$
משפט

בלעדי לכלכליסט

"בואו נגביל קצת את התחרות המשוגעת הזו ונרוויח קצת יותר"

תמלולי האזנות הסתר מחקירת רשות ההגבלים חושפים איך פעל קרטל ספרי הלימוד. לפי החשד, שתי החברות החזקות בענף חברו ל־4 חברות נוספות, תיאמו מחירים והכשילו מכרזים על גב בתי הספר וההורים

תומר גנון 06:4928.04.15

בעלים של שתיים מחברות הפצת ספרי הלימוד הגדולות בארץ חברו לארבעה סיטונאים קטנים ויצרו יחד, על פי החשד, קרטל שפעל במשך חמש שנים מול בתי הספר, הרשויות המקומיות וחנויות הספרים לתיאום מחירים ולהכשלת מכרזים.

 

על פי תיק החקירה של רשות ההגבלים העסקיים, שנחשף כאן לראשונה, פעילותו האגרסיבית של הקרטל, שנהנה מבלעדיות מול חלק מהמו"לים, מנעה מתן הנחות גבוהות על ספרי הלימוד, שההוצאה השנתית עליהם מגיעה לעתים ל־1,000 שקל לתלמיד ואף יותר, לפי משרד החינוך.

 

לפי חוקרי הרשות, פעילות הקרטל היא בין הגורמים שהביאו לפגיעה בפרויקט השאלת הספרים - פרויקט של משרד החינוך שבמסגרתו בתי ספר אמורים לרכוש ספרים באופן מרוכז ולהשאילם לתלמידים - ועצרו ניסיונות להפחית מחירים.

 

התיק כולל ראיות רבות שאספה הרשות: האזנות סתר לניידים, הודאות של חלק מהחשודים ומסמכים נוספים. אלה הובילו בחודש שעבר להחלטה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע נגד שש חברות הפצת ספרים ו־11 מעורבים.

 

איתמר קרלינסקי איתמר קרלינסקי צילום: אוראל כהן

 

 

שמות בולטים בענף ההפצה

 

מי שהיו הגורמים הדומיננטיים בקרטל, שעל פי החשד פעל בשנים 2008–2013, הם הבעלים והמנהלים של חברות ההפצה הגדולות, בעלי ותק של עשרות שנים.

 

הראשון הוא איתמר קרלינסקי, הבעלים והמנכ"ל של חברת לוני כהן, שהיקף מכירותיה היה 140 מיליון שקל ב־2012. החברה מפיצה בבלעדיות ספרי לימוד של ההוצאות מודן, כנרת, מעלות ואורט ישראל וגם של מו"לים פרטיים כמו יואל גבע.

 

השני הוא אריה מן־דעלי, בעלים ומנכ"ל של חברת דוד רכגולד ושות', שמכירותיה עמדו על כ־80 מיליון שקל ב־2012. רכגולד מפיצה בין היתר את ספרי מטח, משבצת ואורנה ענתבי. שתי החברות, לוני כהן ורכגולד, חולשות על כ־40% משוק ההפצה.

 

אריה מן־דעלי אריה מן־דעלי צילום: אוראל כהן

 

מי שעוד חברו לקרטל, לפי החשד, הם ארבעה סיטונאים קטנים יותר - ספר לכל, יש הפצות ספרים, בונוס ומדע.

 

שש החברות שחברו לכאורה לקרטל היו אמורות לקחת חלק בשני מכרזי ענק שיזמה המדינה שהיקפם 100 מיליון שקל. מטרת המכרזים היתה לבצע רכישה מרוכזת של ספרי הלימוד לרשויות המקומיות כדי לקבל הנחות גדולות ולהפחית את המחיר שמשלמים בתי הספר. מה שהיה מוריד, אולי, את אגרות ההשאלה וגם מושך מטה את מחירי השוק. אלא שמכרזים אלה, טוענת הרשות, הוכשלו על ידי המפיצים כשאלה תיאמו ביניהם את ההחלטה לא לגשת אליהם. כמו כן טוענת הרשות שהמפיצים תיאמו ביניהם את שיעורי ההנחות שיציעו.

 

אחד המכרזים המדוברים הוא מכרז של משרד החינוך מ־2012, שנכשל כיוון שלא הוגשו בו מספיק הצעות. תוצאת הכישלון היתה הסכמת משרד החינוך שכלל המפיצים ייתנו הנחה אחידה של 10% - קטנה מהצפוי במכרז - לבתי הספר שמשתתפים בפרויקט ההשאלה. המכרז השני שנכשל היה של החברה למשק וכלכלה (משכ"ל) ב־2013, ועליו יורחב בהמשך.

