$
בארץ

המדינה תהיה בקרוב שותפה של תשובה

מאגר ערן בדרך לבעלות חלקית של המדינה, יחד עם דלק ונובל אנרג'י, בעקבות החלטת בית המשפט

ליאור גוטמן 08:2629.06.15

אם לא יקרה משהו יוצא דופן, בשבועות הקרובים עשויה ממשלת ישראל להפוך לשותפה של דלק, נובל וישראמקו במאגרי הגז שהתגלו בים התיכון. דלק ונובל אנרג'י החזיקו בעבר את רישיון הקידוח ערן, המכיל על פי הצהרתן מאגר גז שרובו בכלל שוכן במאגר סמוך וצמוד אליו שנקרא תמר SW (או תמר SOUTH WESTׂ). לטענת דלק ונובל, מאגר תמר SW "גולש" מתחת לפני הים לתוך גבולותיו של רישיון ערן. לפי ההערכות, היקף הגז בערן מגיע לכ־3 מיליארד מ"ק ובשווי שנאמד בכ־2.4 מיליארד שקל. מאגר זה נחשב לקטן יחסית אולם בכוחו לספק כחודשיים של צריכה לאומית או לחילופין כמה חוזי גז של מפעלי תעשייה לאורך חמש שנים.

 

רישיון ערן הופקע בספטמבר 2013 על ידי המדינה בטענה שדלק ונובל לא עשו די כדי לפתחו. שתי החברות, שעומדות בליבו של המתווה הממשלתי לפירוק דואופול הגז, טענו שההפקעה הממשלתית נעשתה שלא בצדק והגישו ערעור למשרד האנרגיה שנדחה באוגוסט 2014.

 

נתניהו ותשובה נתניהו ותשובה

 

דלק ונובל עתרו נגד המדינה לבג"ץ בדרישה להחזיר לידיהם את רישיון ערן. בסוף מאי דחה השופט נועם סולברג את הבקשה והעביר את הדיון להרכב של שלושה שופטים. הוא גם מתח ביקורת נוקבת על דלק ונובל ואמר ש"סיכויי העתירה להתקבל אינם מהמשופרים. משכך, מוצע לעותרות, גם בשים לב לעלויות ההתדיינות, לשקול את המשך צעדיהן בקשר עם עתירה זו".

 

כך, המדינה עשויה למצוא את עצמה בתוך כמה שבועות כבעלי מאגר גז שחלקו בידי דלק ונובל אנרג'י וחלקו בידי המדינה. הבשורות הרעות הן שהמדינה לא יודעת מה לעשות עם האוצר שנפל עליה: לאף גוף בארץ אין את הידע המקצועי לפתח אותו, מה גם שהאוצר אינו שש להשקיע מאות מיליוני שקלים בפיתוחו. במסגרת המתווה, המדינה הכניסה סעיף שאם שותפות תמר תפתח את המאגר היא תפריש למדינה כ־10% מההכנסות. ההתבטלות של המדינה בכל הקשור לפיתוח משק הגז אינה חדשה: במהלך 2012 החזירה ישראמקו לידי המדינה את מאגר אור שמכיל אמנם פחות גז ממה שיש ברישיון ערן (כ־1.2 מיליארד מ"ק). אלא שהמדינה לא עשה כמעט דבר עם המאגר שהוחזר לידיה ולמשרד האנרגיה אין אפילו כוונה או תוכניות לפתח אותו.

 

בתוך כך, המדינה בוחנת להאריך את הפטור מרגולציה שניתן למאגר לווייתן. עד היום ניתן פטור לתקופה שהיא "לפחות 10 שנים". חלק ממשרדי הממשלה בוחנים הארכה קצובה בזמן ואורך תקופת חוזי הגז והיא כ-15 שנה. עם זאת, בכל התקופה תישאר "נקודת יציאה" בתום 7 שנות חוזה כדי שלקוח גז יוכל להתחבר לספק חדש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x