח שמציף שוב את מה שכולם מעדיפים לטאטא: לחברת החשמל יש חור פנסיוני ענק בהיקף של 7.7 מיליארד שקל. כדי לפתור זאת, הדו"ח ממליץ גם להעלות את תעריף החשמל

ליאור גוטמן 06:5916.05.16

האם תעריף החשמל יתייקר בקרוב בשל פער בחישוב ההתחייבויות הפנסיוניות של חברת החשמל? רשות החברות הממשלתיות הפיצה החודש לאגף שוק ההון ולאגפים נוספים במשרד האוצר דו”ח הכולל המלצות לכיסוי הבור הפנסיוני של חברת החשמל שהיקפו עומד על כ־7.7 מיליארד שקל. אחת מההמלצות היא העלאת תעריף החשמל. ל”כלכליסט” נודע כי אגף שוק ההון בוחן את הדו”ח וכי דיון בנושא צפוי להתקיים בקרוב.

 

אחת לרבעון מפרסמת חברת החשמל את הדו”ח הכספי השוטף שלה. בתוך שלל הנתונים הכוללים הוצאות על דלקים, הכנסות החברה והיקף מכירת החשמל מסתתר נתון מטריד: החברה מדווחת על פער קבוע של כמה מיליארדי שקלים בין התחייבויותיה הפנסיוניות כפי שהן נרשמות בקופת הפנסיה של עובדי החברה לבין התחייבויותיה הפנסיוניות, כפי שהן נרשמות בספרי החברה. כך למשל, בדו”ח האחרון, שפורסם במרץ וסיכם את 2015, נכתב כי “קיים פער בהיקף של כ־7.7 מיליארד שקל בין ההתחייבויות הפנסיוניות לפי הדו”חות הכספיים של הקופה ליום 31 בדצמבר 2015 לבין ההתחייבויות הפנסיונות לפי הדו”חות הכספיים של החברה” לאותו היום.

 

הפער נובע משיטות חישוב שונות בהן נוקטות החברה וקופת הפנסיה. בעוד חברת החשמל “עורכת את חיוב ההתחייבויות הפנסיוניות לפי כללי החשבונאות החלים עליה” - כלומר, החברה מחשבת את הריבית שעליה לשלם לפי הריבית על אג”ח קונצרניות — קופת הפנסיה “פועלת במסגרת הוראות הממונה על אגף שוק ההון במשרד האוצר” - כלומר, מחשבת עת הריבית שעליה לשלם לפי הריבית על אג”ח ממשלתיות.

 

בשבועות האחרונים רשות החברות ערכה בדיקה מקיפה וחשאית בנוגע לפערים הללו ולפיה “בעוד שהמחוייבות הפנסיוניות בדו”חותיה הכספיים של החברה עומדת על 22.8 מיליארד שקל, המחוייבות הפנסיונית לפי קופת הפנסיה עומדת על 30.5 מיליארד שקל. משמע פער של מעל 7 מיליארד שקל המביא להפקדות עודפות לקופת הפנסיה מנקודת מבטה של החברה”. המסקנה של רשות החברות היא ש”אילולא פערים אלו, חברת החשמל הייתה נמנעת מביצוע הפקדות עודפות לקופה בגובה מיליארד שקלים, ובכך היה קטן חובה הפיננסי והיו מוזלות עלויות המימון שלה שמושתתות בצורה עקיפה על הציבור”.

 

אורי יוגב מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב מנהל רשות החברות הממשלתיות

 

8 אבני דרך

 

הדו”ח, שנחשף לראשונה במלואו, הוגש לפני כמה שבועות לממונה על שוק ההון במשרד האוצר דורית סלינגר, טומן בחובו מספר המלצות לטיפול בבעיה. בין יתר ההמלצות — העלאת תעריף החשמל. אף אחד לא יודע לומר בכמה יעלה תעריף החשמל, אם יעלה, ומי שיודע מפחד לומר. כל הגורמים העוסקים בנושא טוענים שהוא “בבדיקה”. עם זאת, גם ההערכות הזהירות מדברות על התייקרות של עשרות אחוזים בשל הפער הגדול בהתחייבויות הפנסיוניות.

 

במידה שההמלצות ייתקבלו ישנן שתי אפשרויות: העלאת תעריף החשמל בפעימות והתעלמות. הרי שר האוצר משה כחלון בוודאי לא רוצה שהעלאת תעריף החשמל תהיה רשומה על שמו.

 

הדו”ח מציע שמונה אבני דרך בסה”כ לכיסוי הבור שנוצר, כולל ההמלצה להעלאת תעריף החשמל. ההמלצה הראשונה היא לכפות על אקטואר החברה ליישר קו עם המספרים של הקופה — הן מבחינת ריבית והן בכל הקשור לעליית השכר — ושאם הוא לא ייעשה זאת אז שסלינגר תכפה זאת עליו: “על החברה לפנות לאקטואר הקופה, וככל שלא יהיה מענה הולם — לממונה — ולדרוש שהנחת הגידול בשכר בחישוב האקטואר תהיה תואמת להנחת הגידול בשכר בחישוביה, וכי על אקטואר הקופה להסתמך על מדיניות החברה והגורמים המפקחים עליה, בפרט לעניין עדכון השכר בעקבות הסכמי השכר העתידיים במשק”.

