$
בארץ

ראיון כלכליסט

"סיכול מימון הטרור נמצא כרגע בראש סדר העדיפויות שלנו"

נשיא כוח המשימה הבינ"ל למאבק בהלבנת הון ומימון טרור, ג'יי-יון שין, ביקר בישראל במסגרת בחינת האפשרות לצרפה לארגון. ל"כלכליסט" הוא מספר על הקושי להתמודד עם טכנולוגיות שמנוצלות ל"כיבוס" כספי עבירות והמלחמה הפיננסית בדאעש

תומר גנון 23:3309.11.15

"השיטות המשמשות להלבנת הון דומות מאוד לאלו המשמשות להעלמת מס", כך אמר ל"כלכליסט" ג'יי־יון שין, נשיא כוח המשימה הבינלאומי למאבק בהלבנת הון ומימון טרור (FATF) במסגרת ביקורת שערכה בשבוע עבר משלחת של הארגון בישראל. מטרת הביקורת, שכללה מפגש עם צמרת משרד המשפטים, הרשות לאיסור הלבנת הון ורשויות רבות נוספות, היא לבחון את הצטרפותה של ישראל לכוח המשימה הקטן, אשר מתווה את המדיניות העולמית בנושא חקיקת הלבנת ההון. מבחינת רשויות האכיפה בישראל, הצטרפות לארגון הזה תהיה שוות ערך להחלטה לצרף את ישראל ל־OECD.  

 

ישראל אמנם רוצה להפוך לחלק מ־FATF , אבל בחינת החקיקה מהשנים האחרונות מראה שהדרך ליישור קו עם החברות בארגון עוד ארוכה. בישראל טרם הוגדרו עבירות מס חמורות, כמו התחמקות במזיד בדרכי מרמה מתשלומי מס, כעבירות הלבנת הון; מידע שנאסף ברשות לאיסור הלבנת הון לא ניתן להעביר לרגולטורים או לרשות המסים שאמורים לתת אישור רכישה או רישיון לשימוש בנכסי מדינה; ולא קיימות חובות הערכת סיכון או דיווח במקרה של חשד להלבנת הון על חברות נאמנות, מתווכי נדל"ן או סוחרי זהב.

 

ה־ FATF- Financial Action Task Force הינו גוף בין ממשלתי שהוקם ב־1989 על ידי מדינות ה־G7 ומכסה 200 מדינות וסמכויות שיפוט. כללי הארגון דורשים כי המדינות תקבענה את הלבנת ההון כעבירה פלילית ומפרטים את תחומי החקיקה הנדרשים על מנת לקדם את אכיפת אותם חוקים. ב־2014 פתח הזמין הארגון מספר מצומצם של מדינות, וביניהן ישראל, לפתוח בהליך הצטרפות.

 

"המדינות החברות בארגון הן בעלות תפקיד פעיל בשמירה על המהימנות של המערכת הפיננסית העולמית", אמר שין. "מדינה שחברה בארגון מרוויחה מהניסיון של המדינות האחרות, ובמקביל תורמת את נקודת המבט והניסיון שלה לפיתוח של תקנים חזקים למלחמה בהלבנות הון ובמימון טרור".  

 

ג'יי יון שין, נשיא ארגון ה-FTAF. מבחינת רשויות האכיפה בישראל, הצטרפות לארגון הזה תהיה שוות ערך להחלטה לצרף את ישראל ל־OECD ג'יי יון שין, נשיא ארגון ה-FTAF. מבחינת רשויות האכיפה בישראל, הצטרפות לארגון הזה תהיה שוות ערך להחלטה לצרף את ישראל ל־OECD צילום: בשמת איבי

 

מה המגמות שאתם מזהים בהלבנת הון ומימון טרור בשנים אחרונות?

"הפושעים תמיד מחפשים אחר שיטות חדשות לניצול המערכת הפיננסית. טכנולוגיות חדשות, כמו מטבעות וירטואליים, מציעות אפשרויות למי שמשתמש בהן בצורה חוקית. אך למרבה הצער מאפיינים מסוימים כמו אנונימיות, הופכות את הטכנולוגיות הללו לכלים אטרקטיביים להלבנת נכסים לא חוקיים".

 

הארגון מחייב הטלת רגולציה על פעילות פיננסית מסורתית כמו בנקים, חברות ביטוח וכו'. אבל מה עם פעילויות פחות מסורתיות, כמו פורקס למשל?

"הטכנולוגיות החדשות מתפתחות בקצב מהיר ומאתגרות את רגולטורים ברחבי העולם. ב־FATF מדווחים על החשיפה של סקטורים או מוצרים מסוימים לפשעי הלבנות הון ומימון טרור ופועלים להעלאת המודעות לגבי אותם פשעים".

 

כיצד מתמודד הארגון עם ארגונים דוגמת דאע"ש, המנצלים את הרשתות החברתיות ומשאבי טבע כדי לממן את פעילותם?

"נושא מימון הטרור נמצא כרגע בראש סדר העדיפויות של הארגון. בעקבות הסכסוכים בסוריה ועיראק התרחב האיום הטרוריסטי בצורה משמעותית ובפברואר 2015 פרסם הארגון דו"ח וסיפק תקציר לגבי מקור ההכנסות הפיננסיות של דעא"ש. אנחנו מקדמים הכנת ספר הוראות שיקדם יישום סנקציות פיננסיות מכוונות, במטרה למנוע מימון טרור".

 

איך אתם מתמודדים עם מדינות שנמצאות ברשימות השחורות של מלביני ההון ומממני טרור?

"בהתבסס על הסיכון שהמדינה מהווה למערכת הפיננסית הבינלאומית, אפשר לציין אותה באחת משתי הצהרות נפרדות. ההצהרה הציבורית של ה־FATF מציינת את המקרים החמורים ביותר, והארגון קורא לפעולה נגד המדינות הללו. ההצהרה השנייה מגדירה סמכויות שיפוט ומדינות עם כשלים אסטרטגיים. אנחנו מנסים לפתור את הכשלים באמצעות יישום תכנית פעולה שפותחה ביחד עם הארגון ומפרטת את הפעולה הדחופה שיש לנקוט".

 

הסטנדרט הבינלאומי קובע חובות דיווח על עורכי דין ורואי חשבון. בעולם נשמעת ביקורת על כך שהן לא מבוצעות. כיצד פועל הארגון בנושא?

"בעתיד יפרסם הארגון הנחיות ליישום גישה המבוססת על הערכת סיכונים עבור העוסקים במקצועות אלה. בינתיים, הארגון יצר דו"ח מסכם הדן ברמות השונות של המעורבות של מקצועות אכיפת החוק במלחמה בהלבנת הון ומימון טרור, החל ממעורבות תמימה ועד לאיש המקצוע הפעיל מצד אחד והשותף לפשע מצד שני".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x