 

 

 

האזנות בזמן ההיערכות

 

במהלך כשלושה שבועות במאי 2013 צותתו חוקרי הרשות לטלפונים הניידים של החשודים. מדובר בתקופה רגישה מבחינת המפיצים, משום שבה הם נערכים לעונת המכירות הבוערת - החודשים יולי־ספטמבר, לפני פתיחת שנת הלימודים.

 

מה ששמעו החוקרים בתקופת האזנות הסתר האיץ בהם להתחיל בחקירה גלויה. ב־27 במאי 2013 נעצרו החשודים, ובמשך ימים נחקרו במשרדי הרשות בתל אביב. גל המעצרים נעשה יום לאחר פגישה של כל חברי הקרטל לכאורה במשרדי חברת רכגולד בחולון; פגישה שעל פי החשד המפיצים החליטו בה על הנחה אחידה של 12% לכל בתי הספר לנוכח הכישלון המסתמן של מכרז המשכ"ל. לטענת הרשות, הם חיבלו במכרז, משום שפרויקט ההשאלה פגע בכיסם. המניע של המפיצים, כך לפי חוקרי הרשות, היה לעבוד באופן פרטני מול כל בית ספר וכך לשלוט בהנחות.

"התחרות הזאת בינינו - אנחנו לא אוהבים אותה, לא אוהבים להתעסק בה", כך אמר קרלינסקי בהודעה שמסר לאריאלה יוסטמן, ראש צוות החוקרים, ביום חקירתו השני. לאחר לילה במעצר הוא החל לגולל בפניה בפרטי פרטים את התנהלות המפיצים בשנים האחרונות.

 

"מי החל את עניין ה־12% הנחה? מה היה השיח סביב זה?", שאלה יוסטמן את קרלינסקי באחת החקירות. "חשבנו על תסריטים", השיב. "אם המכרז יבוטל נהיה מוצפים בהצעות מחיר של בתי ספר ורשויות. ואמרנו שעוד הפעם נתחיל בתחרות הפרועה והמשוגעת הזאת. אז בואו נגביל את זה קצת, נרוויח קצת יותר. זה שורש הרע במאמר מוסגר. זה הרקע, מה שבאוויר. נדמה לי שרחמים (זלוף, בעלי ספר לכל — ת"ג) זרק שבעבר היתה הנחה של 5% ואמר איך ההנחות רק עלו ועלו ועלו".

 

החוקרת: "באמירה הזאת הבנת שרחמים תומך במה?".

 

קרלינסקי: "בלנסות להגביל את ההשתוללות של ההנחות בבית הספר".

 

חוקרת: "אריה מן־דעלי אמר משהו?".

 

קרלינסקי: "אני חושב שאריה הוא שזרק את ה־12% לחלל האוויר".

 

בהמשך הוסיף: "לא היתה הצבעה. כולם אמרו 'טוב, ננסה למכור ב־12%'. לא זוכר מי. זאת היתה התפרצות לדלת פתוחה".

"עשיתי דברים שהם לא בסדר ואני צריך לשלם את המחיר", תיעד חיים ארביב, מנהל מחלקת החקירות של הרשות, שיחה שערך עם קרלינסקי ב־28 במאי.

 

"יש אינטרס להרוויח"

 

לקרלינסקי וחבריו לקרטל לכאורה הושמעו במהלך החקירות עשרות הקלטות מהאזנות סתר. מדובר בשיחות מרתקות, שמספקות הצצה בזמן אמת לקרביים של פעילות התיאום לכאורה. כבר באחת השיחות הראשונות שהחוקרים האזינו להן נשמעו קרלינסקי ומן־דעלי מדברים על האפשרות לא לגשת למכרז המשכ"ל - לטענת הרשות, כדי להכשילו. כאמור, מדובר במכרז ענק שהיקפו 100 מיליון שקל ומטרתו להקטין את העלויות לבתי הספר וכך גם להורים.

 

קרלינסקי: "אם אף אחד לא ניגש למכרז, אז הם ייצאו בתוכנית אחרת".

 

מן־דעלי: "אין לי שום ספק. אני גם חושב שמצב הרשויות נהיה עוד יותר גרוע".

 

קרלינסקי: "כל מה שאנחנו יכולים להקפיד עליו זה לא להיכנע ולא לתת להם לעשות הפרד ומשול בינינו".

