$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

מקורות מגלה את יתרונות המים: תשתמש באנרגיה הידרואלקטרית

חברת המים הלאומית תקים תחנות כוח זעירות שינצלו את כוח המים לייצור חשמל בהספק של 4 מגה־ואט. החיסכון הצפוי: 50 מיליון שקל בשנה

ליאור גוטמן 08:1129.07.15
חברת המים הלאומית של ישראל מקורות נכנסת לעידן ההתייעלות האנרגטית: שימוש באנרגיה הידרואלקטרית לייצור חשמל. החברה החלה ליישם את תוכנית החומש שלה להורדת עלויות האנרגיה בעשרות אחוזים ולצמצום הזיהום הסביבתי, ולבנות תחנות כוח זעירות שמנצלות את כוח המים לייצור חשמל, בדומה למנגנון הפועל בתחנות כוח שהוקמו בקרבת מפלי מים או נהרות בחו"ל.

 

עומר מרקוביץ', ראש תחום אנרגיות במקורות, מעריך שתחנות הכוח הללו יפיקו ביחד 3 עד 4 מגה־ואט, הספק חשמל ששקול לזה שמייצרת תחנת כוח סולארית בינונית קרקעית. לדבריו, ייצור החשמל בכמות זו תורם גם להפחתת פליטת גזי חממה, ומצמצם את הפחמן הדו־חמצני בכ־3,000 טון לשנה ביחד.

 

החלפת צינור מים של המוביל הארצי סמוך ל צומת משמר הגבול החלפת צינור מים של המוביל הארצי סמוך ל צומת משמר הגבול צילום: גלעד קוולרציק

 

מבחינה כספית מדובר בחיסכון של 50 מיליון שקל לכל שנה (או כרבע מיליארד שקל לאורך החומש, עד סוף 2020).

"צריכת החשמל שלנו היא כבדה ומכבידה, והוצאות אנרגיה שלנו כסעיף תקציבי הן 750 מיליון שקל בשנה. זה הסעיף הכי כבד שלנו ויש כוונה להתייעל כלכלית במהלך חמש השנים הקרובות, עד למצב שנשיג תועלת כספית וסביבתית בעת ובעונה אחת", אומר מרקוביץ'.

 

לפי מקורות, ייצור חשמל באנרגיה הידרואלקטרית מתבסס על ניצול עודפי לחץ מים בצנרת אספקת המים, והפיכתם לאנרגיה מכנית שמניעה טורבינה שמייצרת חשמל.

 

מקורות החלה בניסוי בתחום זה כבר ב־2005, אז הותקנו טורבינות הידרואלקטריות להספק חשמלי כולל של 950 קילו־ואט בשעה באחד ממתקניה שבסמוך ליישוב כפר יהושע בצפון הארץ.

 

בשנה האחרונה הושלמה הקמתה של טורבינה בעלת הספק של 110 קילו־ואט נוספת המבוססת על משאבה קיימת במאגר התבור, וכן הושלם ביצועה של טורבינה הידרואלקטרית באתר מצר בעלת הספק של 550 קילו־ואט בשעה. התכנון הוא להקים חמש טורבינות הידרו-אלקטריות בעלות הספק חשמלי כולל של 2־3 מגה־ואט, שיתרמו להגדלת ייצור החשמל ב־10 עד 13 מיליון קילו־ואט לשנה.

 

חברת מקורות נחשבת לצרכן החשמל הגדול במשק, עם צריכה של כ־2 מיליון קילו ואט לשעה, קרוב לאחוז וחצי מכלל הצריכה הלאומית. לצורך התייעלות אנרגטית התקינה החברה בשנים האחרונות מספר מערכות סולאריות לייצור חשמל באופן עצמאי, ו"בקנה" שלה נמצאת תוכנית להקמת מתקן רוח (שבשבת) שיסייע בייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות.

לפני כשנה החלה מקורות לקבל חשמל מתחנת הכוח הפרטית דוראד תוך כדי צמצום עלויות החשמל שלה בכ־7%. במקביל מתככנת מקורות השקעה של עשרות מיליוני שקלים בהחלפת ציוד שאיבה והמרה של חלק מהמשאבות לתחנות כוח זעירות שיחלו לספק חשמל ובכך לצמצם את צריכת החשמל.

 

עד היום עיקר המימוש של תוכניות התייעלות אנרגטית בשוק נגע להחלפת ציוד משרדי, כגון תאורה ומזגנים, בהשקעה מועטה יחסית.

 

במקורות, כחברה עתירת טכנולוגיה, ינצלו את העובדה שהם מחזיקים ציוד מכני רב כדי לשפר את צריכת החשמל לאורך כל שרשרת הפקת המים. לדברי מרקוביץ', למקורות יש כ־3,200 יחידות שאיבה (מתוכן 1,100 משאבות קידוח וכ־2,100 יחידות בוסטר), והחברה תפעל להחלפת מדי מים, מגופים או שסתומים.

 

במקביל החברה תתאים את מערכות המים שלה לפעילות בשעות השפל של הביקוש לחשמל (לילה בקיץ או יום בחורף), כך שהפעלה אופטימלית של מתקני השאיבה באמצעות מודלים מתמטיים מתקדמים יצמצמו את צריכת החשמל.

 

חלק מהטכנולוגיות של מקורות יוצגו בכנס התשתיות שייערך הבוקר באווניו שבקרבת נתב"ג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x