$
בארץ

ה־OECD: חוזי הגז מתמר יקרים מדי לכלכלה בישראל

ובכל זאת, בגלל הנזק האפשרי למשק הישראלי בשל אי־פיתוח מאגר הגז לווייתן, כלכלני ה־OECD מביעים תמיכה במתווה הגז וביישומו, אך מדגישים כי הממשלה צריכה לבחון היטב מה קורה עם מחיר הגז

שאול אמסטרדמסקי 21:4131.01.16

ארגון ה־OECD תומך במתווה הגז הממשלתי, אולם מבקר את חוזי הגז שחתמו השותפות במונופול הגז - קבוצת דלק וחברת נובל אנרג'י. בדו"ח שחיברו כלכלני הארגון על כלכלת ישראל נכתב כי "חרף העובדה כי בהשוואה בינלאומית מחירי הגז בישראל נמוכים יחסית, החוזים מול חברת נובל וקבוצת דלק לאספקת גז מתמר ליצרני החשמל בישראל נראים לא מאוזנים ויקרים לכלכלה הישראלית".

 

 

למה? מכיוון שמחירי הגז בישראל יקרים לעומת מדינות אחרות שמספקות לעצמן את צורכי הגז שלהן, יקרים ממחירי הגז בישראל ב־2012 כשעוד הגיע גז ממצרים, ונוסחת ההצמדה שלהם מעלה אותם בהתאם למדד המחירים לצרכן בארה"ב, בלי שום קשר לירידת מחירי האנרגיה בעולם.

 

ובכל זאת, בגלל הנזק האפשרי למשק הישראלי בשל אי־פיתוח מאגר הגז לווייתן, כלכלני ה־OECD מביעים תמיכה במתווה הגז וביישומו, אך מדגישים כי הממשלה צריכה לבחון היטב מה קורה עם מחיר הגז. "בטווח הקצר תהיה אפקטיביות מוגבלת לעידוד התחרות כל עוד לא נכנסים שחקנים חדשים לשוק הגז הטבעי. לכן, יש צורך בפיקוח מחירים בטווח הקצר עד שתתפתח התחרות. עם זאת, יש לוודא כי פיקוח המחירים לא הופך לקבוע וכי התשתית לעידוד התחרות ולקיומה מפותחים כנדרש", כותבים מחברי הדו"ח. הם מדגישים כי התשתית הנחוצה לעידוד התחרות היא, למשל, צנרת שתספיק לענות על הביקושים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x