$
משפט

פרשת פלד-גבעוני: שופטי העליון דחו את ערעורו של מפכ"ל המשטרה לשעבר רפי פלד

פלד, שהורשע בעבירות של הפרת אמונים בתאגיד, טען כי העונש של חצי שנת עבודות שירות וקנס של 100 אלף שקל - "חמור"; השופטים לא התרשמו - והגדילו את הקנס ל-200 אלף שקל; בנוסף, טל יגרמן ירצה שש שנות מאסר במקום ארבע

זוהר שחר לוי 12:1012.01.16

סוף לפרשת פלד-גבעוני. 14 שנים לאחר שנחשפה הפרשה דחה היום (ג') בית המשפט העליון פה אחד את הערעור שהגיש מפכ"ל המשטרה לשעבר רפי פלד על הרשעתו בפרשת פלד-גבעוני, כך גם לגבי הערעורים שהגישו המעורבים הנוספים בפרשה, דוד הבי, אריה גבעוני וטל יגרמן. בנוסף, החליטו שופטי העליון, יורם דנציגר, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז לקבל באופן חלקי את ערעור המדינה ולהחמיר בעונשו של יגרמן כך שירצה 6 שנות מאסר במקום 4 שנים שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי בתל אביב. באשר לפלד, הוחלט להגדיל את גובה הקנס שישלם כך שיעמוד על 200 אלף שקל במקום 100.

 

 

פלד ערער ביוני 2013 לבית המשפט העליון על הרשעתו בעבירות של הפרת אמונים בתאגיד במסגרת פרשת פלד-גבעוני ועל גזר דינו – חצי שנה של עבודות שירות וקנס של 100 אלף שקל ובטענה כי מדובר ב"עונש חמור ובלתי מידתי".

 

במקביל אליו ערערו גם המעורבים הנוספים בפרשה על הרשעתם ועל עונשם. טל יגרמן, הנחשב לדמות המרכזית בפרשה, הורשע בגניבה בידי מנהל, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות דיווח לחוק ניירות ערך וזיוף מסמך בנסיבות מחמירות ונידון ל-4 שנות מאסר בפועל ולקנס כספי של 20 אלף שקל.

 

רפי פלד ועורך דינו בביהמ"ש (ארכיון) רפי פלד ועורך דינו בביהמ"ש (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

שני מעורבים נוספים, דוד הבי ואריה גבעוני הורשעו בגניבה בידי מנהל, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות דיווח לחוק ניירות ערך ונידונו לעונשים של בין 12-24 חודשים ולקנס של 20 אלף שקל.

 

שופטי העליון דחו את הערעורים שהגישו הנאשמים וקבעו כי הם אכן ביצעו את העבירות שבהן הורשעו. כך נקבע כי יגרמן, גבעוני והבי ביצעו עבירות של גניבה בידי מנהל כאשר העבירו כספים מקופותיהן של החברות הציבוריות לחשבונות של חברות פרטיות וכי פלד היה מודע להעברות הכספים ולכל הפחות "עצם את עיניו ביחס אליהן".

 

בית המשפט עמד על חומרת העבירות בציינו כי מהמעשים לא נפגעו רק המשקיעים בחברות הציבוריות אלא גם עקרונות היסוד של המסחר בשוק ההון. לפי פסק הדין, מעשיהם של המעורבים "ערערו את אמון הציבור בשוק ההון ופגעו באינטרס הציבורי בדבר קיומו ויעילותו כמכשיר כלכלי חיוני להקצאת משאבים".

 

באשר ליגרמן, ציינו השופטים כי הוא זה שהגה את תוכנית הפעולה לנישול כספי החברות הציבוריות ואף "ניצח" על ביצוע, תוך שהוא סוחף אחריו את יתר המעורבים. לפיכך, נקבע כי עונש של ארבע שנות מאסר שהוטלו עליו בבית המשפט המחוזי אינו הולם את חומרת העבירות שביצע ולכן יש להחמיר את עונשו ל-6 שנות מאסר.

