$
דעות

התנודתיות בשווקים היא המפולת החדשה

בעולם של ריביות אפסיות, מה ניתן לצפות משוק בו המשקיעים מרגישים כי רמות הסיכון עולות ? נראה כי התנודתיות לה אנו עדים כיום היא למעשה המפולת החדשה: כסף יוצא במהירות, וכסף נכנס במהירות

צחי ליבוביץ' 12:0722.02.16

התנודתיות החדה בשוקי ההון מטיחה בפנינו את שאלת "מיליון הדולר" : האם אכן מתחוללת כעת מפולת שלגים בשווקים או שלמעשה המדובר בתיקון טבעי המתרחש לאחר עליות רצופות לאורך השנים האחרונות. ועליות, כהרגלן, מתחדשות מיד לאחר תהליך התיקון.

 

לפי ה-35 שנים האחרונות, נהוג לצפות למפולת בשוקי ההון במחזוריות כמעט קבועה של אחת ל 7-8 שנים. לפי חישוב זה ובהתחשב בכך שהמפולת האחרונה הייתה בשנת 2008 הרי שסביר לצפות שהשנה אכן תתרחש מפולת.

ובכל זאת קיים הבדל משמעותי בין הנתונים הכלכליים שתמכו במפולות הקודמות לבין מצב השורר היום. בכל המפולות שהתרחשו בעבר השווקים נכנסו אליהן כאשר הריביות חסרות הסיכון בעולם הציעו למשקיעים אלטרנטיבה טובה והן עמדו על רמות שבין 5%-10% ריבית דבר שאפשר בקלות למשקיעים שונאי הסיכון לברוח מאותן השקעות המסתמנות כמסוכנות אל חוף המבטחים שהציעה ריבית אלטרנטיבית אטרקטיבית למדי.

 

 צילום: ויקיפדיה

 

אולם כיום, רמת הריביות השוררת בעולם הינה אפסית ולעיתים אף שלילית והיא עוד עשויה להיות אף יותר שליליות בהמשך. כלומר, התמריץ לצאת מהשוק כיום הוא נמוך ביותר וגם ההון היוצא החוצה מהשווקים ויושב במזומן נמצא למעשה במקום בו הוא מפסיד ריאלית כסף. היות ומצב בו משקיע מחזיק כסף במקום שהוא יודע בוודאות שהוא מפסיד בו איננו מצב טבעי ולא יכול להתקיים לאורך זמן - ההנחה אומרת שבסופו של דבר הכסף יחזור לשוק לחפש תשואה, וזאת בוודאי לאחר שכתוצאה מהירידות "ייווצרו הזדמנויות" בשווקים.

 

אם אכן סביבת הריבית האפסית בעולם תבלום את המפולת הצפויה, מה ניתן לצפות משוק בו המשקיעים מרגישים כי רמות הסיכון עולות ? נראה כי התנודתיות לה אנו עדים כיום היא למעשה המפולת החדשה: כסף יוצא, כסף נכנס בחזרה וחוזר חלילה. אם נוסיף לכך את מהירות וזמינות המידע למשקיע שלא היו קיימות בעבר ואת היכולת הטכנית להגיב למסחר בשוק במהירות באמצעות הטכנולוגיה החדשה כמו הסמארטפונים והטאבלטים והרי לכם שתנודתיות היא כאמור המפולת החדשה.

 

הכותב הינו מנהל השקעות ראשי באימפקט בית השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x