$
בארץ

יחימוביץ' וגלאון: להקים מיד ועדה לגיל הפרישה

שתי הח"כיות פנו בדרישה לשר האוצר בעקבות חשיפת כלכליסט. הן מציעות מודל אלטרנטיבי הכולל ביטול כליל של גיל חובת הפרישה

שאול אמסטרדמסקי 08:2911.02.16

חברות הכנסת זהבה גלאון ושלי יחימוביץ' תבעו אתמול משר האוצר משה כחלון להקים לאלתר ועדה ציבורית שתדון בגיל הפרישה לנשים. זאת בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" אתמול לפיו שר האוצר טרם הקים ועדה ציבורית — שהוא מחויב בהקמתה על פי חוק — שאמורה להגיש לו המלצות בנוגע לגיל הפרישה לנשים בתוך ארבעה חודשים. החוק קובע כי אלמלא השר יקים את הוועדה, ואם הכנסת לא תדון בהמלצותיה, גיל הפרישה לנשים שנולדו אחרי ינואר 1955 יתחיל לעלות בהדרגה ל־64 החל מינואר הקרוב. 

אתמול, עקב הפרסום, גלאון ויחימוביץ פנו בכתב לשר כחלון בדרישה שיקים את הוועדה לאלתר. בנוסף, שתי הח"כיות הציגו בפניו את המודל האלטרנטיבי שהן חיברו יחד עם ארגוני נשים וארגוני חברה אזרחית שונים שאמור גם להעלות את גיל הפרישה מצד אחד, וגם לתת מענה לנשים מבוגרות שלא יצליחו למצוא עבודה. 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: אלכס קולומויסקי

 

המודל כולל ביטול של גיל הפרישה כליל, כך שנשים (וגברים) יוכלו לפרוש באיזה גיל שירצו, והמעסיק לא יוכל להפסיק את העסקתן בגיל הפרישה. כבר היום נשים יכולות לעבוד עד גיל 67 (או לבחור לפרוש קודם), ואחרי זה המעסיק יכול שלא להעסיק אותן יותר. חובה זו רלוונטית בעיקר לשירות המדינה, וקשה להאמין שהממשלה תסכים לה בקלות מכיוון שהיא עלולה להקשות על הממשלה עוד יותר להפסיק את העסקתם של עובדים שהיא לא חפצה בהם יותר. במקביל, המודל מציע להנהיג גיל דיפרנציאלי לפנסיה (כלומר, לתחילת קבלת הפנסיה החודשית מגוף הפנסיה) ובהמשך גיל דיפרנציאלי גם לקצבת הזקנה של הביטוח הלאומי. המטרה מאחורי ההצעה הזו היא לאפשר פתרון לנשים שעובדות במקצועות שוחקים (כמו מורים וגננות).

 

בנוסף, המודל כולל העלאה של גיל תחילת הפנסיה החודשית מגיל 60 כיום אולם השארה על כנו של הגיל הנוכחי של תחילת קבלת קצבת הזיקנה מהביטוח הלאומי (גיל 62 לנשים וגיל 67 לגברים). זו צפויה להיות נקודת ההתנגשות המרכזית בין ארגוני הנשים לבין הממשלה, שכוונתה העיקרית היא להעלות את גיל תחילת תשלום קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי.

 

 

עם זאת, העובדה כי ארגוני הנשים מציעים מודל סדור שאמור להתמודד עם הבעיות של גיל הפרישה הנמוך (יחסית) לנשים והשפעתו השלילית על הפנסיה שלהן, יחד עם העובדה כי פקידי האוצר מוכנים להציע להשקיע כסף בפתרונות לנשים שייפגעו מהעלאת גיל הפרישה, מעידים על כך כי בניגוד לסיבוב הקודם ב־2011, כעת יש סיכוי ממשי להגיע לפיתרון מוסכם בנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x