 

בהתייחסותם לפלד, סבר בית המשפט כי הגם שחומרת מעשיו הייתה פחותה בהשוואה לנאשמים באחרים, יש להחמיר עמו יותר משעשה בית המשפט המחוזי. זאת, בהתחשב במגמת ההחמרה בעבירות כלכליות ולכן הוחלט להעלות את גובה הקנס.

 

שופטי העליון מוסיפים כי מצאו מקום גם להחמיר בעונשם של הבי ושל גבעוני, אך הוחלט שלא לעשות כן נוכח נסיבותיהם האישיות.

 

פרשת פלד גבעוני נחשפה בשנת 2002, לאחר קריסתה של קבוצת החברות הציבוריות שהמרכזית בהן הייתה פויכטונגר תעשיות. השליטה בקבוצה נרכשה לפני כן על ידי קבוצת משקיעים בראשות פלד, גבעוני, הבי ויגרמן כשהקריסה הותירה את הקבוצה עם חובות של כ-800 מיליון שקל.

 

קריסה זו הובילה את רשות ניירות ערך לחקור את הפרשה. הרשות התמקדה ביקר באי פרסום הדוחות הכספיים של כמה מחברות הקבוצה. כתב האישום שהוגש במסגרת הפרשה, כלל 12 אישומים וייחס למעורבים עבירות של גניבה ביד מנהל ובידי מורשה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות מנהלים נוספות.

 

כעשור לאחר שנחשפה הפרשה, בשנת 2013 הרשיע שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב את המעורבים וגזר את עונשם. על פלד נאמר בהכרעת הדין כי לא גנב כספים אך "כשל במילוי חובתו כבעל שליטה".

 

"תם ולא נשלם", סיכם השופט כבוב את גזר הדין, "חרף העובדה שעברו עשר שנים מאז, נראה שמאז השתנה שוק ההון ללא היכר, לו היום הייתה נחשפת הפרשה, הדעת נותנת שהייתי משית עונש חמור יותר".

 

עוה"ד חנה קורין ויוני ליבני מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) אמרו לאחר הקראת פסק הדין כי ביהמ"ש העליון שלח היום "מסר ברור, חריף וחד משמעי לכל ציבור המנהלים, בעלי השליטה ונושאי המשרה בחברות הציבוריות שהקופה ציבורית אינה הפקר ואם הם ינצלו אותה לצרכים הפרטיים שלהם סופם שיחובו בפלילים כפי שקרה כאן היום. מסר נוסף, ברור ותקיף אף הוא, כי כללי הממשל התאגידי, חובות דיווח וחובות מילוי, היעדר ניגוד עניינים, הכללים האלה הם לא המלצה והם מחייבים. ובעלי תפקידים, יהיה תוארם אשר יהיה, שלא ינהגו על פיהם, סופם שיחויבו בפלילים. ההחמרה בענישה בתום הליך כל כך ממושך, לא רק החמרה בקנס אלא החמרה בעונש המאסר של נאשם שכבר מרצה עונש מאסר מהווה מסר חד משמעי ברמת הנישה הראויה בעבירות כלכליות".

 

עו"ד גיורא אדרת, בא כוחו של פלד, אמר כי "ציפינו לתוצאה שונה. אנחנו חושבים שאחרי כל כך הרבה שנים ואחרי כל כך הרבה אמירות ברורות של ביהמ"ש כי רפי פלד לא עשה שום עבירה, לא הפיק שום טובת הנאה אישית לכיסו, לכל היותר הייתה פה טעות במילוי תפקידו כמנהל. אחרי 14 שנה שרפי פלד, עם כל העבר שלו הולך לרצות עבודות שירות זה לא מוסיף למדינת ישראל כלום וזה מיותר. בטח ובטח שלא היה מקום להגדיל את הקנס. אבל זו פסיקתו של בית המשפט העליון ואנחנו מכבדים אותה וכמובן שנעשה כל מה שבית המשפט העליון החליט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x