$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

מה טוב בשוברי שי?

פרופסור יקר, בחג תהיתי, יש עובדים שמעדיפים לקבל שוברי שי במקום כסף מזומן, שאפשר להשתמש בו בכל מקום. מה ההיגיון בזה? ורדי

דן אריאלי 11:3008.04.15

ורדי היקר,

שוברים מגבילים אותנו. אנחנו יכולים להשתמש בהם רק למטרות מסוימות. מבחינה כלכלית־רציונלית זה הופך אותם לנחותים לעומת כסף. אבל ניסויים פסיכולוגיים שנערכו בארצות הברית גילו שאנשים, בעיקר אמריקאים, עשויים לאהוב שוברים מסיבה לא רציונלית: רגשי אשם.

 

לפעמים הרצון שלנו לקנות הרבה דברים גורם לנו לתחושת אשם, באיזשהו רובד פנימי. זו אחת הדילמות בתרבות הצריכה באמריקה. וכשאנשים מפנקים את עצמם במסעות בזבוזים, הרבה פעמים הם צריכים להתמודד אחר כך עם תחושת האשם הזאת. בשוברי שי זה שונה, והתברר שאפילו סוג השובר יכול להשפיע על התחושה שמלווה את השימוש בו.

 

תו קנייה שמכסה הרבה רשתות תו קנייה שמכסה הרבה רשתות

 

לדוגמה, תו קנייה שמכסה הרבה רשתות ולא מוגבל במבצעים לרוב מרכך פחות את רגשות האשם, אולי כי הוא באמת דומה מאוד למזומן, ואז, כמו עם מזומן, כשמוציאים אותו במקום אחד מקריבים משהו אחר. ודווקא תו שי שמוגבל לרשת יחידה מאפשר להוציא אותו ללא עכבות. אז אם קיבלת שובר שי, אני מציע לך להתייחס אליו כאילו הוא מיועד רק לחנות האהובה עליך. אולי זה ישיב לשאלה שלך, ואולי אפילו יגרום לך ליהנות יותר ממה שקנית.

 

איך מלמדים ילד על כסף?

מהי הדרך הטובה ביותר ללמד את הילדים שלי על כסף? רחל

 

רחל היקרה,

הלווי להם בריבית. בפעם הבאה שאתם עומדים בתור לקופה בסופר והילדים מבקשים שתקני להם עוד משהו, הציעי להלוות להם את הכסף תמורת ריבית של 20% בשבוע. אחרי כמה פעמים הם יפתחו בקיאות מפתיעה בפיננסים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x