 

נקפו הימים ונציגי המשכ"ל הריחו שהמכרז עלול להיכשל, ועל כן החלו לפנות היישר לחלק ממפיצי הספרים כדי לשכנע אותם לגשת אליו. במקביל גברו שיחות התיאום בין חברי הקרטל לכאורה על השלכות כישלון המכרז. אחת מהן התקיימה בין קרלינסקי לסיגל חבז מחברת ספר לכל, ובה דובר גם על אחוזי ההנחות.

 

חבז: "שמעת משהו?".

 

קרלינסקי: "כלום".

 

חבז: "גם אני (צוחקת)".

 

קרלינסקי: "שקט בחזית הזאת".

 

חבז: "כן, האמת שאני מתביישת להתקשר אליה כי היא (נציגת המשכ"ל - ת"ג) כועסת עליי שלא ניגשתי".

 

קרלינסקי: "שמעי, בינתיים אני רואה שיותר בתי ספר פונים לבד, כי משרד החינוך כנראה אותת להם שהם יכולים לקנות איפה שהם רוצים".

 

חבז: "מה שאני אומרת זה שאם כבר, צריך להנמיך הנחות, לא להגיע ל־17% ולא ל־16%. אני השנה הולכת על פחות".

 

קרלינסקי: "אני קרוב ל־10%. לא אכפת לי שנקיים פגישה משותפת רק על הנושא הזה, דחוף, לפני שמתחילים להשתולל. בואי תרימי פגישה, כי זה קריטי עכשיו".

 

חבז: "כן, אנחנו נעשה איזו פגישה".

 

קרלינסקי: "נארגן, תדברי עם אריה. אני בעד. עצם העובדה שנפגשים ומדברים, למשל, אם נניח עולה על השולחן 15% או 13%, כן? ואנשים אומרים 'אנחנו נעמוד בזה', אז אולי פה ושם יהיו חריגות, אבל בגדול אנחנו נרוויח יותר כסף".

 

שיחה מעניינת נוספת שהחוקרים האזינו לה נערכה בין קרלינסקי לאשתו אביבה, שלא חשודה בדבר. השיחה נערכה ביום פגישת התיאום לכאורה במשרדי רכגולד בחולון. קרלינסקי נשאל שם על ידה מה קורה עם הספקים, וענה כי הוא מקווה שכולם יעמדו בהנחה האחידה: "רוצים לקבוע הנחה לבתי הספר שלא תחרוג מ־12%. יש פה אינטרס משותף להרוויח יותר".

 

עורכי הדין מתן מרידור ואורי פורת ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', המייצגים את קרלינסקי ואת חברת לוני כהן, מסרו בתגובה ל"כלכליסט": "אנחנו לומדים את התיק ונערכים בהתאם. מצער שהרשות בוחרת להדליף את החומרים לעיתונות לפני קיום השימוע".

 

עורכי הדין ניב זקלר וערן זך, המייצגים את רכגולד ומן־דעלי, מסרו: "בניגוד לגורמים אחרים שחומר החקירה נמצא בידיהם ויש להם אינטרס להשחיר את פני החשודים, אנו מנועים בשלב זה מלהגיב לדברים לגופו של עניין. עם זאת, אנו מציעים לא למהר ולהסיק מסקנות שגויות על יסוד ציטוטים חלקיים". עו"ד יוסי לוי, שותף מנהל בלוי מידן ושות', המייצג את ספר לכל ואת סיגל חבז, מסר: "יש להתייחס לתמלולים בהקשר הכולל של אלפי מסמכים שאספה רשות ההגבלים בחקירה, ומשרדנו עמל ללמוד אותם לקראת השימוע בטרם ההחלטה אם להגיש כתב אישום. באשר לאנשי חברת ספר לכל ובכלל זה לגברת חבז, ניתן לומר שמדובר באנשים נורמטיביים, תמימי דרך ונקיי כפיים. ספר לכל היא בבחינת מפיץ לא גדול של ספרים ביחס למפיצים אחרים שנחקרו בפרשה. אנחנו סמוכים ובטוחים שצדקתם של מנהלי ועובדי החברה תצא לאור".

 

עו"ד יוסי לוי. "אנחנו סמוכים ובטוחים שצדקתם של מנהלי ועובדי החברה תצא לאור" עו"ד יוסי לוי. "אנחנו סמוכים ובטוחים שצדקתם של מנהלי ועובדי החברה תצא לאור" צילום: אריק כרמי

 

עו"ד ד"ר גיל עשת בא כוחם של חברת כ. בונוס הפצות בע"מ ומנהלה חיים כהן מסר: "קיבלנו לאחרונה לעיוננו את חומר החקירה ואנו לומדים אותו. בכוונתנו להעלות בפירוט את כל טענותינו בשימוע הקבוע בפני הרשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x