$
דעות

התעשייה הישראלית לא מתחברת לגז

כאוס רגולטורי, עיכובים בחלוקה וחסמים בירוקרטיים מקשים על מפעלים ליהנות מהגז הטבעי

ענת קליין 08:0130.03.16
חזון הגז הטבעי הביא עמו הבטחה לאנרגיה נקייה יותר, זולה יותר וישראלית יותר. מפעלים רבים נהרו אחר ההילה של מקור האנרגיה החדש, והחלו להשקיע זמן ומשאבים על מנת להתחיל לצרוך את הגז הטבעי בהקדם האפשרי.

 

אולם נראה כי, בפועל, החזון הפך לקיפאון. לא זו בלבד שקצב ההתחברות של התעשייה הישראלית לגז טבעי מפגר הרבה אחרי התחזיות, אלא שניתן לזהות עצירה של ממש ברצון לקדם את המעבר לגז. עוד ועוד צרכני אנרגיה החליטו לא לצרוך גז טבעי, בגלל שיקולים כלכליים. כמו כן, רבים מצרכני הגז, שכבר החלו בהתנעת הליך המעבר לגז מבקשים עתה לעצור את ההליך ולהמשיך בצריכת דלקים חלופיים, למרות שהם מזהמים יותר ועל אף ההשקעות שהתבצעו.

 

אחת הסיבות שחזון משק הגז הישראלי הפך לקיפאון היא הצניחה המפתיעה והדרסטית במחירי הנפט. רק לפני מספר שנים מועט צפו טובי האנליסטים והכלכלנים שמחירי הנפט יאמירו באופן משמעותי, אולם תחזית זאת לא התממשה. ככל שמחירה של חבית נפט יורד, יורדת גם הכדאיות של השימוש בגז טבעי שמשמש כתחליף לנפט.

 

קידוח גז טבעי בלווייתן קידוח גז טבעי בלווייתן צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

רגולציה חונקת

 

ואולם, לא במחירי הנפט לבדם טמונה ההאטה במעבר לשימוש בגז טבעי. הפרוצדורות המייגעות הכרוכות בתהליך הסבת מפעלי התעשייה לשימוש בגז טבעי ריפו את ידי הצרכנים, והפכו את המעבר לגז למשוכה כמעט בלתי עבירה.

 

חוק ההסדרים שחוקק ניסה לתת מענה לקושי שנוצר בקבלת היתרי גז מרשות הגז הטבעי ובפועל העביר את הסמכות למכון התקנים. מעבר זה לא פתר את הבעיה מכיוון שכיום קבלת היתר כרוכה בעלות גבוהה. בנוסף, חוק ההסדרים לא קבע תקן מחייב שיחול על הסבת מתקנים לשימוש בגז טבעי ולא הגדיר את היתרי הבנייה הדרושים לכך.

לכל אלה ניתן להוסיף את העיכובים הבלתי סבירים של חברות החלוקה של הגז הטבעי, ואת הקשיים הרבים שיש בדינמיקה שבינן לבין צרכני הגז. כך למשל, בחלק מהמקרים, התחייבויות ללוחות זמנים לחיבור הצרכנים לא קויימו ואף הופרו באופן בוטה. שינויים קטנים ביותר בהיקפי הצריכה של המפעלים הם פתח לעלייה דרמטי בעלויות הגז.

 

פסימיות זהירה

 

לא ניתן לדעת מה טומן בחובו העתיד, אך נכון למועד כתיבת שורות אלה, לא מעט תחזיות צופות כי הנפט יתייקר ובשנים הקרובות מחירו ישוב לרמות גבוהות. יש גם אלה הטוענים כי הליכי הנחת צינורות החלוקה יהיו מעתה פשוטים ומהירים, וכי גם ההתנהלות מול הגופים הבודקים תתברר כקלה ובת השגה. תחזיות אלו, אם יתקיימו, יכולות להפוך את השימוש בגז לכדאי מבחינה כלכלית.

 

אולם את התחזיות האופטימיות הללו יש לקחת, מטבע הדברים, בעירבון מוגבל. לכן נותר לכולנו רק לקוות, כי דרך החתחתים לגז הטבעי תהפוך לאוטוסטרדה מהירה שתוביל להגשמת חזון האנרגיה כחול לבן.

 

הכותבת היא מנהלת מחלקת אנרגיה ותשתיות במשרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות׳. המאמר נכתב לקראת הוועידה הלאומית השמינית לאנרגיה 2016

בטל שלח
    לכל התגובות
    x