 

דורית סלינגר הממונה על שוק ההון דורית סלינגר הממונה על שוק ההון צילום: ישראל הדרי

 

ההמלצה השנייה עוסקת במקרים בהם מתגלות סתירות בין החברה לקופה. לפי ההמלצה, במקרים כאלה סלינגר תמנה בורר חיצוני וזאת “במטרה לקבל החלטה אחידה שתעלה בקנה אחד עם מדיניות החברה ומדיניות הקופה”. כמו כן, ממליצה רשות החברות כי סלינגר תקיים “דיון מקצועי לעניין הריבית הראויה להיוון בקופת הגמל המרכזית” — כלומר, שאגף שוק ההון יקבע את הריבית ויבדוק את היקף ושווי הכספים שבקופה.

 

המלצה נוספת היא לנטרל כל ניגוד עניינים בין החברה לעובדיה בכל הקשור לקופת הפנסיה כך ש”החברה תקפיד כי העובדים הנוגעים בנושאי הפנסיה מטעמה יהיו אך ורק עובדים הנמצאים בחוזה אישי וכי נושא הפנסיה ינוהל תחת חטיבת הכספים והכלכלה של החברה”. כלומר, רשות החברות ממליצה שהעוסקים בנושא הפנסיה לא יהיו כאלו שמועסקים בקביעות בחברה ומושפעים מהנושא.

 

בנוסף, רשות החברות ממליצה שחברת החשמל תפריש כספים בהיקף של 85% מהתחייבויותיה הפנסיוניות במקום שתפריש 100% כפי שהיא נוהגת כיום. ואם מצבה של החברה יורע, אז היא תהיה חייבת להשלים את הכסף החבר עד לכיסוי של 100% מהתחייבויותיה.

 

כמו כן, רשות החברות ממליצה לבטל את “ההפקדה המזערית החודשית בסך 50 מיליון שקל” לטובת “פריסה ארוכה יותר בגין העובדים הפעילים והעובדים הפנסיונרים”. כלומר, שבמקום להפקיד מדי חודש כספים בקופת הפנסיה, חברת החשמל תפקיד כספים בהיקף גדול יותר אחת לתקופה. אימוץ ההמלצה עשוי לשנות את תוכניות העבודה של חברת החשמל.

 

המלצה נוספת עלולה להעלות את האוצר על מסלול התנגשות עם ועד העובדים. רשות החברות ממליצה כי שככל שיימצאו כספים עודפים בקופת הפנסיה “תתבצע פנייה לממונה ולקופה בקשר למשיכת כספים עודפים מהקופה. מומלץ כי הממונה יפעל לשינוי הדין הקיים ויקבע כי ככל שיימצא עודף לפי חישובי הקופה, החברה תוכל למשוך את כל הסכומים העודפים וזאת עד שיעור כיסוי בפועל של 105% בחשבון הפנסיונרים ו־100% בחשבון העובדים הפעילים, שנחשבים לשיעורי כיסוי מספקים שנותנים ביטחון מלא לעובדים הזכאים”. בעבר חסם ועד העובדים של החברה את כל הניסיונות להחזרת עודפי ההפקדות שנצברו לקופת החברה. ההתכתשויות המשפטיות בין המדינה לוועד הובילו לנצחונות חלקיים של המדינה, כאשר בית המשפט התיר למשוך באופן חלקי כספים מקופת הפנסיה וזאת כדי לקנות דלקים לחברה.

 

ההמלצה האחרונה היא שהחברה תעמיד ערבויות כספיות לכל פער עתידי שיימצא. החברה תוכל תעשות זאת גם דרך המערכת הבנקאית ולאחר אישור הגורמים הממונים עליה.

הדו”ח מתייחס גם לנושא חריגות השכר בבחברת החשמל ונכתב בו כי ככל שייתגלו חריגות כאלו ויוכרו על ידי הרגולטורים השונים, הן עלולות להשפיע גם על היקף ההפקדות של החברה לפנסיה.

 

“השפעה מהותית על המשק”

 

הדו”ח של רשות החברות נותן משקל רב למחוייבויות הפנסיוניות ולהשפעותיהן על מצבה הפיננסי של חברת החשמל: “ההפקדה לפנסיה מהווה 25% מנכסי החברה ומעל ל־175% מההון העצמי שלה”. כלומר, נושא הפנסיה הוא קריטי עבור האיתנות הפיננסית של החברה שלה “השפעה מכרעת על המשק הישראלי”, שכן “חברת החשמל היא מונופול המספק שירות חיוני למעלה מ־2.6 מיליון לקוחות”.

 

לפי הדו”ח, “ליישום ההמלצות עשויה להיות השפעה מהותית על חברת החשמל והמשק בכללותו”, כולל “הקטנת החוב הפיננסי של חברת החשמל (שעומד על כ־45 מיליארד שקל, נכון לסוף 2015 — ל”ג), שיפחית את עלויות המימון שלה שמושתות במידה מסוימת על ציבור לקוחותיה”

 

מבדיקת “כלכליסט” עולה כי חברת החשמל אינה מכירה את הדו”ח וטרם למדה אותו. במשרד האוצר סרבו להתייחס לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x